LGBTI na Slovenku: Podľa Šimečku "VEĽKÁ HANBA", podľa Blanára Europarlament PREKRAČUJE KOMPETENCIE
29 | 03 | 2023 I Ladislav Kováčik

Národná rada SR najnovšie prijala uznesenie, v ktorom vyjadruje nesúhlas s tým, ako Európsky parlament hodnotil situáciu na Slovensku v súvislosti s postavením LGBTI+ osôb. Europoslanec Michal Šimečka to označil za urazenecké vymedzovanie voči Europarlamentu, podpredseda NR SR Juraj Blanár zase uznesenie parlamentu obhajoval s tým, že Európsky parlament hrubo prekračuje svoje kompetencie.

Urazenecké vymedzovanie sa

Národná rada SR vo svojom uznesení vyjadrila postoj, že individuálne prejavy násilia a zločinov z nenávisti nie je možné pripísať na zodpovednosť celej spoločnosti, jej politickým predstaviteľom, cirkvám, náboženským spoločnostiam a iným spoločenským inštitúciám. Uznesenie EP k postaveniu LGBTI+ osôb označili slovenskí poslanci za nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce.

Europoslanec a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vo svojej reakcii na uznesenie slovenského parlamentu pripomenul, že keď po vražde pri podniku Tepláreň inicioval rezolúciu v Európskom parlamente, podporilo ju 447 poslancov a poslankýň z celej Európy. Ich odkaz bol podľa Šimečku jednoduchý – „nie ste v tom sami“.

Moje kolegyne a kolegovia europoslanci odkázali všetkým ľuďom na Slovensku, že sú zároveň občanmi EÚ. A že nie je jediný dôvod, aby mali vo svojej vlasti menej práv len preto, koho milujú, alebo aká je ich identita. Bol to jasný signál solidarity a odmietnutia nenávisti. Ocenili sme jednoznačnú podpornú reakciu slovenskej verejnosti, a vyzvali sme slovenský parlament a vládu k tomu, aby prijali konkrétne kroky, ktoré povedú k bezpečnosti, k ukončeniu jazyka nenávisti, a k rovným právam LGBTI+ ľudí na Slovensku,“ píše Šimečka.

FB/Michal Šimečka

Hlasovanie poslancov z OĽaNO, Smeru, Sme rodina, ĽSNS a Republiky za uznesenie NR SR Šimečka komentoval slovami, že títo poslanci pre reformy a miliardy z Plánu obnovy spolupracovať nevedia, avšak pre „urazenecké vymedzovanie sa voči EP“ či pre „zbytočné ubližovanie ľuďom, ktorí to majú tak či tak ťažké“, sa zblížia radi. Šimečka poznamenal, že takéto kroky nie sú v Európskej únii vôbec bežné, pričom dodal, že mu navyše evokujú režim Viktora Orbána a že je to „veľká hanba“.

Môžem k tomu dodať už iba jednu vec. Nie ste sami. Každý človek na Slovensku si zaslúži pocit bezpečia a prijatia. A všetci ľudia na Slovensku si zaslúžia rovnaké práva, tak, ako je to dnes v Európe úplne normálne. V tomto zápase nikdy nepoľavíme,“ uzatvoril nakoniec Šimečka svoje vyjadrenie.

Slovenský parlament sa vzoprel Bruselu ohľadne LGBTI+
Slovensko nesúhlasí s hodnotením situácie v uznesení Európskeho parlamentu (EP) v súvislosti s postavením LGBTI+ osôb u nás. Individuálne prejavy násilia i zločinov z nenávisti nie je možné pripísať na zodpovednosť celej spoločnosti, jej politickým... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Progresívci nezastupujú slovenské záujmy

Úplne opačný názor k aktuálnemu uzneseniu Národnej rady SR vyjadril na Facebooku jej podpredseda Juraj Blanár (Smer). Ten pripomenul, že za uznesenie hlasoval aj celý poslanecký klub strany Smer.

Podľa Blanára progresívni poslanci pretlačili v Bruseli uznesenie, ktorým EP „hrubo prekračuje svoje kompetencie a zasahuje do zvrchovanosti nášho štátu“. Pripomenul, že jeho autorom bol predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka a že ako spolupredkladatelia sa pod tento „paškvil“ podpísali aj Vladimír Bilčík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík a Michal Wiezik.

Vlastne ma to ani neprekvapuje, lebo títo progresívci nezastupujú skutočné slovenské záujmy. Odmietam ich prezentáciu Slovenska ako krajiny, kde sú verbálne a fyzické útoky na komunitu LGBTIQ+ na Slovensku časté a rozšírené a vraj jej členovia sa nemôžu cítiť bezpečne a akceptovaní spoločnosťou. Týmito aktivitami len potvrdzujú to, že im nezáleží na Slovensku, ale sa ho pri každej príležitosti snažia pošpiniť,“ myslí si Blanár.

Podľa Blanára sú to práve progresívci a liberáli, ktorí „majú problém s akceptovaním iných názorov, ktorí sa podpisovali počas COVIDu za cenzurovanie iných názorov a ktorí by najradšej zablokovali nielen nepohodlné weby a profily na sociálnych sieťach, ale opozíciu by najradšej videli za mrežami.“

Nás však neumlčia a som rád, že sa podarilo aj v slovenskom parlamente odkázať do Bruselu náš jasný postoj, že Slovensko je krajina, ktorá má svoje tradície, ktorá si ctí svojich občanov a s ktorou sa nemôže narábať ako s nesvojprávnym členom EÚ. Ak nás takto vnímajú progresívni poslanci na čele s M. Šimečkom, tak je to najmä ich vizitka a nie vizitka celého Slovenska,“ uzatvára Blanár.

PRIESKUM: Šimečka prepadol, Matovič nesklamal a Heger neprekvapil
Najdôveryhodnejším politikom na Slovensku je aj naďalej prezidentka SR Zuzana Čaputová. Najmenej ľudia veria Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Vyplýva to z volebného modelu agentúry Median SK, ktorý zrealizovala od 1. februára do 5. marca na vzorke 1006... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik