Vo Francúzsku TO VRIE. Začala nová vlna protestov
28 | 03 | 2023 I Ivan Mihale

Takmer dva týždne po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron presadil parlamentom nepopulárnu dôchodkovú reformu, sa očakáva, že státisíce ľudí sa v utorok zúčastní nového protestu po celom Francúzsku. Deň akcie je desiatou takou mobilizáciou, ktorú odbory zvolali, odkedy v polovici januára vypukli protesty proti reforme, ktorá zahŕňa zvýšenie veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Ľudia sa nevzdávajú, rovnako ani vláda

Od polovice januára je to už desiaty krát, čo popredné francúzske odbory vyhlásili deň celoštátneho štrajku proti zvyšovaniu veku odchodu do dôchodku v krajine. Ľudia naďalej vychádzajú do ulíc, vediac, že ​​francúzske úrady vykonali reformu násilím, napriek protestom odborov, nesúhlasu obyvateľstva a nedostatočnej podpore poslancov. Odbory sa nehodlajú vzdať, rovnako ako vláda, a tak konfrontácia pokračuje na ulici.

"Budeme pokračovať, kým nebude dôchodková reforma zrušená. Macron je na pokraji zrútenia, je to vidieť zo zrušenia návštevy anglického kráľa," hovoria odborári.

Kolóna demonštrantov začala svoj pochod z Námestia republiky a sprievod by mal skončiť na Námestí národa. Demonštranti skandujú heslá „Nedotýkajte sa našich dôchodkov“, „Macron, choď preč“.

Francúzska premiérka Elisabeth Bornová využila 16. marca článok 49.3 ústavy na schválenie zákona o zvýšení veku odchodu do dôchodku v krajine zo 62 na 64 rokov bez hlasovania v parlamente. Už predtým tento zákon vyvolal silnú vlnu protestov, väčšina z nich zhromaždila viac ako milión účastníkov po celej krajine. Demonštrácie sprevádzali strety demonštrantov s políciou, pogromy a nepokoje.

Účastníci protestnej akcie proti dôchodkovej reforme v Paríži - RIA Novosti, 1920, 21.03.2023

 

Naďove plné gate
Slovami "LOŽ A NENÁVISŤ…" začína svoj status na sociálnej sieti minister obrany Jaro Naď. A obsahom týchto slov dokonale naplní nasledujúce riadky do bodky. Naď píše, že "…toto je politický program poslanca Fica, ktorého poháňa v prvom rade túžba... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme