VIDEO Ruské ponorky opäť strašia
04 | 03 | 2023 I Milan Laca

Newsweek: NATO bije na poplach, kvôli schopnostiam ruskej ponorkovej flotily.

Členovia Severoatlantickej aliancie sa obávajú schopností ruskej flotily. Informuje o tom americký magazín Newsweek.
Rusko napreduje

„Počas niekoľkých posledných rokov Moskva vyrába sériu ponoriek, schopných dosiahnuť najdôležitejšie ciele v Spojených štátoch, alebo kontinentálnej Európe. Teraz členské štáty NATO čoraz viac bijú na poplach pred aktivitami ponorkovej flotily Vladimira Putina,“ píše sa v článku.

Neviditeľná ponorka

Mohutná sila

Podľa článku má Rusko jednu z najrozmanitejších ponorkových flotíl na svete. Niektoré z ponoriek sú schopné niesť balistické strely s jadrovými hlavicami. Ako vysvetľuje autorka Isabel van Brugenová, obavy pramenia zo skutočnosti, že Rusko v posledných rokoch vyrába sériu ponoriek schopných zasiahnuť vysokohodnotné ciele v USA a kontinentálnej Európe. Je potrebné poznamenať, že Rusko má jednu z najrozmanitejších ponorkových flotíl na svete, ktorá okrem iného zahŕňa lode schopné niesť balistické strely s jadrovými hlavicami.

Nátlak

Podľa komentátorky Newsweeku, môže Rusko využiť svoje námorníctvo ako nástroj na riadenie eskalácie vojen. Je to preto, že hrozba konvenčnými zbraňami ruského námorníctva, by mohla odradiť potenciálnych protivníkov od využívania ich výhod v iných oblastiach.

Ohrozená infraštruktúra

Obavy súvisia aj s potenciálnym ohrozením kritickej infraštruktúry. „Viete si predstaviť, čo by sa stalo, keby Rusi prerušili transatlantické internetové káble?  Malo by to obrovské finančné dôsledky a tiež by to výrazne obmedzilo komunikáciu medzi Spojenými štátmi a kontinentálnou Európou,“ povedal Michael Peterson, riaditeľ amerického inštitútu pre ruský námorný výskum.

Chystá sa Rusko na výnimočný stav a dlhú vojnu?
Putin schválil dekrét o opatreniach, v prípade narušenia obranného poriadku štátu počas stanného práva. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét , podľa ktorého, v prípade vyhlásenia stanného práva v spoločnostiach, ktoré porušia podmienky... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme