Čaputová ubráni aj Estónsko pred hybridným hrozbami
29 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

"S Estónskom máme podobnú historickú skúsenosť s obdobím totality. Obe naše krajiny sú však aj príkladom toho, že posilňovanie demokracie a reforiem sa oplatí – vďaka tomu sme spoločne vstúpili do Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie." Chváli sa na úvod svojho statusu z Košíc Zuzana Čaputová.

"Viaceré prieniky máme s Estónskom aj vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie a zelených technológií, v digitalizácii služieb štátu alebo pri reforme školstva a pri všetkých týchto oblastiach sme hovorili o rozvíjaní spolupráce. Spoločne sme navštívili Creative Industry Košice. Organizáciu, ktorá sa rozvíja aj vďaka estónskej podpore a know-how spoločnosti CIVITTA, ktorá pochádza z rodného mesta prezidenta – z Tartu. Vďaka takýmto projektom vznikajú nové pracovné miesta a posilňuje sa kreatívny a inovačný potenciál mesta a regiónu." Znie obligátna časť komuniké na statuse hlavy štátu

A zas trepe o dezinformáciách

"Dnes stojíme pred spoločnou výzvou, ako ubrániť naše demokracie, aby sme sa nevrátili späť do minulosti. Estónsko, podobne ako Slovensko, má rozsiahle skúsenosti s hybridnými hrozbami v podobe kybernetických útokov alebo dezinformačných kampaní. S estónskym prezidentom Karisom sme sa rozprávali o tom, ako týmto hrozbám účinne čeliť." Nezabudla na povinnú modlidbu prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Karis bude pravdepodobne potrebovať akúkoľvek podporu Čaputovej. Viacerí diplomati a úradníci EÚ totiž obviňujú Tallin z prečerpávania fondu EÚ, ktorý má poskytnúť splátky za zbrane odoslané do Kyjeva.

Estónsky prezident A. Karis prišiel na oficiálnu návštevu Slovenska
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok v Košiciach privítala estónskeho prezidenta Alara Karisa, ktorý na jej pozvanie pricestoval na Slovensko. Jeho dvojdňová oficiálna návšteva sa začala ceremoniálom pred historickou radnicou v centre... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme