Žilinka sa pustil do Denníka N: Manipulácia by nemala byť pracovnou metódou médií!
29 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák a podnikateľ Jozef Brhel čelia obžalobe z podplácania exšéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) stihol podať obžalobu ešte pred tým, ako generálna prokuratúra rozhodla na základe paragrafu 363. Takto zneli titulky v mainstreamových médiách. A poriadne rozčúlili generálneho prokurátora Maroša Žilinku! Manipulácia by nemala byť pracovnou metódou médií, odkázal novinárom.

Absolútne manipulatívny a novinárskej etike odporujúci spôsob informovania verejnosti

"V súvislosti s podaním obžaloby na obvinených Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela pre korupčný trestný čin na Špecializovaný trestný súd považujem za potrebné uviesť nasledovné: Podaním obžaloby prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry sa SKONČILO PRÍPRAVNÉ KONANIE, čím ZANIKLA PRÁVOMOC GENERÁLNEHO PROKURÁTORA konať a vybaviť návrh obvinených na postup podľa § 363 Trestného poriadku (zrušenie právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní). Z toho dôvodu sa ani NEMÔŽEM a NEVIEM vyjadriť k prípadnej DÔVODNOSTI alebo NEDÔVODNOSTI návrhov obvinených," vysvetľuje Žilinka na sociálnej sieti.

S ohľadom na uvedené považuje generálny prokurátor za absolútne manipulatívny a novinárskej etike odporujúci spôsob informovania verejnosti, akým Denník N navodzuje u čitateľov dojem, že generálna prokuratúra (ide o právomoc generálneho prokurátora) mienila použitím § 363 Trestného poriadku zrušiť navrhovateľom obvinenie, a to formuláciami: „podanie obžaloby znamená, že generálna prokuratúra nemôže použiť § 363“, či „R. K. a J. B. ešte majú teoretickú šancu, že generálna prokuratúra bude môcť v ich prípade použiť § 363“.

"Zdôrazňujem, že o spôsobe vybavenia návrhov obvinených, by bolo možné rozhodnúť AŽ PO DÔKLADOM PRESKÚMANÍ PROCESNÉHO SPISU, k čomu v dôsledku podania obžaloby NEDOŠLO," upozornil Žilinka v statuse.

Kto bude prezidentom SR v rokoch 2024-28?
Do volieb hlavy štátu nám chýba ešte rok, no o menách budúcich kandidátov sa už viac, či menej pravdivo hovorí. Kým niektorí svoju kandidatúru už oznámili, iní ju razantne popierajú. O post hlavy štátu sa môže uchádzať len bezúhonný občan... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Novinári očividne pracujú s podprahovým naratívom

Podľa generálneho prokurátora podsúvať verejnosti podprahovo naratív plánovaného zrušenia obvinení podľa § 363 Trestného poriadku, akoby ani iná možnosť neexistovala, tak nie je korektné, ale až zlomyseľné. "Až po preskúmaní veci by totiž bolo možné zo strany generálneho prokurátora urobiť spoľahlivý záver o zákonnosti vydaných rozhodnutí, a teda, či nie je na mieste postup podľa § 365 Trestného poriadku – UPOVEDOMENIE o tom, že som nezistil dôvody na zrušenie napadnutých právoplatných rozhodnutí," uzavrel Žilinka.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v utorok potvrdil denníku N, že na Kaliňáka s Brhelom už bola podaná obžaloba. Obom hrozí 5 až 12 rokov za mrežami. Exminister vnútra ostal doslova v šoku. „Dnes sme mali u vyšetrovateľky termín na doplnenie návrhov na dokazovanie. Medzi inými aj môjho výsluchu, pretože som nebol v tejto veci vypočutý,“ povedal Kaliňák. Podľa Kaliňáka sa v tejto veci postupovalo podľa trestného poriadku Burkina Faso.

Dvojica obvinených sa mala podľa ÚŠP dopustiť podplácania Imreczeho. Ten mal mať podľa uznesenia o obvinení po nástupe do funkcie šéfa Finančnej správy (FS) rozhovor s Kaliňákom o platových podmienkach. Exminister vraj Imreczemu následne povedal, aby išiel za Brhelom, kde si má dohodnúť ročnú kompenzáciu platu, keďže v bývalom zamestnaní zarábal omnoho viac. To sa aj stalo a potom mal Imrecze dostávať od Brhela ročné dorovnávania.

Prezidentka aj premiér vôbec nerozumejú Slovensku, ale ani Ukrajine
"Pani prezidentka, dočasný premiér i celá odvolaná vláda sa odprezentovali, že sú jedinými nositeľmi západných hodnôt. Slovensko je podľa nich rozhodujúce v konflikte na Ukrajine a sú schopní doňho ísť naplno. Do posledného slovenského náboja, do... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme