O "ÚSPECHOCH" Hegerovej vlády píše už aj Reuters
04 | 03 | 2023 I Eka Balašková

„My to zvládneme,“ presviedča nás odvolaný premiér Eduard Heger (OĽaNO) oduševneným hlasom od čias pandémie pri každej kríze, ktorých sa na svet valí v ostatných rokoch niekoľko. Nie je tomu podľa neho inak ani pri inflácii, s ktorou Slovensko bojuje už viac, ako rok.

Síce nás o tom presviedča, peňaženky Slovákov a dokonca aj zahraničné tlačové agentúry to vidia inak. Aký je vlastne rozdiel medzi reálnou a nominálnou mzdou? Aby sa však inflačná špirála neroztočila ešte viac, Európska centrálna banka musí zabrániť pokračovaniu zvyšovania miezd.

Zarobíme menej

„Reálna priemerná mzda na Slovensku klesala už štvrtý štvrťrok po sebe, pričom v období od októbra do decembra medziročne klesla o 7,6 % a zaznamenala tak najväčší pokles od roku 2000,“ informuje agentúra Reuters, podľa ktorej za celý rok 2022 klesli reálne mzdy o 4,5 percent pri rýchlo rastúcej inflácii.

VIDEO Problémy s plynom? Danko mal PRAVDU!
Prišiel na psa mráz, mohol by si povedať Andrej Danko. Pred ani nie trištvrte rokom varoval pred tým, ako budú naše plynové spotrebiče reagovať na iný, ako ruský plyn. Satirická stránka Zomri sa na ňom vtedy dobre bavila. Dnes sú poruchové... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Nominálna, reálna, ako tomu rozumieť

Nominálne mzdy vzrástli o 7,7 percent. Rozdiel medzi medziročnými hodnotami nominálnej a reálnej mzdy je ten, že nominálna je suma, ktorú vidíte na účte/máte v peňaženke, reálna je tá, čo si za ňu v ročnom porovnaní môžete kúpiť.

Rast nominálnych miezd bol zaznamenaný vo všetkých sektoroch, aj keď pod úrovňou inflácie. Reuters uvádza, že priemerná inflácia dosiahla v roku 2022 trojročné maximum 12,8 percent, pričom celková miera bola v januári nad 15 percent.

ECB sa vyššej inflácie obáva

Podľa šéfky ECB Christine Lagardovej, Európska centrálna banka sleduje rast miezd podľa všetkého rýchlejším tempom, než sa čakalo.

„ECB nesmie dovoliť, aby došlo k "odkotveniu" inflačných očakávaní, alebo aby mzdy mali inflačný efekt. V súvislosti s ďalšími krokmi zatiaľ nič nenaznačila, povedala však, že "banka musí prijať nevyhnutné opatrenia" na zmiernenie inflácie z terajších zhruba 10 percent na (úroveň inflačného cieľa) 2 percentá," uviedla Lagardová.

MÁME SA NA ČO TEŠIŤ! ECB nesmie dovoliť rýchly rast miezd
Mzdy v krajinách eurozóny rastú rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo a Európska centrálna banka (ECB) musí zabrániť tomu, aby tento faktor ešte pridal k už aj tak vysokej inflácii. Uviedla to v rozhovore pre chorvátsky denník Jutarnji list... Čítať ďalej
01 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik