Mladý Harabin má problém (FOTO)
04 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Sudca nepovolil domovú prehliadku u dôchodcu z Poltára, ktorý bol obvinený z vyhrážania moderátorke Marte Jančkárovej. Nepovolené prehliadky ostávajú utajené. Napriek tomu polícia zverejnila informáciu, podľa ktorej ju vykonať chcela. Na celej veci by nebolo nič zvláštne, keby tým sudcom nebol Branislav Harabin, syn bývalého ministra spravodlivosti Štefana Harabina.

Za nevykonanú domovú prehliadku sa po zverejnení informácie zniesla vlna kritiky práve na sudcu Branislava Harabina, ktorý za svoje názory v minulosti už bol pokarhaný. Polícia a NAKA s tým, že  utajené informácie boli zverejnené, nemá žiaden problém. Ako sa celá vec mohla dostať práve k Harabinovi? Trestné oznámenie podala RTVS. Novinárky sa pritom zastal aj Ľuboš Blaha.

Náročná situácia sudcu

Dôchodca mal doma legálnu strelnú zbraň, na čo sa odvolávala aj polícia pri nutnosti domovej prehliadky. Na sudcu Harabina z Okresného súdu Bratislava I. sa spustila vlna kritiky verejnosti. Ten však situáciu nemôže objasniť, pretože rozhodoval v utajenom režime.

Na obchodný úsek

Branislav Harabin je verejnosti známy z obdobia pandémie, kedy na seba upozornil kritickým postojom k proticovidovým opatreniam, za čo bol nadriadenými nie len pokarhaný, ale na čas aj preložený z trestného na obchodný súd. Aktuálne je opäť na trestnom úseku súdu a „na stole“ má prípad dvojnásobnej vraždy, ktorá sa udiala v roku 2004.

NAKA zadržala podozrivú osobu, ktorá sa vyhrážala novinárke RTVS
Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci policajnej akcie s názvom Francesco zadržala osobu R. P., ktorá je podozrivá z vyhrážania sa redaktorke RTVS. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti. K výhražným e-mailom a telefonátu redaktorke... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Opatrný Daňko

„Ja ich nemôžem konkretizovať, ale v podstate tento súhlas na vykonanie úkonov nám sudca nedal a my sme sa museli zariadiť, osobu sme zadržali. Pre nás bola táto osoba nebezpečná aj z toho dôvodu, že mala doma legálne držanú strelnú zbraň. Vykonávali sme všetky opatrenia tak, aby sa nič nestalo,“ hovorí riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko k nepovolenej domovej prehliadke v relácii Silná zostava, ktorej témou bolo zastrašovanie novinárov.

Marta Jančkárová/ stránka RTVS | Marta Jančkárová

Ako sa k prípadu dostal Harabin

Na súdoch funguje tzv. pohotovosť. Tá spočíva v tom, že sudca, ktorý má „službu“ rozhoduje o neodkladných návrhoch, ako sú domové prehliadky, či odpočúvania, o ktoré požiadajú orgány činné v trestnom konaní.

„Stále je to v režime utajenia, čiže sa k tomu nebudem vyjadrovať,“nechcel Harabin reagovať na požiadavku objasnenia dôvodov svojho rozhodnutia. Urobí tak pred prehliadkou.

Čo rozhoduje o utajení

To, či bude chystaná domová prehliadka utajená, upravujú interné pravidlá polície, súdov a Generálnej prokuratúry. Na prokuratúru sa obracia vyšetrovateľa a prokurátor súdu navrhuje vydanie príkazu. Prehliadky sa pritom utajujú až do momentu, kedy polícia doručí vlastníkovi alebo používateľovi nehnuteľnosti príkaz na ňu.

Ak však súd návrhu nevyhovie, o plánovanej prehliadke by sa nemal nikto dozvedieť. Právo na odtajnenie má len polícia a prokuratúra. V tomto prípade sa polícia nevyjadrila jasne.

„Poskytnutie tejto informácie v uvedenom rozsahu nebolo v rozpore so zákonom o ochrane utajovaných skutočností,“ reagoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka pričom nereagoval na otázku, či je podľa riaditeľa NAKA fér zverejňovať informácie, ktoré pre utajenie procesu nezverejňuje ani samotný sudca. Slivka však upozornil, že v Silnej zostave Daňko nekonkretizoval práve domovú prehliadku, ale použil výraz „úkony“.

„Vyjadril sa vo všeobecnosti k úkonom trestného konania, že žiadali súd o vydanie súhlasu na nejaké úkony a sudca im na tieto úkony súhlas nedal,“dodal Slivka, ktorý potvrdil, že samotná polícia pre médiá vydala stanovisko o nezrealizovanej domovej prehliadke, čo však za porušenie zákona o ochrane utajovaných skutočností nepovažujú.

MIMORIADNE! RTVS PODÁVA TRESTNÉ OZNÁMENIE!
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s vyhrážkami, ktoré mailom a telefonicky dostala moderátorka relácie Sobotné dialógy Marta Jančkárova. TASR o tom informovala manažérka marketingovej... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Trestné oznámenie podala RTVS

"V e-mailoch sa Marte Jančkárovej neznáme osoby vyhrážajú mimoriadne vulgárnym a agresívnym slovníkom fyzickou likvidáciou, mučením, hromadným znásilnením, ublížením jej rodinným príslušníkom atď.," uvádza RTVS vo svojom stanovisku k trestnému oznámeniu, ktoré RTVS podala 26. februára.

"Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti," zdôraznil telerozhlas vo svojom stanovisku.

Facebook / Smer slovenská sociálna demokracia | Tlačová beseda pred "obrátenou pyramídou"

Vlna solidarity aj medzi politikmi

"… tak ako iní ľudia, aj novinári sú dobrí a zlí. Tí, ktorí pravdu hľadajú a tí, ktorí svoju “pravdu” vytvárajú. Tí, ktorí sú skutočnými nasledovníkmi odkazu Jána Kuciaka a tí, ktorí sa za neho len falošne skrývajú. Bohužiaľ, tí druhí za posledné tri roky páchajú na dôvere ľudí v klasické médiá až mimoriadne škody … a zbabelosť či falošná kolegialita v ich brandži bránia akémukoľvek očistnému procesu od nehodných," napísal na sociálnej sieti Igor Matovič.

Neakceptovateľné vyhrážky

„Je mi ľúto, že moderátorke Slovenského rozhlasu Marte Jančkárovej chodia výhražné správy a ostro to odsudzujem. Pani Jančkárová profesionálne nezvládla svoju úlohu nestranného redaktora a na pokyn ministra Naďa nepustila do relácie zástupcu strany Smer, ktorý bol našou stranou do diskusie dlhodobo ponúkaný,“ píše na Telegrame sám Ľuboš Blaha.

„Áno, fatálne zlyhala, to však nie je dôvod na vyhrážky ani žiadne primitívne prejavy.  Nesmieme takéto veci podporovať, nesmieme byť ako oni. Chápem, že ľudia cítia oprávnený hnev a pocit skrivodlivosti. Ale nesmieme. Spoločne odsúďme akékoľvek násilné prejavy, vrátane tých verbálnych,“vyzval Blaha svojich prívržencov.

A zas je "JE SUIS", pre zmenu - tentoraz je Jančkárovou
"JE SUIS MARTA JANČKÁROVÁ", napísal si verzálkami na svoj profil na sociálnej sieti Igor Matovič. Je suis, v preklade som. Byť Jančkárovou, asi sa naštvem. Ak "je suis", tak som, ak nie "je suis", akoby som nebol. Na úvod textu uverejňujeme už... Čítať ďalej
28 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik