Potvrdené: Na MS v hokeji nastúpi do základnej zostavy "politika". Hráči z KHL majú stopku
28 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Hokejové majstrovstvá sveta v Tampere (Fínsko) a Rige (Lotyšsko) sa uskutočnia v termíne od 12. do 28. mája. S blížiacim sa dátumom bola otázka, či nastúpia hráči pôsobiaci v KHL, čoraz nástojčivejšia. Rozhodnutie padlo v pondelok, 27. marca.

O tom, že zo slovenskej hokejovej reprezentácie by mali byť títo hráči vyradení, rozprúdil debatu už na jeseň minulého roku vtedajší štátny tajomník ministerstva školstva pre šport, Ivan Husár (SaS). Dnes po dohode vedenia SZĽH s hráčmi, hrajúcimi v KHL, sa tak  stalo. Na toto rozhodnutie reagujú aj politici, ale aj bývalí hokejoví reprezentanti.

Jesenná kritika hráčov

Husár na jeseň poukázal na to, že šesť našich špičkových hokejistov podpísalo zmluvy do KHL, teda do súťaže, ktorá má financie prevažne zo štátnych firiem.

„Do ligy, ktorá je výkladnou propagandistickou skriňou vojenského agresora V. V. Putina. Idú do Ruska pracovať, dokonca táto liga dostala prednosť pred zmluvou v Amerike. Budú hrať proti CSKA Moskva, ktorej funkcionári poslali svojho excelentného hráča Fedotova za trest na Sibír. Idú zarábať krvavé peniaze, idú po ruke systému, ktorý urobí veľa preto, aby dokázal, že liga je bohatá, že sa jej nič sankčné zo Západu nedotklo,“ upozorňoval Husár, ktorého slová v ničom nezaostávali za tými propagandistickými z čias tvrdého socializmu.

Štátny tajomník pre šport na ministerstve školstva odsúdil Slovákov hrajúcich v KHL, ľudí tým akurát PORIADNE nasr...
Šport by sa nemal pliesť do politiky a naopak. Žiaľ, nie vždy to platí. Tak ako v prípade ruskej agresie na Ukrajine. Smutné ale je, že s podobnou, ak nie rovnakou agresivitou akou ruskí vojaci bojujú na Ukrajine bojujú niektorí politici proti... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Tibor Malý

Jednotný názor

„Posledné týždne sme viedli dlhú debatu s hráčmi z KHL. Vždy radi a s hrdosťou reprezentovali našu krajinu. Majú výkonnosť na to, aby mohli bojovať o účasť v záverečnej nominácii na majstrovstvá sveta. Počas debát sme dospeli k jednotnému názoru, že pre pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu nášho tímu na majstrovstvá sveta bude lepšie, ak v tejto sezóne hráčov z KHL z účasti na šampionáte vynecháme,“informuje o dohode vedenia SZĽH a dotknutých hráčov hokejový zväz na svojich stránkach.

Facebook / Christian Jaroš | Jeden z tých, ktorých výkony budú na svetovom šampionáte chýbať

O koho ide?

V tejto sezóne v KHL pôsobilo v deväť Slovákov. Brankári Patrik Rybár, Adam Húska  a Július Hudáček, obrancovia Michal Čajkovský a Christián Jaroš a útočníci Adam Liška, Michal Krištof a Tomáš Jurčo. Samuel Buček už hrá v Třinci (v ruskom klube skončil pre neuspokojivé výkony) a Július Hudáček sa reprezentácie už zriekol.

Reakcie z hokejového sveta

"Je to správne rozhodnutie. V KHL sú kvalitní hráči, ale na svete sú aj dôležitejšie veci ako hokej. Príležitosť v národnom drese dostanú iní hokejisti. Môžu sa ukázať a vylepšiť si svoje kariéry," vyjadril sa Michal Handzuš. Ten vlani po odmietnutí vylúčiť z reprezentácie vtedajších hráčov z KHL, odstúpil z pozície člena výkonného výboru SZĽH.

„K téme som sa vyjadroval viackrát a moje stanovisko sa nemení. Nemám nič proti chalanom, ktorí hrajú v KHL. Takmer všetkých poznám osobne a dovolím si povedať, že sú to moji kamaráti a dobrí ľudia. Takisto sú to veľmi výborní hokejisti, ktorí reprezentácii budú chýbať. Ich kvalitu nikto nespochybňuje. Chápem aj dôvody, prečo sa tam rozhodli hrať. Je to ich rozhodnutie a hráči sú natoľko vnímaví, aby vedeli, čo sa momentálne deje. Sú to veci, ktoré presahujú športovú rovinu. Rozhodnutie zväzu považujem za správne, iné by ani nemalo byť. Zároveň sme zaujali stanovisko ako štát. Osobne nič nemám proti Rusom ako národu. Je to však odkaz pre ruskú elitu, ktorá drží karty v rukách,“ povedal bývalý reprezentačný obranca Dominik Graňák.

„Rešpektujem rozhodnutie vedenia zväzu. Je pozitívne, že k tomu dospeli po komunikácii a dohode so samotnými hráčmi pôsobiacami v KHL. Situácia nie je jednoduchá. Títo hráči nám budú na šampionáte chýbať. Sme odkázaní na každého, kto na svojom poste vyniká alebo ide o rozdielového hráča. Sám som to pri reprezentácii zažil, keď nemáte kvalitu je veľmi ťažké konkurovať svetovej špičke,“ upozorňuje Zdeno Cíger, ktorý reprezentoval ešte Česko-Slovensko.

FG Zdeno Cíger

Peter Pellegrini NA ROVINU o povolebnej spolupráci
Peter Pellegrini (Hlas-SD) už má dosť rečí o tom, že sa jeho strana po voľbách mieni spojiť so stranami Sloboda a Solidarita a Progresívne Slovensko. Na sociálnej sieti preto vyslovil záväzok voči tomu, kto ho z výroku takomto možnom spojení... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Reaguje aj politická scéna

Artur Bekmatov (predseda hnutia Socialisti.sk) je touto informáciou pobúrený. Na sociálnej sieti vyjadril nevôľu s tým, že posudzujeme športovcov nie podľa výkonov, ale podľa politicky vyhovujúceho pôsobiska. Politikom pritom miesto kádrovania športovcov odporučil skôr masívne investície do mládeže.

&set=a.177031604648011

„Súhlasím a podporujem rozhodnutie SZĽH vynechať z nominácie na majstrovstvá sveta hokejistov pôsobiacich v Rusku. Som rád, že sa zväz zachoval ako inštitúcia, pre ktorú sú dôležitejšie hodnoty a nie víťazstvo za každú cenu,“vyjadril sa progresívec Branislav Vančo, ku ktorému sa so súhlasom pridala aj stránka SaS.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme