Súhrn medzinárodného spravodajstva - 28. marca - 08:00
28 | 03 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ranný súhrn správ zo zahraničia

KYJEV - V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v pondelok neskoro večer miestneho času nastalo viacero výbuchov, uviedol starosta mesta Vitalij Kličko. Výbuchy zaznamenali v Obolonskej a Svjatošynskej štvrti, kde horel obchod. Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu. Bezprostredne nehlásili žiadne obete na životoch ani zranených, dodal Kličko.

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN v pondelok zamietla návrh rezolúcie predložený Ruskom, ktorý vyzýval Radu na nezávislé vyšetrenie vlaňajších výbuchov na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori. Za rezolúciu hlasovalo Rusko, Čína a Brazília, ostatní členovia sa zdržali.

WASHINGTON - Útočníčka, ktorá v pondelok na súkromnej kresťanskej základnej škole v americkom meste Nashville zastrelila šesť ľudí vrátane troch detí, zrejme plánovala spáchať útoky na viacerých rôznych miestach. Streľba sa odohrala na presbyteriánskej základnej škole pre približne 200 žiakov.

RIJÁD - Najmenej 20 ľudí prišlo v pondelok o život na juhozápade Saudskej Arábie po tom, ako autobus narazil do mosta, prevrátil sa a začal horieť. Informovali o tom v noci na utorok miestne médiá. Pri nehode utrpelo zranenia ďalších 29 ľudí. Autobus viezol pútnikov do mesta Mekka.

PEKING - Bývalý taiwanský prezident Ma Jing-ťiou pricestoval v pondelok do Číny. Taiwanská vládnuca strana jeho cestu označila za poľutovaniahodnú. Na návšteve pevninskej Číny bude do 7. apríla, pričom neabsolvuje žiadne oficiálne stretnutia. Ide o prvú návštevu súčasného alebo bývalého lídra Taiwanu v Číne za viac než 70 rokov.

AKKRA - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v pondelok začala týždňovú cestu po Afrike. Sľúbila podporu Ghane, ktorá je pilierom demokracie v oblasti západnej Afriky. Harrisovej návšteva má ukázať podporu ghanskému prezidentovi Nanovi Akufovi-Addovi, ktorý čelí silnejúcej nespokojnosti s infláciou, hoci dovtedy mala krajina jednu z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich ekonomík na svete.

Čaputová nás chce naučiť po kostole hvízdať
No, keby len hvízdať. Ak nebudeme skákať na jej povel a nezdieľať jej názory, bude podľa nej treba šíriteľov iných, ako tých jedine jej správnych názorov „stíhať a trestať“. Keby to bol vtip, bol by to trápny vtip. Lenže – vtip to asi nie... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme