Tibor Gašpar: Sme svedkami toho, ako médiá sabotujú právny štát (VIDEO)
30 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar hovorí, že z vyšetrovania, ale aj výpovedí bývalých policajtov vyplynulo, že „kajúcnik“ Slobodník pracoval nie len v prospech Matoviča, ale aj Lipšica a Grendela. „Myslím si, že tých pomocí bolo ďaleko viac, povedal Gašpar v rozhovore s Mimi Šramovou.

Gašparovi sa nepáči, že policajný prezident spolitizuje takmer každý zločin, ako to bolo aj v prípade vraždy Daniela Tupého. Vysvetlil tiež, ako pokračuje kauza Očistec, v ktorej figuruje aj on a aká je úloha médií v aktuálnych kauzách. Médiá Gašpar kritizuje v tom, že spolupracujú na „masáži“ verejnosti, ktorá má za cieľ kryť politické špičky. Hovorí tiež o tom, že na sabotáži právneho štátu pracuje aj Úrad špecializovanej prokuratúry (UŠP), ktorý je v súčasnosti zneužívaný.

Politizácia

Aj Tibor Gašpar je spokojný, keď sa podarí vyšetriť akýkoľvek závažný trestný čin, akým bola aj vražda Daniela Tupého.

„Súvisí to aj s inými kauzami, ktoré sa občas mediálne spomenú, že súčasný policajný prezident Hamran všetky tieto prípady významným spôsobom politizujú. Ako keby akýkoľvek prípad prisudzoval za vinu politickému vedeniu v tej krajine, v tom čase tým nominantom. V jeho prípade by to znamenalo, že aj to, čo sa stalo na Zámockej ulici pred časom, to, čo sa stalo v Michalovciach po Novom roku, že za to nesie zodpovednosť táto vláda a rovnako policajný prezident,“hovorí Tibor Gašpar. V tomto vidí paralelu aj s inými prípadmi, lebo Gašpar pripomína, že viacerí aj politici si takto „privlastňujú“ prácu polície spôsobom, že „za mňa to bolo objasnené“.

Pri tomto takmer 20-ročnom prípade vidí niekoľko zvláštnych okolností. Poukazuje na štýl práce Čurillovcov, ktorých dokonca zaň povyšujú, vyjadril Gašpar obavu, že tento proces bol „im vlastným spôsobom manipulovaný“.

„Tak, ako to robia v množstve iných prípadov, ktoré sú ešte živé a je o tom množstvo dôkazov,“ upozorňuje Gašpar s tým, že títo ľudia už sú obvinení z manipulácie trestného konania.

Daniel Lipšic a Štefan Hamran, TASR

Milan Uhrík: Republika posilňuje o bojovníka proti korupcii (VIDEO)
Hnutie Republika sa rozširuje. Tentokrát predseda hnutia Milan Uhrík informuje, že rady hnutia posilní podnikateľ Erik Mikurčík. Ten je známy z dlhodobého boja proti oligarchom z firmy Eset. Uhrík novú posilu privítal s pripomienkou, že oligarchia... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Ako pokračuje kauza Očistec

Čo sa týka sudcov, ak vznikne situácia, že nejaký prípad bude nutné odňať sudcovi, napríklad pre zaujatosť, je zo zákona jasné, na aký súd sa takýto prípad presunie.

„Takýto stav neplatí vo vzťahu k prokuratúre. Tam taká úprava nie je a práve na to sa pýta sudca z kauzy Očistec, že ak také dôvody sú, či by generálny prokurátor nemal mať možnosť presunúť takýto dozor z ÚŠP na nejakú krajskú prokuratúru,“prezrádza Gašpar a vysvetľuje, že otázka možnosti zaujatia celého ÚŠP na čele s Lipšicom sa dostala do popredia s otvorením mnohých politických káuz.  Ten si totiž vyberá prokurátorov, ktorí majú podobný pohľad na spravodlivosť, ako on. Je pritom veľa dôkazov o tom, že títo ľudia pri dozore nad niektorými vecami nekonali v súlade s trestným poriadkom.  Pri tvorbe ÚŠP sa podľa Gašpara nerátalo s tým, že môže prísť takáto skupina ľudí. Otázka preto šla na Ústavný súd, konanie je prerušené, čo práve ÚŠP napadla.

„Všetko, čo vyplávalo na povrch za posledné dva roky hovorí o tom, že všetci policajti, ktorí konali v Očistci, konkrétne vyšetrovateľ Ján Čurilla, Pavol Ďurka, František Vojtuš; dozoroví prokurátori, ako je Ondrej Repa, Michal Šurek, sú na základe konkrétnych skutočností zaujatí a konanie nemohli viesť objektívne. Nechcem nič, len aby toto bolo spravodlivo posúdené,“ vysvetľuje Gašpar.

Medializovaný „list Ježiškovi“

„Čurillovci a Kubina tvrdili, že keďže tá veta o liste Ježiškovi je podľa nich zmanipulovaná, tak celé dôkazy sú zmanipulované a treba zastaviť trestné stíhanie,“hovorí Gašpar, podľa ktorého je to úplne absurdné a aj mainstream to prebral tak, ako keby voči Čurillovcom iný dôkaz nebol. Gašpar pritom upozorňuje, že v spise je niekoľko dôkazov o tom, že Ďurka uznesenie písať nemohol. Dali ho podpísať vyšetrovateľovi Mašínovi, čo je protizákonné.

Gašpar pritom upozorňuje, že zo sumáru citácií je zmysel konania čurillovcov úplne jasný: „Účelovo fabulovať a stíhať Dianu Santusovú a jej kolegov.“ Dôkazy voči čurillovcom sú podľa neho tak rozsiahle, že prokuratúra ani nemala inú možnosť, ako ich obvinenie potvrdiť.

Advokát Magál: Čaká nás obrovská blamáž na medzinárodnej úrovni (VIDEO)
Advokát Dušana Kováčika upozorňuje na fakt, že ak Ústavný súd v kauze jeho klienta nerozhodne správne, Slovenskú republiku čaká v súvislosti s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) obrovská medzinárodná blamáž. V pondelok, 20. marca... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Tí, čo prehovorili

„Boli to informácie, ktoré viedli k úvahe, že tie trestné konania sú skutočne manipulované,“ hovorí Gašpar o výpovediach Kaľavského a bývalých policajtov Emmela, Švarca a Košča. Gašpar sa vrátil k pamätnému stretnutiu v SIS, od ktorého sa odvíjali aj informácie o neskoršom odpočúvaní kancelárii čurilovcov.

„Tá predstava, ktorú nám tu ponúkajú, že čurillovci sú tí, ktorí bojujú za právny štát, je práve opačná,“ myslí si Gašpar s tým, že kto pozná tieto dôkazy musí byť z tak pokriveného právneho štátu zhrozený. Ticho z médií znamená, že nie je vôľa informovať o tom verejnosť.

Prečo je tak ticho

„Všetko je súčasťou toho manipulovania verejnej mienky a snahy v tej politickej rovine udržať Hegera vo svetle nejakej spravodlivosti. Ak by sa totiž začalo verejne diskutovať o tom, že tu závažným spôsobom boli manipulované trestné konania, ktoré sa týkali strany Smer a jej predstaviteľov, čím sa zasahovalo do politickej súťaže, je to vizitka, ktorá hovorí o narúšaní základných princípov demokracie,“hovorí Gašpar aj o stretnutí Hegera s Kaľavským v Tipose. Keby sa totiž zverejnilo všetko podľa pravdy, tak sa to odrazí na volebných preferenciách a aj konanie médií zapadá do kontextu udržania tejto koalície pri moci.

Biela vrana | Biela vrana Monika Tódová mlčí, aj keď sa pred jej očami kriví právny štát. Novinárska cena jej zjavne lichotí

Mediokracia

„Ak nefunguje inštitúcia, ako je NAKA, ak účelovo, ako eseročka funguje ÚŠP, ak sa niektoré senáty na Najvyššom súde správajú obdobným spôsobom, tak toto už je sabotážne konanie, toto už má čo dočinenia s ohrozením demokracie a právneho štátu na Slovensku. A tomu sa niekto snaží zabrániť,“ hovorí Gašpar s tým, že aj „diskusné“ relácie majú za úlohu jedine správne masírovať verejnú mienku. Upozorňuje, že keby médiá fungovali normálne, tak už ani Mikulec, ani Hamran nie sú vo svojich funkciách.

Blaha o Naďovi: Oči vypleštené, pleška spotená, chrlí vyhrážky a číru nenávisť (VIDEO)
Bojí sa Naď spravodlivosti? Podpredseda Smeru-SSD Ľuboš Blaha v súvislosti s protiprávnym poskytnutím stíhačiek MiG-29 Ukrajine poukázal na obrovský precedens, ak by súd neodsúdil osoby zodpovedné za tento trestný čin. Prečo by potom ešte niekto... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme