Peter Weiss: Vinníčka protiamerických nálad Slovákov sedí v prezidentskom paláci!
29 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Peter Weiss o sebe hovorí, ako o sociálnom demokratovi na voľnej nohe. Hoci sa už roky pohybuje v diplomacii, stále má, ako bývalý politik, istý druh politického myslenia. Preto tvrdí, že táto vláda nevie vládnuť a jej spôsob vládnutia spôsobil hlbokú politickú krízu.

K vláde však ako vinníka pridáva aj prezidentku Čaputovú, ktorá niekoľkokrát síce mohla konať v prospech občana, no nespravila tak. Ani pri rozhodnutí o MIG-och, no pripomína jej chyby z minulosti, kedy prejavila zbytočný právny purizmus pri referende, nezdráhala sa podpísať veľmi diskutabilnú Dohodu s USA a tiež nekonala pri predčasných voľbách, pretože nemala pripravenú úradnícku vládu. To všetko vyvoláva v spoločnosti radikalizáciu a upokojeniu situácie nenapomáha ani minister obrany, ktorý od začiatku svojho pôsobenia vystupuje arogantne. Weiss vidí budúcnosť sociálnej demokracie v strane Hlas, ktorá je v tomto smere konzervatívnejšia.

Vláda politických babrákov

„Babrácky urobili aj ten proces so stíhačkami. Nemám žiadnu pochybnosť o tom, že sa porušila Ústava SR,“myslí si Peter Weiss, pričom sa opiera o analýzy ústavných právnikov z Univerzity Komenského.

„Jednoducho máme vládu, ktorá padla, je len poverená a taká vláda nemá právo robiť závažné zahranično-politické rozhodnutia a toto závažné zahranično-politické rozhodnutie je, nech si o tom myslí kto chce, čo chce,“ hovorí jednoznačne bývalý diplomat, podľa ktorého malo prísť posúdenie tohto kroku Ústavným súdom, ktorý by v takejto závažnej veci určite rozhodnutie zbytočne neodkladal.

SMER predstavil prvú časť volebného programu. MÔŽE BYŤ KĽÚČOVÁ! (GALÉRIA)
Na predsedníctve bola schválená prvá časť volebného programu, ktorá bude mať názov „Návrat suverenity do slovenskej zahraničnej politiky“. Predseda strany Robert Fico uviedol, že ambícia strany, pokiaľ ide o kampaň v týchto voľbách, je „dosiahnuť... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Ivan Mihale

Robia presný opak

„Predovšetkým, premiér mal ukázať tú analýzu, o ktorú sa opieral. Nikomu ju neukázal. Pani prezidentka, ako vrchná veliteľka OS SR a ako človek, ktorý z Ústavy má dbať o riadny chod ústavných orgánov, mala využiť svoj priamy, aj nepriamy vplyv, aby situáciu upokojila. Takéto závažné rozhodnutie sa má urobiť takým spôsobom, aby vzniklo čo najmenej pochybností. Aby sa pochybnosti rozptýlili, nie aby sa posilňovali,“ konštatuje Weiss, pričom práve prezidentka mohla všetko dať na pravú mieru posunutím problému na ÚS SR, čím by predišla zbytočným sporom.

Prečo nám rastie antiamerikanizmus

Politik, ktorý je zodpovedný za štát nemôže sledovať iba momentálne ciele a mal by vnímať aj domáce nálady. Vzhľadom na obrat vo verejnej mienke proti našej zahranično-politickej orientácii, podľa Weissa bolo povinnosťou ako vlády, tak aj prezidentky urobiť všetko pre to, aby verejnosť vedela, že ich rozhodnutie bolo korektné

„Takto to bude nedopovedané a bude to predmetom boja aj v prezidentskej kampani,“ myslí si Weiss.

Politik a diplomat Peter Weiss FOTO TASR - Martin Baumann

Weiss prezidentom?

V súčasnosti sa veľa hovorí o možnej kandidatúre P. Weissa v budúcoročných prezidentských voľbách. V médiách sú informácie o podpore Hlasu-SD, prípadne niektorých politikov. On sám hovorí, že táto otázka je momentálne v rovine špekulácií, na spôsob „kamaráti mi povedali, že by som mal“.

Kto bude prezidentom SR v rokoch 2024-28?
Do volieb hlavy štátu nám chýba ešte rok, no o menách budúcich kandidátov sa už viac, či menej pravdivo hovorí. Kým niektorí svoju kandidatúru už oznámili, iní ju razantne popierajú. O post hlavy štátu sa môže uchádzať len bezúhonný občan... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Čaputová deštruuje štát

Po dvoch prezidentoch „bez mena“, teda antiFico Andrejovi Kiskovi a Zuzane Čaputovej s „veľkým príbehom“ by sa hlavou štátu mal stať niekto skúsený. Hoci Weiss volil Šefčoviča veril, že prezidentka si bude svoju podporu udržiavať.

„Veril som, že bude takou kotvou, ktorá bude spoločnosť spájať. Urobila nevynútené politické chyby a začala tú dôveryhodnosť strácať a momentálne namiesto toho, aby tú spoločnosť spájala, začala ju skôr polarizovať,“ vyčíta prezidentke diplomat, ktorý si myslí, že prezident by mal mať určitú stabilnú podporu naprieč politickým spektrom. Upozorňuje, že prezidentkinou hlavnou funkciou je dbanie o riadny chod ústavných orgánov a už aj tí, ktorí jej dlho fandili upozorňujú na to, že deštruuje štát a vyvolala hlbokú krízu.

Zuzana Čaputová, Joe Biden, foto: FB/Zuzana Čaputová

Nie je prezidentkou všetkých občanov

Weiss pripomína, že referendum, ktoré mohla vypísať, zbytočne dala na Ústavný súd, ale Dohodu s USA, pri ktorej vznikol v spoločnosti konflikt, na ÚS nepodala, čím mohla pochybnosti rozptýliť. Práve v tom čase sa znásobil antiamerikanizmus v spoločnosti.

„Tam pani prezidentka mala zvažovať nie len ten cieľ – podpísať dohodu, mala zvažovať aj procedúru, akou sa to deje, pretože vtedy sa obišiel parlament, obišlo sa medzirezortné pripomienkové konanie, ignorovala sa vôľa a dohoda sa presadila silou a dnes sa tí istí ľudia čudujú, prečo tu máme takú silnú vôľu antiamerikanizmu,“objasňuje Weiss príčiny dnešných nálad v spoločnosti. Pripomína, že výhrady, ktoré tu v súvislosti s Dohodou s USA vznikli, neboli také bagatelizovateľné, aby sa len tak mohli zmietnuť zo stola.

„Vzápätí prišla vojna na Ukrajine, strach z nej a iné veci a máme tu takú vlnu radikalizmu, aký sme v našej spoločnosti ešte nezažili,“ dodáva politik.

Správna dvojka: Naď si vymýšľa a Zelenskyj sa iba sťažuje
Ukrajina musela vrátiť nejaké vybavenie protivzdušnej obrany zo západu, ktoré nefungovalo! Posťažoval sa na to pred novinármi AP ukrajinský prezident a muž roka 2022 Volodymyr Zelenskyj. Nebola to náhodou slovenská S-300? Iba sľuby Novinári z... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Kopila chyby

Weiss upozorňuje na niekoľko chýb prezidentky v prípade predčasných volieb. On ako politik niekoľko takýchto situácii zažil a preto si myslí, že prezidentka zo svojej pozície a cez svoje právomoci mohla zabezpečiť to, aby boli predčasné voľby už v júni a vymenovať úradnícku vládu.

„Ona ju nemala nachystanú a pokladám za chybu, keď povedala, že nebude riskovať povesť šestnástich odborníkov. Ona riskovala nie povesť, ale osudy občanov, ktorí sa teraz trápia s touto vládou,“vyčíta politik prezidentke. Tá sa mala postaviť chuti Hegera ostať pri moci a neschopnej vláde, čo má za dôsledok neprechádzanie zákonov, žiadnu prípravu plánu obnovy, ktorý bude už riešiť nová vláda a ďalší rozpad spoločnosti.

Weiss sa domnieva, že nová strana Demokrati je pokusom o to, aby sa rozhádané koaličné strany spojili s KDH, PS a po voľbách získali akú-takú väčšinu a zabránili tak opozičným stranám nástupu k vláde.

„Nechce sa mi veriť, že by pani prezidentka túto kalkuláciu vôbec nezvažovala,“ upozorňuje politik, podľa ktorého je jednou z úloh hlavy štátu aj podnecovanie vnútroštátnej politickej diskusie, čo Zuzana Čaputová podľa neho nerobí.

Vláda zlyháva odkedy prišla

„Slovenská spoločnosť je už od covidu veľmi nahnevaná, pretože ľudia si doteraz pamätajú, že sa s nimi nezachádzalo dobre,“upozorňuje Weiss a dokladá to informáciami od Pfizeru, ktorý podľa neho priznal, že vakcínu ani netestoval proti šíreniu infekcie. Do toho energetická kríza, obrovská inflácia, konflikt na Ukrajine, ľudia sa boja a politici by sa miesto polarizácie mali usilovať o dohodu. Tu je podľa Weissa vinníkom vláda, ktorá nezvládla svoje poslanie.

Tu pripomína, že v situácii, v ktorej sme, by mal byť tým zmierujúcim komunikátorom minister obrany Naď, ktorý práve naopak tam, kde mal komunikovať, ľuďom ponadával do opíc a dezolátov a tým si ich popudil. Teraz môže povedať čo len chce, už ho ľudia nerešpektujú.

Hlas vyzýva Hegera, Čaputovú i Vlčana: KONAJTE KONEČNE!
HLAS ponúka riešenia na zastavenie rastu potravín a vyzýva prezidentku, aby konala! Mala by pristúpiť k odvolaniu Vlčana, ak do krátkeho času nezačne konať a nezačne riešiť problémy ľudí, hovorí Pellegrini. HLAS - sociálna demokracia vyzýva Hegera... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Hlas, alebo Smer?

Ficovi diplomat vyčíta určitú radikalizáciu, či už v názoroch na rusko-ukrajinský konflikt, ale aj v rámci slovenskej spoločnosti. Preto si myslí, že do budúcnosti bude lepším garantom sociálno-demokratických hodnôt strana Hlas Petra Pellegriniho.

Zdroj: FB Robert Fico | Robert Fico je podľa Petra Weissa príliš radikálny

Kto je Peter Weiss?

Bol jednou z tvárí porevolučného diania v Česko-Slovensku - do roku 1996 pôsobil ako predseda Strany demokratickej ľavice. V rokoch 1992-94 bykonával funkciu podpredsedu NR SR. Peter Weiss bol po odchode z aktívnej politiky činný ako vysokoškolský učiteľ a publikoval v rôznych médiách. V rokoch 2009 – 2013 bol veľvyslancom Slovenska v Maďarsku, od roku 2013 bol veľvyslancom v Česku.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme