Zelenskyj sa prihovoril rakúskym poslancom. Tí sa zdvihli a odišli (FOTO)
30 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Poslanci pravicovej strany Sloboda odišli vo štvrtok z dolnej komory rakúskeho parlamentu počas prejavu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Protestovali, že sa porušuje rakúska neutralita, informuje Guardian.

Takto sa správajú Rakúšania

Agentúra Reuters uvádza, že Zelenskij oslovil komoru prostredníctvom video spojenia a poďakoval Rakúsku za jeho humanitárnu pomoc a pomoc pri projektoch, ako je odstraňovanie nášľapných mín. Rakúsko tvrdí, že jeho neutralita mu bráni vo vojenskom zapojení do konfliktu a hoci politicky podporuje Ukrajinu, nemôže jej poslať zbrane do boja proti ruskej invázii.

Strana Sloboda (FPÖ) však už niekoľko dní predtým varovala, že proti tomuto prejavu usporiada nejakú formu protestu. Jeho zákonodarcovia sa zúčastnili na začiatku prejavu a potom odišli.

"Je smutné, že FPO je jedinou stranou v parlamente, ktorá berie našu neutralitu vážne, čím sa tiež zasadzuje za mier," uviedol v utorok vo vyhlásení líder FPO Herbert Kickl.

Poslanci, ktorí vyšli z rokovacej sály, nechali na svojich stoloch malé plagáty s logom strany a buď „priestorom pre neutralitu“ alebo „priestorom pre mier“.

Scéna po odchode poslancov rakúskeho parlamentu zo Strany slobody z plenárnej sály vo Viedni.
 

Z piatich strán v parlamente má FPO tretí najväčší počet kresiel v dolnej komore parlamentu.

A takto Slováci

V pléne Národnej rady SR v piatok vystúpila podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková. A podaktorí poslanci parlamentu v snahe nadbiehať predstaviteľke cudzieho štátu ignorovali – a to nie po prvý krát - Rokovací poriadok Národnej rady SR.

"Kto raz má v sebe zakorenenú servilnosť, tak to nezaprie. Napríklad poslanci naoko opozičného, ale v skutočnosti vlastne hlboko koaličného liberálneho zoskupenia SAS. V snahe nadbiehať predstaviteľke cudzieho štátu ignorovali – a to nie po prvý krát - Rokovací poriadok Národnej rady SR. Ten platí pre každého poslanca i hosťa aj v situácii keď ide na parlamentnej pôde prehovoriť cudzí štátny príslušník. Rozťahovať na poslaneckých laviciach ukrajinskú vlajku je prejav nielen ignorantstva voči platným pravidlám parlamentu, ale prejav duševnej plytkosti a hlbokej vlezlosti – čo by mali poslanci Dostál a Osuský po toľkých rokoch v parlamente - vedieť," skonštatoval na sociálnej sieti politik a dlhoročný moderátor Karol Farkašovský (SNS).

NRSR dňa 29.3., v parlamente vystúpila podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková, TASR

"Už len chýbalo, aby niekto z nich pustil aspoň z mobilu aj ukrajinskú hymnu. Ups, ale pritrafila sa drobná chybička. Pritom radostnom hostiteľskom ošiali poslanec Osuský vo svojej príznačnej „národnej hrdosti“ určite pozabudol, že má vo svojom mobile ako zvonenie nastavenú hymnu americkú," uzavrel s úsmevom Farkašovský.

"Osuský, Dostál, Baránik a Benčík robia v slovenskom parlamente práve jarnú výzdobu. Je to v rozpore s rokovacím poriadkom a verím, že vedenie parlamentu zakročí. Je toto ešte parlament Slovenskej republiky?," pridal sa k opozičnému kolegovi Tomáš Taraba (Život - NS).

Zo saskárov sa stali SERVILNÍ ŠAŠKÁRI
V pléne Národnej rady SR v piatok vystúpila podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková. A podaktorí poslanci parlamentu v snahe nadbiehať predstaviteľke cudzieho štátu ignorovali – a to nie po prvý krát - Rokovací poriadok Národnej... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik