Ako sa k ľudstvu blížila jadrová vojna 1
30 | 03 | 2023 I Milan Laca

Jadrová vojna je vzdialená len 90 sekúnd. Všetko, čo potrebujete vedieť o Hodinách súdneho dňa.

Seriál

Hlavný denník Vám ponúka seriál článkov o rizikách jadrovej vojny od zhodenia prvej americkej jadrovej bomby 6. augusta 1945 na japonsklé mesto Hirošima a skúšky prvej sovietskej atómovej bomby, až po súčasnosť.  

Začiatok

24. januára zaplavila médiá správa, že smrť ľudstva je bližšie ako kedykoľvek predtým. Ručičky slávnych "Doomsday Clock" (Hodín súdneho dňa) sa zastavili 90 sekúnd pred „nukleárnou polnocou“, čiže celosvetovou katastrofou. To sa za celú históriu ich existencie nestalo. Ale o aké hodinky vo všeobecnosti ide a aké dramatické zmeny zažila „jadrová ručička“

Ako sa to začalo

Hodiny súdneho dňa sú projektom Bulletinu atómových vedcov, ktorý vydáva Chicagská univerzita v Spojených štátoch. Samotný Bulletin založili v roku 1945 Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer, otec americkej atómovej bomby, a Eugene Rabinovich, americký biofyzik ruského pôvodu, spolu s vedcami z Chicagskej univerzity, ktorí sa podieľali na tzv.jadrovom projekte Manhattan. Cítili, že „nedokážu stáť bokom pred dôsledkami svojej práce“ a chceli vzdelávať ľudstvo o jadrových hrozbách.

Hodiny

Príbeh s hodinami sa začal v roku 1947 (rok po začiatku studenej vojny), keď sa zmenil formát z bulletinu na časopis a tie isté hodiny umiestnili na svojej prvej obálke. Okamžite sa stali medzinárodným symbolom zraniteľnosti planéty voči katastrofe, spojenej s použitím jadrových zbraní a vyspelých technológií.

1947 Čas: 23:53. Sedem minút pred katastrofou

Už 76 rokov hodiny ukazujú, či globálne udalosti približujú jadrovú apokalypsu, alebo či nás činy ľudstva od nej všetkých vzďaľujú. Po nejakom čase po objavení sa hodín začali polohu ručičky ovplyvňovať nebezpečenstvá, spojené s klimatickými zmenami a ďalšími potenciálnymi hrozbami. Niekoľko desaťročí tvorcovia projektu stanovovali nový čas pomerne zriedka. Prvýkrát bola poloha ručičky zmenená dva roky po začiatku projektu.

Ako vznikli "Hodiny súdneho dňa"

Preteky v zbrojení

V roku 1949 vedci oficiálne oznámili začiatok pretekov v zbrojení. Na jeseň v Strednej Ázii Sovietsky zväz prvýkrát otestoval jadrovú bombu. O niekoľko rokov neskôr ako Spojené štáty. Moskva oficiálne testovanie poprela, no Washington zbystril pozornosť. Americký prezident Harry Truman potom vyhlásil: „Američanom nehovoríme, že koniec sveta je blízko a že môžu očakávať, že o mesiac, či o rok na ich hlavy padnú atómové bomby. Ale myslíme si, že Američania majú všetky dôvody byť vážne znepokojení a pripraviť sa na ťažké rozhodnutia."

Pvá sovietska atómová bomba 

Expert varuje: Americké jadrové hlavice v Poľsku? Ako KUBÁNSKA KRÍZA! 
Rusko sa podľa slov svojho prezidenta chystá rozmiestniť jadrové hlavice na území susedného Bieloruska. Vlastislav Bříza z Fakulty sociálnych vied Karlovej Univerzity sa domnieva, že ide skôr o politické gesto než o rozhodnutie vojenskej povahy. V... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik