Nový svetový poriadok? Krajiny BRICS ako alternatíva k Západu
28 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Štáty BRICS – Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika – sa rozhodli postaviť ako alternatíva k existujúcim medzinárodným finančným a politickým fóram Západu. Éra unipolarity USA očividne končí. Len či to Západ prežije!

Hospodárske zoskupenie BRICS má celkovú rozlohu 39 746 220 km 2 a odhadovanú celkovú populáciu približne 3,21 miliardy. Alebo približne 26,7 % svetovej súše a 41,5 % svetovej populácie. Brazília, Rusko, India a Čína patria medzi desať najväčších krajín sveta podľa počtu obyvateľovrozlohy a HDP, pričom posledné tri sú všeobecne považované za súčasné alebo vznikajúce superveľmoci.
 

Prognózy o najrýchlejšie rastúcich ekonomikách sa úplne nenaplnili, no namiesto toho teraz aliancia ponúka diplomatické fórum a financovanie rozvoja mimo západného hlavného prúdu. "Krajiny BRICS zažívajú svoj geopolitický moment," potvrdil Günther Maihold, zástupca riaditeľa Nemeckého inštitútu pre medzinárodné a bezpečnostné záležitosti alebo SWP. 

Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika sa snažia postaviť sa ako predstavitelia globálneho Juhu, čím poskytujú „alternatívny model ku G7“. G7 je „neformálne fórum“ hláv štátov najvyspelejších ekonomík sveta, založené v roku 1975. Členmi sú Nemecko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Taliansko, Japonsko, Kanada a USA. To o najvyspelejších ekonomikách dnes už tiež neplatí.

Skratku BRIC, ktorá pôvodne znamenala Brazíliu, Rusko, Indiu a Čínu, vymyslel  ekonómom Goldman Sachs Jim O'Neill v roku 2001. V tom čase mali tieto štyri krajiny trvalý vysoký ekonomický rast a označenie BRICS znamenalo ekonomický optimizmus o budúcnosti týchto krajín. Odporcovia označenia tvrdili, že krajiny sú príliš rôznorodé na to, aby sa dali takto zoskupiť a že to bol v skutočnosti len marketingový trik Goldman Sachs.

Čo sa však mohlo začať ako marketingový trik na povzbudenie investorov, prerástlo do platformy pre medzivládnu spoluprácu podobnú G7. V roku 2009 sa tieto štyri národy stretli na svojom prvom summite v ruskom Jekaterinburgu. V roku 2010 bola Juhoafrická republika pozvaná, aby sa pripojila k skupine a pridala „S“ k BRIC.

Napísali o nás: Čaputová povedala pravdu o Ukrajine
Ria Novosti: Prezidentka Čaputová povedala, že vysychá morálna a materiálna podpora Kyjeva Ukrajinu na Slovensku podporuje stále menej ľudí, cituje slová prezidentky Zuzany Čaputovej ruská agentúra Ria Novosti. "Čo sa týka možnej vojenskej... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Ivan Mihale

Spochybňovanie modelu Svetovej banky
V roku 2014 s 50 miliardami dolárov v počiatočných peniazoch krajiny BRICS spustili Novú rozvojovú banku ako alternatívu k Svetovej banke a Medzinárodnému menovému fondu. Okrem toho vytvorili mechanizmus likvidity s názvom Contingent Reserve Arrangement na podporu členov, ktorí majú problémy s platbami.
 
Tieto ponuky neboli atraktívne len pre samotné krajiny BRICS, ale aj pre mnohé ďalšie rozvojové a rozvíjajúce sa ekonomiky, ktoré mali bolestivé skúsenosti s programami štrukturálnych úprav a úspornými opatreniami MMF. To je dôvod, prečo mnohé krajiny uviedli, že by mohli mať záujem o vstup do skupiny BRICS. V roku 2021 prevzali akcie Egypt, Spojené arabské emiráty, Uruguaj a Bangladéš. 
 

Juhoafrická ministerka zahraničných vecí Naledi Pandor uviedla, že celosvetový záujem o skupinu BRICS je "obrovský". Začiatkom marca povedala, že má na stole 12 listov zo zainteresovaných krajín. "Saudská Arábia je jedna," uviedla Pandor. „Ďalej Spojené arabské emiráty, Egypt, Alžírsko a Argentína, ako aj Mexiko a Nigéria."

Žiadne sankcie voči Rusku

Od začiatku vojny na Ukrajine sa krajiny BRICS dištancovali od takzvaného Západu. Ani India, Brazília, Južná Afrika či Čína sa nezúčastňujú na sankciách proti Rusku. 

Diplomaticky sa zdá, že vojna na Ukrajine vytvorila ostrú deliacu čiaru medzi východom podporovaným Ruskom a Západom,“ napísal koncom minulého roka politológ Matthew Bishop z University of Sheffield. "V dôsledku toho sa niektorí európski a americkí politici obávajú, že BRICS sa môže stať menej ekonomickým klubom rastúcich mocností, ktoré sa snažia ovplyvniť globálny rast a rozvoj, a viac politickým klubom definovaným ich autoritárskym nacionalizmom."

Na druhej strane Čína využívala platformu pre svoje globálne politické ambície, dodal Maihold a poukázal na ponuky na sprostredkovanie prímeria na Ukrajine a spoločné vojenské cvičenia, ktoré usporiadala s Ruskom v Južnej Afrike.

Maihold hovorí, že Západ si všimol túto zmenu smeru a snaží sa tomu čeliť. "Veľmi pozorne sa pozerajú," povedal. "Na samite G7 v Nemecku v roku 2022 sa rozhodli pozvať Južnú Afriku a Indiu, aby zabránili optike, že G7 stojí proti BRICS."

Neostane len pri migoch? Naď si už brúsi zuby na ďalší "VOJENSKÝ ŠROT" pre Ukrajinu!
Prezidentka Zuzana Čaputová pred desiatimi dňami skonštatovala, že Slovensko darovaním stíhačiek MiG-29 nateraz vyčerpalo vojenskú pomoc, ktorú bolo schopné Ukrajine poskytnúť. Zdá sa, že sa poriadne zmýlila! Najnovšie sa totiž zvažuje, že načrieme... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Sme svedkami počiatku nového svetového poriadku?

Západ očividne dobre vníma reakcie globálneho juhu aj východu na vojnu na Ukrajine. A určite si veľmi dobre uvedomuje, že éra imperiálnych západných mocností je už hudbou minulosti. Vzdá sa však svojej vedúcej úlohy vo svete, alebo sa jej bude držať naďalej zubami-nechtami? Určite to bez boja nebude. Len či ten boj už nezačal! Na Ukrajine.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik