Matovič sa priznal
27 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Tomáš Taraba (Život-národná strana) hovorí o tom, že Matovič sa priznal, že jeho hnutie nevie, čo s peniazmi. Skupina poslancov preto podáva do parlamentu zaujímavý návrh, ktorý by mohol strany zbaviť starosti, čo s peniazmi.

Matovič to mal urobiť návrhom, že politické strany by mali uhrádzať časť platu svojim poslancom z vlastných straníckych zdrojov. Taraba upozorňuje, že na západe je úplne normálne, že strany podporujú ich sympatizanti. Zároveň pripomína, že aktivity niektorých strán vyzerajú ako zamerané čisto na hromadenie peňazí. Navyše tento návrh Taraba považuje za politickú korupciu. Navrhuje preto zákon, ktorý sa mnohým, vzhľadom na stranícke príjmy, páčiť nebude. Koľko dostanú jednotlivé strany v tomto roku?

Matovičov návrh

Plat poslanca Národnej rady (NR) SR by mohol byť podľa Igora Matoviča po novom vo výške priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok. Predpokladá to novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky, podľa ktorej by k platu mohla poslancovi vyplácať príspevok strana, za ktorú kandidoval. Použiť by mohla peniaze z príspevku strane zo štátneho rozpočtu.

ODPADNETE! Igor Matovič má ďalší návrh! Týka sa návrhu platu poslancov
Plat poslanca Národnej rady (NR) SR by mohol byť po novom vo výške priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok. Predpokladá to novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov... Čítať ďalej
15 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Kto má platiť poslancov

„Očakával som, že keď niekto skonštatuje, že nevie, čo má robiť s tými miliónmi, ktoré dostáva, že príde s návrhom zákona, aby tie milióny nedostávali politické strany. Na západe je úplne normálne, že politické strany, ktoré majú desaťtisíce členov, získavajú nejaký príspevok, aj keď v normálnom prostredí, ak je niekto veľký fanúšik politickej strany, tak jej rád prispeje. Rovnako, ako keď niekto chodí do obľúbenej reštaurácie, tak ju udržuje pri živote tým, že tam chodí,“hovorí Tomáš Taraba v reakcii na Matovičov návrh, aby určitú časť poslaneckého platu hradila strana, za ktorú bol do NR SR zvolený.

Zdroj foto: FB/Karol Farkašovský

Nie je to len o peniazoch?

„Tu vznikla taká anomália, že tí najväčší obhajcovia voľnej súťaže, nemajú problém hlasovať za neférovú politickú súťaž, teda niektoré politické strany dostanú milióny, niektoré ich nedostanú, čo je základný predpoklad toho, že vzniká úzka skupina strán, ktoré sa vedia dostať k veľkým peniazom a následne je tu aj podozrenie, že veľká časť politickej agendy je len o tom, aby dostali tie peniaze,“ upozornil Taraba v pléne NR SR a vysvetľuje, že  toto je podľa neho útok na demokratické zriadenie.

Vydierateľní šéfom

„Môžeme samozrejme hovoriť o tom, aby šli platy poslancov dole, ak je na to vôľa. Poslanci by však boli vydierateľní svojimi politickými šéfmi.  Tí by chceli hlasovať podľa vedomia a svedomia a oni im majú podľa toho určovať, koľko peňazí v rámci výplaty majú a nemajú dostať,“ zdôvodňuje Taraba svoj názor.

Tento štát "NEMÁ" na lieky chorým deťom
"Je zvrátené, keď poisťovne nechcú preplácať ťažko chorým deťom a ľuďom potrebné lieky." Konštatoval predseda Hnutia Republika Milan Uhrík. "Bol by som zvedavý, či by vedenie zdravotných poisťovní odmietlo preplatiť liek, ak by ochorel niekto z... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

75 miliónov pre strany v tomto volebnom období

„Je tu konštatovanie, že strany majú priveľa miliónov. Je tu strana, ktorej agendu tvorí potreba znížiť príspevky štátu cirkvám, pričom tie cirkvi robia nie len duchovnú, ale aj sociálnu a humanitárnu pomoc naprieč spoločnosťou. Tej strane vôbec nevadí, že ona dostáva milióny aj od ľudí, ktorí by jej možno nikdy nič nedali,“ uvádza ako príklad Taraba stranu SaS.

Návrh, ktorý nepoteší

Poslanci okolo Tomáša Tarabu preto prišli s návrhom zákona, ktorý by mal odbremeniť strany a hnutia od ťarchy toho, že nevedia, čo s príspevkami od štátu na svoju činnosť.

„Slovensko je v stave, že veľmi veľa ľudí tie peniaze potrebuje tak, že vie, čo by s nimi robilo, potrebuje to každý jeden segment spoločnosti, kde sa pozrieme. Tento návrh zákona predpokladá, že by posledná tranža, ktorá by mala stranám prísť, by im jednoducho neprišla. Toto je návrh zákona a verím, že tí, ktorí si tu sťažujú, že majú na účtoch veľa peňazí, že zaň zahlasujú,“robí si nádeje poslanec Taraba.

Toto im chce vziať?

Najviac peňazí má v roku 2023 získať OĽANO, a to 3,34 milióna eur. Nasleduje Smer-SD s 2,49 milióna eur, za ním Sme rodina s 1,2 milióna eur a ĽSNS má dostať 1,18 milióna eurSaS má získať v tomto roku takmer 915.222 eur a Za ľudí viac ako 847.187 eur. Celkovo si politické subjekty za volebné obdobie 2020 až 2024 majú rozdeliť štátny príspevok v sume viac ako 76 miliónov eur. Príspevok sa rozdelil na štyri časti, ktoré sa vyplácajú každý rok.

Facebook / Veronika Remišová

NEUVERÍTE, aké SUMY pôjdu tento rok politickým STRANÁM. Kto dostane najviac?
Politické strany majú v tomto roku dostať za výsledky posledných parlamentných volieb z roku 2020 príspevok celkovo vo výške 11,7 milióna eur. Rozdeliť si ho má desať strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov.... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik