Vojny nie sú zločin, ale chyby
28 | 03 | 2023 I Milan Laca

Borrell označil vojny, rozpútané Západom, za chyby.

Šéf zahraničnopolitickej služby Európskej únie Josep Borrell označil vojny, ktoré Západ rozpútal vo svete, za chybu. Diplomat sa tak vyjadril vo svojej novej knihe "Rok, keď sa vojna vrátila do Európy", uvádza agentúra RIA Novosti. Na páchateľov chýb však neupozorňuje. Predstaviteľ EÚ tiež priznal, že niektorí medzinárodní partneri Európy ju obviňujú z toho, že európske krajiny „niekedy prejavujú eurocentrickosť“.

Chyby...

"V mnohých krajinách, poznačených kolonializmom a následnými chybami, ako je vojna v Iraku, je verejná mienka často vnímavá voči klamstvám ruskej propagandy a jej masívnym kampaniam na manipuláciu informácií," napísal Borrell. Spresnil, že to platí najmä pre údaje o vplyve sankcií EÚ na dodávky potravín a energie do južných štátov. Borrell sa tiež domnieva, že mnoho európskych krajín stojí na strane Ruska, pokiaľ ide o protiruské sankcie, pretože tieto krajiny sú nimi najviac postihnuté. Tieto krajiny by sa, podľa neho, mali v prvom rade pokúsiť presvedčiť Rusko a Ukrajinu.

Západné tanky a ukrajinské posádky sú pripravené (VIDEO)
Britské ministerstvo obrany ukázalo, ako ukrajinskí tankisti zvládli Challenger 2. Ministerstvo obrany Veľkej Británie zverejnilo krátke video o tom, ako sa ukrajinskí tankisti naučili pracovať s tankami Challenger 2, ktoré už prepravili na... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Milan Laca

Sú citliví

Šéf európskej diplomacie tiež poznamenal, že mnohé krajiny sú citlivejšie na následky vojny, a nie na jej príčiny. Zdôraznil, že niektoré štáty nie sú pripravené prijať aktívne opatrenia, aby prinútili Rusko zastaviť agresiu.

Smer juh!

Borrell zároveň dodal, že budúcnosť EÚ závisí od nadviazania kontaktov s južnými partnermi. "Vojna na Ukrajine ukazuje, že by sme mali viac počúvať tých, ktorí sa nazývajú globálny juh. Prejavovať viac empatie voči týmto krajinám, komunikovať s nimi s väčším rešpektom," vyzval Borrell.

A sankcie...

Borrell už predtým vyhlásil, že EÚ je pripravená reagovať novými sankciami na ruské rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Toto rozhodnutie Moskvy bude, podľa neho, „eskaláciou a hrozbou pre európsku bezpečnosť“.

Lietadlá NATO už operujú na Fínsko-Ruskej hranici
Krátko po tom, ako vo štvrtok Fínsko podpísalo zákon o pripojení k NATO, vstúpilo do fínskeho vzdušného priestoru americké prieskumné lietadlo. Lietalo po fínsko-ruskej hranici so zvláštnym zameraním na Petrohrad, strategické ruské prístavné mesto.... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme