Zelenskyj: Nehľadajte kompromis s Ruskom! Ruky od krvi natiahne aj k vám (VIDEO)
30 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, prehovoril k účastníkom druhého summitu pre demokraciu, ktorý riadil prezident USA Joe Biden. Zelenskyj na všetkých apeloval, aby nehľadali kompromis vo vojne s Ruskom. Rusko totiž svoje ruky od krvi dnes naťahuje po Ukrajine, ale pokiaľ nebude zastavené, bude ich naťahovať aj na iné krajiny. Obáva sa však, že slobodný svet to nevidí tak jasne ako Ukrajinci. Samotných Rusov vyzval, aby sa vzopreli svojmu kremeľskému vládcovi, informujú české Parlamentní Listy.

Žijeme v zlomovej dobe

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predniesol v polovici týždňa ďalšie dva prejavy. Prehovoril k účastníkom druhého summitu pre demokraciu, ktorému predsedal prezident USA Joe Biden.

„Ďakujem mnohokrát! Pán prezident Biden, ďakujem vám za tento samit – za ďalší krok v konsolidácii sveta na obranu slobody,“ začal Zelenskyj. Jedným dychom zdôraznil, že dnes žijeme v zlomovej dobe, v ktorej sa ukáže, či je slobodný svet schopný hájiť demokraciu, alebo či je to zápas, ktorý budú musieť bojovať naše deti a naši vnuci.

„Súčasné generácie mnohých demokratických krajín zo svojej životnej skúsenosti nevedia, že sloboda nie je samozrejmosťou. Väčšina ľudí sa o tom môže dozvedieť iba z učebníc dejepisu – z príbehov vojen za nezávislosť, ktoré sa odohrali pred niekoľkými generáciami, a z bojov za slobodu, ktorú vybojovali iní. Skúsenosti nepriateľov slobody sú však vždy čerstvé. Na učebnice sa neodvolávajú. Vedia, ako rozbiť demokraciu a zničiť život. Stačí im najmenší pocit, že môžu zostať nepotrestaní, a potom už len zlé činy,“ upozorňoval Zelenskyj.

Tak to vidí ukrajinský prezident

Ukrajina teraz s pomocou ďalších krajín bojuje za svoju slobodu. Môže to vidieť celý svet a podľa Zelenského je dobre, že sa pozerá. Uvidia totiž, že to nie je tak, ako hovoria ruskí propagandisti, že sa Západ snaží na území Ukrajiny zničiť Ruskú federáciu. Realita je taká, že „Rusko naťahuje svoje krvavé ruky na Ukrajinu, ale tam jeho ambície nekončia“. Tak to vidí ukrajinský prezident.

„Práve na Ukrajinu je tyranské Rusko schopné dosiahnuť svojimi krvavými rukami – raketami a delostrelectvom, bombami a tankami. Ale ambície Kremľa nekončia len tam, kam dosiahnu jeho ruky. Rusko už dlho bojuje s vami všetkými – s demokraciami celého sveta. Bojuje prostredníctvom dezinformácií, zasahovania do volieb, špionáže, vývozu korupcie, kybernetickej kriminality, tým, že sa snaží vyvolať energetickú krízu a cenové explózie na trhoch, ktoré vašich ľudí zasiahnu šialenými účtami za elektrinu alebo plyn. Pozrite sa – Kremeľ sa snaží urobiť zbraň aj zo zásobovania potravinami – blokuje more, aby vyvolal nedostatok na svetovom trhu s potravinami. Prečo sa to deje? To je vojna, dámy a páni. Je to vojna práve proti slobode a demokracii,“ zhrnul situáciu Zelenskyj.

Všetci tyrani, ktorí vedú vojnu proti demokracii, majú byť podľa Zelenského pohnaní na zodpovednosť. Ukrajinský prezident vyjadril ľútosť nad tým, že sa toto v minulosti nedialo. A toto je podľa ukrajinského prezidenta treba zmeniť.

„Demokracia musí byť schopná konať – a jednať s predstihom. Demokracia sa musí naučiť byť tvárou v tvár zlu nekompromisná. Duchom demokracie je hľadanie kompromisu, ale to funguje iba pre vnútornú slobodu v danej krajine. Mali by sme sa zbaviť ilúzie, že kompromis so zlom môže slobode niečo priniesť. Nepriatelia demokracie musia prehrať a len to môže byť základom skutočnej bezpečnosti demokracie,“ povedal Zelenskyj.

„Ukrajinská demokracia si zachováva absolútnu vnútornú jednotu aj tvárou v tvár totálnej vojne proti nášmu ľudu. Zvíťaziť – to je náš národný cieľ. Čo to znamená zvíťaziť? Naša odpoveď je jasná: zachovať slobodu, zachovať dôstojnosť, zachovať našu krajinu,“ pokračoval Zelenskyj.

Zo saskárov sa stali SERVILNÍ ŠAŠKÁRI
V pléne Národnej rady SR v piatok vystúpila podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková. A podaktorí poslanci parlamentu v snahe nadbiehať predstaviteľke cudzieho štátu ignorovali – a to nie po prvý krát - Rokovací poriadok Národnej... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Slobodný svet to asi nevidí tak jasne ako Zelenskyj

Obáva sa však, že slobodný svet to nevidí tak jasne ako Ukrajinci. Necháva totiž priestor na to, aby Rusko predsa len našlo nejakých spojencov pre svoju totálnu vojnu proti Ukrajincom. Zelenskyj v troch bodoch opísal, ako by slobodný svet mal Ukrajincom pomôcť.

Po prvé. Nemali by sme premýšľať, ako zachrániť Putinovu tvár, aby sme údajne znížili náklady na boj s ním. Mali by sme premýšľať, ako zachovať úctu k demokracii v krajinách, kde sloboda ešte nezvíťazila,“ zaznelo od Zelenského.

Po druhé. Keď vypukne požiar, nemôžu hasiči čakať mesiace na zaistenie hasičských vozidiel alebo sa zmieriť s tým, že požiarne hydranty by mali byť povinné len na krátke vzdialenosti. Rovnako to funguje aj vo vojne. Čím viac obmedzení pre obrancov, tým viac obetí a ničenia, pretože plamene agresie nepoznajú hraníc. Preto musí mať obrana demokracie všetky zbrane, ktoré spoľahlivo zaručia porážku agresora,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Po tretie. Rusi musia prispieť k ochrane sveta pred Kremľom, ktorého beztrestnosť tolerujú. Treba hľadať, zmraziť a nasmerovať k vymáhaniu nielen jednotlivé aktíva štátu agresora a jednotlivých spriaznených strán, ale všetok majetok Ruska a ruských boháčov, ktorí vymenili mlčanie za zväčšenie svojho bohatstva. Musia mať motív konať na obranu slobody a ukončiť túto agresiu a teroristickú vládu Kremľa,“ pridal tretí bod.

Politikov vyzval, aby zrýchlili dodávky munície a zbraní na Ukrajinu, pretože Ukrajinci bojujúci pri Bachmute nemajú celé týždne času na to, aby paľbou z diel odpovedali na ruskú agresiu. Musia odpovedať hneď. Musia svojou vlastnou paľbou neutralizovať nepriateľa. Ale to tiež znamená, že musia mať čím strieľať.

Čaputová po samite s Bidenom: Demokracia sa nesmie stať obeťou kríz!
Nemôžeme dovoliť, aby sa demokracia stala obeťou súčasných kríz, musíme ju brániť a posilňovať. Demokracia je totiž ich riešením. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu na druhom virtuálnom Samite pre demokraciu, ktorý hostí americký... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Konajte, konajte, prosím, kolegovia!

Účastníkom debaty Zelenskyj tiež vytkol, že ani sankcie proti Rusku nie sú také tvrdé, ako by mali byť.

„Z nejakého dôvodu sú však sankcie proti Rusku oveľa pomalšie, ako ruská agresia. Globálny tlak na ruskú elitu je slabší, ako jej motívy na prijatie Kremľa. Podpora ukrajinských vojakov v zákopoch je menej ďalekosiahla, ako zbrane teroristov pôsobiacich proti nám. A vlastná ochota brániť svoje demokracie je menej rozhodná ako zámery tých, ktorí chcú svetovú vojnu proti demokracii. Demokracia potrebuje víťazstvo. A to hneď! Ešte tento rok! Nie niekedy nabudúce. Nie až za nejaký čas. Teraz! A my sme schopní to zaistiť. Ukrajina a všetci, ktorí pomáhajú. A ja som si istý, že to dokážeme! Ale konajte, konajte, prosím, kolegovia!“ povedal ukrajinský prezident.

Kým sa s účastníkmi summitu rozlúčil zvolaním „sláva Ukrajine“ poďakoval za pomoc a podporu, ktorých sa Ukrajine dostalo doteraz.

 

V druhom prejave sa obrátil k svojim spoluobčanom

„Na pozvanie prezidenta Bidena som sa zúčastnil celosvetového Summitu pre demokraciu, je to jedna z najreprezentatívnejších platforiem na ochranu nášho systému – systému slobodných národov. Pozícia Ukrajiny je ako vždy veľmi konkrétna, maximálne praktická. A takmer vo všetkých prejavoch vedúcich predstaviteľov na summite zazneli výstižné slová na podporu našej krajiny a nášho ľudu. Som za to vďačný každému vodcovi, každému národu, ktorý rovnako ako my cíti, že hodnoty slobody si zaslúžia najsilnejšiu ochranu,“ povedal Zelenskyj.

Zdôraznil, že demokratický svet má silu na to, aby zvíťazil nad ruskou tyraniou, ale musí nájsť odhodlanie túto silu prejaviť.

„Demokracia potrebuje víťazstvo! A to čo najskôr. A to všetci spoločne: Ukrajinci, všetci Európania, naši americkí spojenci, naši priatelia na všetkých kontinentoch – v Afrike, v Ázii, v Latinskej Amerike, v Austrálii – urobia všetko pre to, aby sa víťazstvo priblížilo. Víťazstvo Ukrajiny. Víťazstvo slobody. Víťazstvo medzinárodného poriadku založeného na pravidlách,“ zdôraznil Zelenskyj.

Svojim spoluobčanom taktiež oznámil, že boli urobené kroky na posilnenie duchovnej nezávislosti Ukrajiny.

„Ukrajina je územím najväčšej náboženskej slobody v našej časti Európy. Je to tak už od roku 1991. A bude to tak vždy. Ďakujem všetkým, ktorým záleží na Ukrajine a našich občanoch! Ďakujem všetkým, ktorí podporujú ukrajinský boj za nezávislosť! Sláva našim bojovníkom! Sláva Ukrajine!“ uzavrel svoj druhý prejav ukrajinský prezident.

 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Štedrý Biden. Milóny na rozvoj demokracie!
Biden sľubuje 690 miliónov dolárov na „programy rozvoja demokracie“ po celom svete. Nie je prekvapujúce, že sa to opäť stane propagandistickou udalosťou pre Washington, aby presviedčal ostatné krajiny, aby spolupracovali s jeho „konkurenčnou“... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik