Igor Matovič: Bohapustá kravina Zuzany Čaputovej (video)
31 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Bohapustá kravina Zuzany Čaputovej! Aj týmito slovami reagoval Igor Matovič, predseda hnutia OĽaNO na slová Zuzany Čaputovej, ktorá pripustila úradnícku vládu. "Pani prezidentka, Vaša zámienka na menovanie progresívnej vlády je trápna," dodal Matovič.

Ak by sa potvrdilo, že dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec porušil zákon a neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia, jednou z možností by bolo aj vymenovanie úradníckej vlády. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa však najprv chce oboznámiť s podrobnosťami v tejto veci.

"Ak sa ukáže, že zákon bol porušený, je to jedna z možností, že pristúpim aj k vymenovaniu úradníckej vlády. Nechcem však predbiehať, najprv sa musím oboznámiť s protokolom a počkať si na výsledky správneho konania," povedala novinárom. Konštatovala, že si vypýtala protokol z kontroly Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Jej kroky budú závisieť od výsledných zistení.

K závažným porušeniam zákona na Ministerstve vnútra (MV) SR malo dôjsť podľa predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti NBÚ Martina Beluského z ĽSNS, ktorý sa odvolával na zistenia bezpečnostného úradu. MV SR v reakcii tieto tvrdenia odmietlo s tým, že minister zákon neporušil a výhrady NBÚ pripomienkoval.

Vymenovanie úradníckej vlády by podľa prezidentky nebolo pre Slovensko najlepšie riešenie s ohľadom na vyjadrenia politikov, že by takáto vláda nemala v parlamente podporu.

"Napriek tomu, ak táto vláda zásadným spôsobom zlyhá, pristúpim k tomu kroku," povedala. Konštatovala tiež, že musí byť pripravená na výkon všetkých svojich právomocí vrátane tejto.

Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia

Mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť k informáciám o porušovaní zákonov a zákonných postupov na Ministerstve vnútra (MV) SR a v Policajnom zbore, ktoré vyplynuli z výsledkov kontroly Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), bude v utorok 4. apríla. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe NR SR.

Rokovanie má byť neverejné. Prizvaní sú dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), policajný prezident Štefan Hamran a riaditeľ NBÚ Roman Konečný.

"Kauza neoprávneného oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami ministrom Mikulcom nie je z tých, ktoré môžu jej aktéri odkopnúť pod koberec," komentoval na sociálnej sieti predseda výboru Juraj Krúpa (SaS). Hovorí o hanbe, ktorá presahuje hranice SR, keďže sa dotýka aj členstva v NATO. Snahu o vysvetlenie slovami o "uhloch pohľadu" považuje až za smiešnu.

O závažných porušeniach zákona na ministerstve vnútra v súvislosti s ochranou utajovaných skutočností informoval tento týždeň predseda parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský z ĽSNS, odvolávajúc sa na zistenia prezentované na mimoriadnom zasadnutí výboru od riaditeľa NBÚ.

Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Úrad podľa Beluského zistil 29 porušení zákona.

Ministerstvo vnútra odmietlo tvrdenia o neoprávnenej manipulácii s utajovanými skutočnosťami zo strany Mikulca. Ako pripomenulo v stanovisku, minister vnútra má zo zákona možnosť sa o veciach v režime prísne tajné oboznamovať.

Podľa MV SR ide o rovinu právneho výkladu a uchopenia uhlu pohľadu, či je do toho zahrnuté aj nahliadanie do dokumentov zo zahraničia.

Rezort deklaroval, že minister vnútra zákon neporušil a uvedené výhrady pripomienkoval aj NBÚ. S prípadnou previerkou minister problém nemá.

Igor Matovič reagoval na slová Zuzany Čaputovej

„Ak chcete silou mocou vymenovať úradnícku vládu, lebo sa možno chcete zapáčiť voličom Hlasu-SD, Smeru-SD, je to vaše plné právo. Ale prosím vás, nájdite si k tomu normálnu výhovorku, normálny dôvod, lebo toto by bola dosť bohapustá kravina a iba by ste nahrávali mafii v boji proti človeku, ktorý jej ide po krku,“ adresoval Čaputovej vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti.

Zdôraznil, že OĽaNO má už vo vláde len dvoch ministrov – Mikulca a ministerku kultúry Natáliu Milanovú. Po tom, čo si Eduard Heger (Demokrati) podľa jeho slov „anektoval ostatné ministerstvá“, by vymenovanie úradníckej vlády ani nemusel príliš cítiť ako krivdu, napriek tomu by to bol podľa jeho slov zo strany Čaputovej „veľký hriech“.

Matovič sa zároveň prezidentky na videu pýta, či by v prípade, ak by jej zamestnanec priniesol nejaké utajované skutočnosti, začala najprv študovať zákony, či má na to oprávnenie. Je presvedčený, že by jednoducho dôverovala zamestnancovi. Dodal, že ho mrzí, ak ju do vymenovania úradníckej vlády tlačí Progresívne Slovensko, ktoré „chce spolupracovať s mafiou po budúcich voľbách, lebo hovoria, že nevylučujú Hlas-SD“.

VIDEO:

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik