Vražda na Zámockej stále doznieva. Politicky (VIDEO)
01 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Kým väčšina Slovákov na incident na Zámockej spomína viac-menej „len“ ako na veľmi nepríjemnú, nepeknú vraždu, politickým svetom vďaka nezáväznému uzneseniu Európskemu parlamentu (EP) stále hýbe.

Poslanci EP tesne po čine vyzvali slovenskú vládu k lepšej ochrane LGBT+ ľudí. Tvrdenia z tohto uznesenia považujú poslanci slovenského parlamentu za nepravdivé a slovenské poslankyne k nemu predložili nesúhlasné uznesenie. Za toto nesúhlasné uznesenie hlasuje aj Tomáš Taraba (Život-NS) v rozprave kritizoval Brusel a EP za to, že sa vyjadrujú k niečomu, na čo nemajú mandát. Podpredseda EP Michal Šimečka (PS) nesúhlasí a uznesenie EP bráni, čo Taraba považuje za jeho európske PR. Pripomína tiež, že vražda na Zámockej bol individuálny čin, ktorý každý normálny človek odsúdi.

Uznesenie o uznesení

Poslanci EP v októbri minulého roka v prijatom nezáväznom uznesení reagovali na udalosti v Bratislave, kde krajne pravicový ozbrojený radikál zavraždil dvoch mladých mužov, a vyzvali slovenskú vládu, aby dosiahla zmysluplný pokrok pri ochrane LGBTI+ osôb. Uznesenie EP považujú poslanci slovenského parlamentu za nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce.

„Vyhlasuje za rovnako narúšajúce spoločenský zmier a za necitlivé nielen nenávistné prejavy voči menšinám, ale aj necitlivé presadzovanie ideológií, ktoré sú v rozpore s demokratickými princípmi našej krajiny a tiež v rozpore s kultúrnym dedičstvom našich predkov v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva," píše sa v uznesení, ktoré predložili poslankyne Anna Andrejuvová a Anna Záborská (obe OĽANO).

Facebook Anna Andrejuvová | Andrejuvová spoločne s kolegyňou Záborskou predložili návrh uznesenia, ktorým odmietajú nezáväzné uznesenie EP, prijaté po vražde na Zámockej

Červená čiara znovu prekročená

„To rozhodnutie EP, ktorý sa vyjadroval v rozpore so zakladajúcimi listinami Európskej únie v kultúrno-etickej otázke proti Slovenskej republike je naozaj absolútne prekročenie červenej čiary. Brusel sa čoraz viac začína vyjadrovať k veciam, na ktoré nemá absolútne žiaden mandát a ani právnu kvalifikáciu, aby to robil,“myslí si Tomáš Taraba. Uznesenie proti individuálnemu činu na Zámockej vníma ako nenávistné prejavy voči slovenskej spoločnosti.

Slovenský parlament sa vzoprel Bruselu ohľadne LGBTI+
Slovensko nesúhlasí s hodnotením situácie v uznesení Európskeho parlamentu (EP) v súvislosti s postavením LGBTI+ osôb u nás. Individuálne prejavy násilia i zločinov z nenávisti nie je možné pripísať na zodpovednosť celej spoločnosti, jej politickým... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Šimečkovo PR

„Dvojnásobne si to absolútne vyprosím voči slovenským zástupcom v EP. To, že Šimečka je dnes progresívny bruselský trójsky kôň, ktorému vybavili funkciu podpredsedu EP, aby tento žiačik mal iba nejakú funkciu, aby si tu mohol robiť reklamu, toto je jeho identita. On sa postavil proti Slovensku, hlasoval za dokument, ktorý je protiprávny, ktorý si nemali dovoliť schvaľovať, je absolútne odtrhnutý od reality,“nešetrí Taraba progresívca.

FB / Michal Šimečka | Podľa Tarabu si Šimečka vďaka EP robí na Slovensku dobrú reklamu

Čo sa tomu Tarabovi nepáči?

„Moje kolegyne a kolegovia europoslanci odkázali všetkým ľuďom na Slovensku, že sú zároveň občanmi EÚ. A že nie je jediný dôvod, aby mali vo svojej vlasti menej práv len preto, koho milujú, alebo aká je ich identita. Bol to jasný signál solidarity a odmietnutia nenávisti. Ocenili sme jednoznačnú podpornú reakciu slovenskej verejnosti, a vyzvali sme slovenský parlament a vládu k tomu, aby prijali konkrétne kroky, ktoré povedú k bezpečnosti, k ukončeniu jazyka nenávisti, a k rovným právam LGBTI+ ľudí na Slovensku,“ vyjadril sa podpredseda europarlamentu Šimečka.

LGBTI na Slovenku: Podľa Šimečku "VEĽKÁ HANBA", podľa Blanára Europarlament PREKRAČUJE KOMPETENCIE
Národná rada SR najnovšie prijala uznesenie, v ktorom vyjadruje nesúhlas s tým, ako Európsky parlament hodnotil situáciu na Slovensku v súvislosti s postavením LGBTI+ osôb. Europoslanec Michal Šimečka to označil za urazenecké vymedzovanie voči... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Ladislav Kováčik

Ideologickí babráci

„Každý vie, že čin na Zámockej bol individuálny či skrat človeka, ktorý každý príčetný človek musí odsúdiť. Ale aby tu oni molestovali cirkev, kresťanskú tradíciu, vytvárali nejakých strašiakov, ktorí tu nie sú a najmä, aby prijali tento dokument v rozpore s európskou legislatívou, tak potom sú to len ideologickí babráci, ktorí nevedia, na čo majú a nemajú kompetencie,“vyjadruje svoj názor Taraba.  

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme