Súhrn medzinárodného spravodajstva
29 | 03 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 29. marca         

KYJEV - Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívil v stredu Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú v súčasnosti ovládajú ruské jednotky, oznámil Kyjev. ZAES pri meste Enerhodar v Záporožskej oblasti je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Vlani v marci ju obsadili ruské invázne sily. V súčasnosti sú v nej trvalo prítomní aj medzinárodní experti MAAE.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi v Záporožskej jadrovej elektrárni, foto: Getty Images

BERLÍN - Lietadlo s britským monarchom Karolom III. pristálo v stredu na letisku v nemeckej metropole Berlín, kde začne svoju prvú štátnu návštevu od svojho nástupu na trón. Kráľ Karol III. počas trojdňovej návštevy Nemecka vystúpi v tamojšom parlamente a stretne sa s utečencami z Ukrajiny. Britský monarcha je prvým štátnym hosťom vôbec, ktorého na berlínskom letisku privítali s vojenskými poctami - salvou z 21 zbraní.

PRAHA - Pred Úradom vlády v Prahe protestujú stovky ľudí proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku na 68 rokov a proti prijatiu emisnej normy Euro 7. Demonštráciu s názvom "68 NE!" zvolalo občianske združenie KOVO, ktoré je najväčšou odborárskou organizáciou v Česku.

Pred Úradom vlády v Prahe protestujú odborári proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku, TASR

PARÍŽ - Rozhodnutie o tom, či je zákon o reforme dôchodkového systému vo Francúzsku v súlade s ústavou, zverejní tamojšia Ústavná rada 14. apríla. V tento deň oznámi aj svoj verdikt o návrhu na vypísanie referenda o posunutí zákonného veku odchodu do dôchodku na 64 rokov.

KYJEV - Predstavený kláštorného komplexu Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve, ktorej duchovní musia do polnoci opustiť jej územie, v stredu uviedol, že podal na ukrajinský súd žalobu. Žiada v nej, aby súd spochybnil práva štátu na tento kláštor. V stredu sa končí platnosť nájomnej zmluvy ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) na budovy lavry.

ŠTOKHOLM - Švédsko avizovalo, že si predvolá ruského veľvyslanca v Štokholme. Dôvodom je jeho vyjadrenie, že Švédsko aj susedné Fínsko sa po vstupe do NATO stanú "legitímnymi cieľmi odvetných opatrení vrátane vojenských". Ruský veľvyslanec zverejnil svoje vyjadrenie na webovej stránke ambasády v Štokholme.

MOSKVA - Ruská armáda v stredu uskutočnila cvičenie svojich strategických síl, v rámci ktorého boli nasadené mobilné odpaľovacie zariadenia v oblasti Sibíri. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v rámci cvičení budú v troch sibírskych regiónoch manévrovať odpaľovacie systémy určené pre medzikontinentálne balistické strely Jars, ktoré dokážu niesť jadrové hlavice a majú dolet až 11.000 kilometrov.

Hašek VO VÝVRTKE! Podal si prezidenta MOV
„A odteraz...!“ Takto vytočeného Dominika Haška ešte nikto nevidel... Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil medzinárodným športovým federáciám, aby umožnili návrat neutrálnych ruských a bieloruských športovcov do súťaží. Na tlačovej... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik