NAKA zadržala podozrivú osobu, ktorá sa vyhrážala novinárke RTVS
02 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci policajnej akcie s názvom Francesco zadržala osobu R. P., ktorá je podozrivá z vyhrážania sa redaktorke RTVS. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

K výhražným e-mailom a telefonátu redaktorke Marte Jančkárovej došlo podľa RTVS po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka SR Zuzana Čaputová, a po relácii odvysielanej 25. februára, do ktorej sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho Ľuboš Blaha, ktorý nebol pozvaný, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s vyhrážkami, ktoré mailom a telefonicky dostala moderátorka relácie Sobotné dialógy Marta Jančkárova 

TASR o tom informovala manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

"V e-mailoch sa Marte Jančkárovej neznáme osoby vyhrážajú mimoriadne vulgárnym a agresívnym slovníkom fyzickou likvidáciou, mučením, hromadným znásilnením, ublížením jej rodinným príslušníkom atď.," uviedla RTVS vo svojom stanovisku. Obsah výhražných e-mailov verejnoprávny telerozhlas pre ich nenávistný a vulgárny charakter nepublikoval.

Zároveň upozornili politických predstaviteľov strán na možnú súvislosť týchto výhražných e-mailov so zvyšujúcou sa agresivitou komunikácie vo verejnom priestore a šírením nenávisti voči novinárom.

"Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti," zdôraznili v stanovisku.

Poukazali tiež na to, že politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých verejnoprávne médium do relácií pozvalo, pretože o zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS.

"Ak teda Robert Fico tvrdí, že poslanec Marián Kéry sa do diskusie dostaviť nemohol a museli narýchlo hľadať náhradu, mýli sa. Právo nájsť náhradného diskutéra za hosťa, ktorý do relácie neprišiel, hoci pozvanie prijal a potvrdil, má RTVS, nie politická strana, ktorú reprezentuje," podotkli.

Miesto v diskusnej relácii podľa telerozhlasu nepatrí politickej strane, ale konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov.

"A ak sa tento hosť dostaviť do diskusie napokon nemôže, je to opäť redakcia, kto rozhodne o jeho náhradníkovi. Nie je to cenzúra, dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany," dodali.

Kritika strany SMER - SD

Opozičný Smer-SD kritizoval, že RTVS neakceptovala podpredsedu strany Ľuboša Blahu ako oponenta pre dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) v relácii Sobotné dialógy, ktorá bola odvysielaná 25. februára. V tejto súvislosti avizoval iniciovanie mimoriadneho zasadnutia Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.

Poslanci opozičného Smeru-SD iniciovali mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá

Zaoberať sa chceli údajnou cenzúrou v RTVS pre neakceptovanie podpredsedu strany Ľuboša Blahu ako oponenta pre dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) v relácii Sobotné dialógy.

Princíp prázdneho kresla

Moderátorka relácie Marta Jančkárová uviedla, že sa rozhodli uplatniť princíp prázdneho kresla, keďže hovorca strany potvrdeného hosťa Mariána Kéryho neospravedlnil a ani neoznámil zmenu.

Líder Smeru Robert Fico hovoril o telerozhlase ako o nie verejnoprávnej, ale štátnej inštitúcii, ktorú kontroluje vláda. Na sobotnej tlačovej konferencii uviedol, že pôvodný pozvaný hosť predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry sa nemohol zúčastniť a Blaha mal byť náhradou, ktorú narýchlo hľadali. So žiadosťou o stanovisko k prípadu sa chcú zástupcovia Smeru-SD obrátiť aj na Radu RTVS a Radu pre mediálne služby.

Moderátorka Sobotných dialógov vysvetlila v úvode relácie, že ešte v stredu (22. 2.) hovorca strany potvrdil Kéryho účasť. "Krátko pred reláciou však namiesto neho prišiel do rozhlasu neohlásene podpredseda strany Ľuboš Blaha, ktorý nebol dohodnutý. Hovorca strany však do začiatku relácie, ktorú pre pracovný program povereného šéfa rezortu obrany nahrávame v piatok (24. 2.) predpoludním, zmenu neohlásil, ani neospravedlnil pána Kéryho. Uplatňujeme preto princíp prázdneho kresla," zdôvodnila.

„Osobne som bol pripravený na diskusiu s pánom Kérym. Mohla to byť konštruktívna diskusia. Škoda, že neprišiel,“ okomentoval situáciu Naď.

Smeru vstup zakázaný

„Predstavitelia strany Smer-SD majú zamknuté dvere v slovenskej verejnoprávnej televízii,“ upozornil Fico s tým, že ani v týždni, kedy práve jeho strana iniciovala parlamentnú schôdzu s akútnymi problémami, žiadny z jej zástupcov nedostal pozvánku do diskusií, čo je pokračujúci trend.

„Dnes sme sa stretli, aby sme výrazne protestovali proti tomu, že včera, keď sa prednatáčala relácia, ktorá sa nazýva Sobotné dialógy v Slovenskom rozhlase, nebolo umožnené zástupcovi politickej strany Smer, podpredsedovi strany Ľubošovi Blahovi, ani len vstúpiť do budovy Slovenského rozhlasu a zúčastniť sa tejto diskusie, v ktorej mal byť spoločne s ministrom obrany, pánom Nadom,“ hovoril Fico a upozornil, že v dobe, kedy je úplne jasné, že odvolaný minister stojí na strane vojnových štváčov, je tento krok odobratia priestoru opozičnému politikovi nevídaný.

„Kde je tu nestrannosť, kde je tu vyváženosť, kde sú tu prvky, o ktorých hovorí zákon, ktorý upravuje postavenie RTVS?“ Pýtal sa.

Premiér Eduard Heger sa zastal poctivých novinárov

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že vždy bude stáť na strane slobody médií a poctivých novinárov. Reagoval tým na kritiku RTVS zo strany šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica.

"Robert Fico si so svojimi straníkmi urobil tlačovú besedu pred slovenským rozhlasom, kde opäť klamal a verejne a menovite zosmiešňoval a vyhrážal sa jeho redaktorke a vedeniu za to, že si robia svoju prácu," uviedol Heger.

Zdôraznil, že Ficov mentálny svet je "nenávisť, pomsta, diktátorstvo a uzurpovanie si moci či neúcta voči slobode".

Zamestnanec RTVS mal Blahovi povedať, že mu to “je ľúto, ale nechcú Vás tam”

Odmietame tolerovať jednostrannú vojnovú propagandu Naďa, Hegera a Čaputovej vo verejnoprávnych médiách! Takto okomentovala strana Smer obrovské faux pas RTVS. Verejnoprávna TV totiž nepustila podpredsedu najsilnejšej strany na prednatáčanie diskusnej relácie. Blaha chcel ako náhradník za kolegu Kéryho diskutovať s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Dostal sa len po vrátnicu.

"Po chlapskej výzve od Ľuboša Blahu k Jarovi Naďovi, aby si konečne sadli za jeden stôl a bavili sa priamo z očí do očí, Naď uhol a výzvy sa zľakol. RTVS nevysvetliteľne pristúpila na Naďovu nedemokratickú hru a znemožnili Blahovi priamo v relácii vyvracať klamstvá, ktoré na jeho adresu bez akejkoľvek oponentúry šíri vo všetkých médiách tento vojnový štváčik,informovala strana Smer - SSD o aktuálnej situácii na sociálnej sieti.

Podpredseda najsilnejšej opozičnej strany zverejnil aj video ako sa snaží dostať do relácie, telefonoval s niekoľkými pracovníkmi RTVS, ale ďalej ako za vrátnicu sa nedostal. Zamestnanec Blahovi povedal, že mu to “je ľúto, ale nechcú Vás tam”.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik