Anton Hrnko o LIKVIDÁCII SLOBODNÉHO VEDECKÉHO BÁDANIA
29 | 03 | 2023 I Ladislav Kováčik

Historik a bývalý poslanec Národnej rady SR Anton Hrnko sa vo svojom najnovšom facebookovom príspevku vyjadril k snahám o zrušenie Katedry slovenských dejín na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Dôležitá má byť ideová vernosť

Podľa Hrnka je očividné, že súčasný dekan Filozofickej fakulty UK, profesor Marian Zouhar vytiahol po vzore svojho otca a praotcov súčasných pokrokárov (progresívcov, podľa historika vo väčšine bývalých ideových pracovníkov komunistickej strany) do „nezmieriteľného boja smerujúceho k likvidácii slobodného vedeckého bádania a jeho nahradenia ideovými poučkami neoliberalizmu“. Podľa Hrnka sa zdá, že ideová vernosť bude opäť ako za starého režimu dôležitejšia ako vedecká akríbia , schopnosť tvorivo pracovať a slobodne rozmýšľať. Hrnko v tejto súvislosti nezabudol pripomenúť prvý odsek prvého článku Ústavy SR, ktorý spomína neviazanie sa na ideológie, čo sa podľa neho v plnom rozsahu viaže aj na verejné vysoké školy.

V súvislosti s odvolaním profesora Homzu, historika so širokým medzinárodným uznaním, však nejde len o ideovú zápletku. V pozadí je zrušenie Katedry slovenských dejín, ktorú možno považovať za jeden z hlavných výdobytkov novembra 1989,“ upozorňuje ďalej Hrnko. Tu pripomeňme, že dekan Zouhar nedávno profesora Martina Homzu odvolal práve z funkcie vedúceho Katedry slovenských dejín.

Podľa Hrnka až November 1989 umožnil napraviť zločin „pohoničov boja proti slovenskému buržoáznemu nacionalizmu, na čele ktorých stál dedo súčasného europoslanca Šimečku“. Hrnko tu mal na mysli filozofa a spisovateľa Milana Šimečku (1930-1990). Tým "zločinom" bolo podľa bývalého poslanca zrušenie Katedry slovenských dejín v roku 1954. „Boli sme jediný civilizovaný národ v Európe, ktorý na svojej prvej univerzite nemal katedru vlastných národných dejín,“ pripomína Hrnko.

Zo srdca vám ďakujem, drahí učitelia!
Láskaví, prísni a trpezliví. Vstúpili nám do života, aby z nás urobili múdrych a dobrých ľudí. Aby nás naučili, že svet nie je len vydláždená cesta, že prekážky sú tu preto, aby sme ich prekonávali. Vedeli pochváliť, potrestať aj odpúšťať.... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Mária Škultétyová

Útok na existenciu slovenského národa

Zrušenie Katedry slovenských dejín a vyhodenie zakladajúcej osobnosti slovenskej profesionálnej historiografie profesora Daniela Rapanta (1897-1988) až nápadne pripomína dnešné postupy dekana Mariana Zouhara, myslí si Hrnko. „Zámer v päťdesiatych rokoch minulého storočia a súčasný zámer na likvidáciu Katedry slovenských dejín je ten istý. Vtedajší koryfeji čechoslovakizmu chceli zrušiť štúdium slovenských dejín s cieľom urýchliť počeštenie Slovákov. Terajší koryfeji majú rovnaký plán, akurát aj mladý Šimečka sa vzdal projektu svojho deda ako malicherného. Počeštenie už je málo pre tohto medzičasom svetoobčana. Dnes je treba vôbec zlikvidovať národné cítenie (samozrejme okrem ukrajinského šovinizmu - aj to len dočasne). Nielen slovenské, ale aj české, nemecké,“ vysvetľuje Hrnko.

Katedry národných dejín sú tu podľa neho tvrdými prekážkami. „Veď načo sú nám katedry národných dejín, ktoré majú tendenciu vyprávať národný príbeh ako osobitú cestu k spoločnej civilizácii suverénnych národov. Takúto budúcnosť predsa naši novomarxistickí neoliberáli pre nás neprojektujú. Naša budúcnosť má byť v popretí našej osobitosti. A ako hovorí G. Orwell, začať treba vždy v prepisovaní dejín, v našom prípade gumovaní dejín,“ píše ďalej Hrnko.

V závere svojho príspevku Hrnko vyzýva rektora Univerzity Komenského, ako aj všetkých ostantých akademických činiteľov, aby zabránili „potomkom komunistických ideológov“ zničiť našu prvú filozofickú fakultu, aby zabránili zrušeniu Katedry slovenských dejín, pretože je to podľa neho priamy útok na existenciu slovenského národa ako samostatného subjektu. „Veď kto nemá minulosť, nemá nárok ani na budúcnosť,“ myslí si Hrnko. Rovnako vyzval aj slovenskú verejnosť, aby v tejto veci nezostala ľahostajná a aby si nenechala ničiť „májaky svojho národného bytia“.

Horecký je NESPOKOJNÝ so školami: Deti sa málo hýbu!
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR chce docieliť, aby sa školy stali aktívnejšie a žiaci sa hýbali napríklad aj počas prestávok či v školskom klube detí, nielen počas hodín telesnej výchovy. Podľa štátneho tajomníka rezortu školstva... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik