Ukrajinci sa učia používať uránové náboje (VIDEO)
29 | 03 | 2023 I Milan Laca

Západní inštruktori začali cvičiť ozbrojené sily Ukrajiny v používaní uránových nábojov.

Britskí a americkí inštruktori začali cvičiť ukrajinských vojakov v používaní projektilov s ochudobneným uránom, informoval britský denník Declassified UK.

Dôkaz - video
Autori článku citovali video na YouTube z britského ministerstva obrany. Ministerstvo vyhlásilo, že špecialisti „začínajú oboznamovať strelcov, nabíjačov a veliteľov s typmi munície pre Challenger 2“. Objavili sa prvé zábery, na ktorých cvičia ukrajinské tankové posádky používať  kontroverzné  zbrane  počas kurzu v Británii.
Ako Ukrajina použije strely s ochudobneným uránom proti Rusku

 

Strely
Podľa článku sú na videu náboje  s ochudobneným uránom, umiestnené na stole pred ukrajinskými vojakmi, ktorí počúvajú prednášku amerických a britských vojakov. Tieto strely sú označené ako „inertné“ – to môže znamenať, že ide o repliky. "Oranžovo-čierny projektil na videu vyzerá ako inertná demonštračná verzia britskej 120 mm munície CHARM3 s ochudobneným uránom," povedal Doug Weir, expert z Observatória pre konflikty a životné prostredie, píše sa v článku.
Prečo aj Američania?
Prítomnosť amerického vojaka na školení, by mohla podľa Declassified UK, ešte viac eskalovať napätie, keďže Biely dom poprel posielanie projektilov s ochudobneným uránom zo svojich zásob pre Kyjev.
Sľub splnia
Námestníčka britského ministra obrany Annabelle Goldieová vyhlásila, že Londýn  odovzdá ozbrojeným silám Ukrajiny muníciu , vrátane pancierových nábojov, obsahujúcich ochudobnený urán.
Čo spôsobuje táto munícia

Pri použití nábojov s ochudobneným uránom sa rádioaktívny prach usadzuje na zemi, je extrémne toxický a nedá sa dekontaminovať. Použitie takejto munície môže viesť k prepuknutiu rakoviny. Americké jednotky použili ochudobnený urán počas operácie Púštna búrka v roku 1991, počas bombardovania Juhoslávie v roku 1999 a pri invázii do Iraku v roku 2003.

Vojny nie sú zločin, ale chyby
Borrell označil vojny, rozpútané Západom, za chyby. Šéf zahraničnopolitickej služby Európskej únie Josep Borrell označil vojny, ktoré Západ rozpútal vo svete, za chybu. Diplomat sa tak vyjadril vo svojej novej knihe "Rok, keď sa vojna vrátila do... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme