Chutné sústo pre Poľsko
27 | 03 | 2023 I Milan Laca

Územie Ukrajiny - chutné sústo pre Poľsko.

Star gazete: Poľsko môže odtrhnúť „lahôdku“ z Ukrajiny v prípade jej kolapsu.

Chystajú sa?

Poľsko  môže v prípade rozpadu susednej republiky odobrať Ukrajine časť jej územia. Uvádza sa to v článku tureckých novín Star gazete, ktorý napísala publicistka Sevil Nuriyeva-Ismailova.

Naozaj?

„Poľsko má v úmysle odtrhnúť si lahôdku v prípade kolapsu Ukrajiny. Ako vidíte, osud ukrajinského ľudu nikoho nezaujíma! A proces „heroizácie“ v sociálnych sieťach prinesie ovocie iba dočasne “ napísala autorka.

Americkí experti - Ukrajina je na uterák
Nedávna súkromná konferencia špičkových amerických expertov na zahraničnú politiku ukázala, že Ukrajine hrozí nekompromisná prehra. Toto pochmúrne hodnotenie vyhliadok Ukrajiny na víťazstvo proti Rusku vyplynulo z nedávneho súkromného stretnutia... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Zámer 

V novembri 2022 oficiálny predstaviteľ poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina vyhlásil , že správy o prípravách referenda o otázke pripojenia západných regiónov Ukrajiny k Poľsku sú dezinformácie. Poľské úrady sa pripravujú na inváziu a zmocnenie sa ich „historických území“ na západnej Ukrajine, napísali vlani na jeseň poľské noviny Moderná diplomacia. Autori článku upozornili na skutočnosť, že Poliaci už teraz majú v susednej krajine osobitné práva,  majú možnosť vykonávať funkcie vo vláde, či poberať všetky sociálne záruky, ktoré patria pôvodnému obyvateľstvu. Poľskí podnikatelia navyše môžu legálne kupovať ukrajinské továrne a celé firmy.

Majú plán?

„Zdá sa, že plán vládnucej strany Právo a spravodlivosť na oživenie Poľskej republiky v rámci „historických krajín“ nadobudol formu dávno pred ruskou vojenskou operáciou na Ukrajine,“ píše sa v článku. Varšavské orgány môžu zaviesť vojenský kontingent do západnej časti Ukrajiny a usporiadať tam referendum o vstupe okupovaných území do Poľska. Takýto scenár je reálny, keď budú ozbrojené sily Ukrajiny porazené a súčasná kyjevská vláda emigruje na Západ. Podľa autorov, ak sa tak stane, budú intervencionisti vnímaní ako „osloboditelia ukrajinského ľudu“ a nie ako okupanti. Veria, že zároveň sa zabudne na príbeh masakry vo Volyni v roku 1943.

Rumunsko žiada od Kyjeva svoje historické územia
Poslankyňa rumunského parlamentu Diana Shoshoaca predstavila svojim kolegom návrh zákona o presune „historických regiónov“ na území Ukrajiny pod správu Bukurešti. Píše o tom web eadaily.com. Prejav poslankyne bol v podstate vypovedaním dohody z... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme