ABSURDISTAN V MAĎARSKU! Kvôli peniazom zničili celý les (Fotogaléria)
31 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Starosta obce Nyírmártonfalva na východe Maďarska dal v korunách stromov postaviť päťdesiat metrov dlhý drevený chodník za peniaze z Európskej únie za približne 170 tisíc eur. Háčik je v tom, že ešte skôr bol okolitý les úplne vyrúbaný a teraz sa uprostred púšte týči drevená konštrukcia turistickej atrakcie. Absurdná obhajoba starostu lesníkov nepresvedčila.

"Projekt nevyžadoval, aby okolo chodníka bol les," povedal starosta pre maďarskú televíziu o chodníku v korunách stromov bez stromov. Podľa neho musel byť les vyrúbaný, aby mal peniaze na spolufinancovanie investície, pretože medzi podaním žiadosti o dotáciu a schválením projektu ceny v stavebníctve vzrástli. Takže všetko je vlastne chyba Bruselu, uviedla televízna stanica na svojej webovej stránke.

Starosta sľúbil, že chodník bude čoskoro obklopený lesom, pretože tam vysádzajú sadenice rýchlo rastúcich stromov. Lesníci však tvrdia, že bude trvať desaťročia, kým stromy vyrastú do lesa, dodala stanica.

"To je geniálne! Vyrúbeme lesy, pre ktoré vytvoríme niečo s peniazmi EÚ. Ak je niekto v Nyírmártonfalve normálny, Budapešť je azylom pre duševne chorých," poznamenal jeden divák na webovej stránke.

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook

Starosta vládnej strany Fidesz Mihály Filemon získal dotáciu EÚ ako súkromná osoba prostredníctvom programu rozvoja vidieka: žiadosť podal v roku 2018 a rok predtým uspel. Starostom je od roku 2019. Philemon vlastní aj pozemok, na ktorom stojí chodník korunami stromov financovaný EÚ.

"V posledných rokoch som sa snažil prezentovať miesta, ktoré ilustrujú hrozné organizované krádeže peňazí EÚ za posledné desaťročie. Verím, že krajšie, symbolickejšie miesto len ťažko nájdeme," povedal na serveri poslanec Ákos Hadházy, známy svojím bojom proti korupcii v Maďarsku, po prechádzke korunami stromov bez stromov.

Starosta postavil penzión z peňazí EÚ

Kvalita práce, ktorú postavila spoločnosť z neďalekého mesta Nyíregyháza, je podľa novinárov nízka. Konštrukcia z borovicového dreva nie je lakovaná a je vystavená poveternostným vplyvom. Strechu jednej z budov už odfúkol vietor. Toalety sú dokončené len zvonku.

Reportéri Átlátszó navštívili aj primátorov penzión, ktorý bol tiež postavený z peňazí EÚ, ale chýba mu povinná tabuľa zdôrazňujúca túto skutočnosť.

Výstavba podobných chodníkov korunami stromov s eurofinanciami je v súčasnosti populárna medzi miestnymi politikmi Fideszu, píše Átlátszó a ako príklad uvádza susednú obec Nyíradony, kde dotáciu dostal aj podpredseda okresnej rady Fidesz Sándor Tasi. Podobný chodník postavil poslanec Fideszu László Tasó. V týchto prípadoch aspoň stromy zostali.

Starosta Mihály Filemon tvrdí, že v poslednom čase sa o ňom v médiách objavilo mnoho nepravdivých a zlomyseľných tvrdení, preto poveril svojich právnikov, aby zabezpečili nápravu.

Maďarsko v súčasnosti rokuje s Európskou komisiou, ktorá zadržiava peniaze z fondov Európskej únie z Budapešti kvôli korupcii a obavám, že vláda porušuje demokratické práva. Premiér Viktor Orbán obvinenia odmieta.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik