V štátnom rozpočte prešustrovali už aj "trenky"
02 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu februára 2023 schodok vo výške jednej miliardy a 138,4 miliónov eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu vyššie o 316,2 miliónov eur (+13,2 percenta). Výdavky štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní tiež vyššie, a to o 774,3 miliónov eur (+25,1percenta). Uvedené znamenalo medziročné zhoršenie hospodárenia štátneho rozpočtu o 458,1 miliónov eur (+67,3 percenta). Takmer pol miliardy oproti rozpočtovému plánu. Informáciu zverejnilo na svojom webe ministerstvo financií.

Pritom na daniach stúpol výber o viac ako dvesto miliónov. Až desivo pôsobí informácia, že na tento rok rozpočet predpokladá schodok 8,34 miliardy eur. Skúsme to napísať v ľudsky zrozumiteľnej reči - na každého občana Slovenskej republiky zaťali sekeru vo výške viac ako poldruha tisíca eur. Vrátane kojencov či starkých v hospicoch. Slušný výkon a to sa gazdovanie "ako u žida" ešte len s blížiacim sa septembrom a termínom predčasných volieb začína. čakajú nás tri riadne parlamentné schôdze šialencov a koľko mimoriadnych, to nevedia ani oni. Plus rozšafné nákupy ministerstiev, nákupy čohokoľvek, len nech je to za veľa eur, nech sú z toho fajné marže a nech si na nich zarobia kamoši. Alebo - prečo to obchádzať - biele kone.

Matovičov Jekyll a Hyde

Sám matovič predkladal - ako vždy na úplne poslednú chvíľu - rozpočet s deficitom "iba" na úrovni 7,9 miliardy eur. Hovoril čosi o zodpovednom gazdovaní a "bol by rád, keby poslanci pri rozpočte sledovali len záujem ľudí, ktorých zastupujú". Napísali vtedy HN. To znie vo svetle jeho vlastných návrhov s dopadom na rozpočet, ale aj návrhov jeho koaličných kolegov ako totálny výsmech a popretie samého seba s piruetov za pár mesiacov. Fakt, doslova za pár. Dva. Skrátka horor pri narábaní so štátnou kasou.

December 2021 bol predsa tak dávno

"Slovensko by malo každoročne znižovať deficit štátneho rozpočtu o pol percenta hrubého domáceho produktu (HDP), až kým nebude hospodáriť s polpercentným prebytkom. To umožní postupné znižovanie absolútnej hodnoty štátneho dlhu a zväčší priestor na riešenie ďalších kríz." Pre TASR to v decembri 2021 povedal minister financií Igor Matovič. "V tomto roku deficit štátneho rozpočtu dosiahne približne sedem percent HDP a v budúcom roku (2022) by mal klesnúť na 4,9 percenta HDP." Povedal vtedy Matovič. Ako vždy, opak sa v svetle času stal pravdou.

Igor Matovič - vystúpenie v rozprave NR SR 30.6.2021 13:44 - 14:29 hod

"...My sme to v tých voľbách dokázali. Áno, prišlo nešťastie, holt prišlo a budeme sa s ním ešte asi pár mesiacov, možno aj rokov trápiť. Vám prišlo veľmi vhod, lebo to považujete ako v tom filme Man in black, tá lampa, že bác a ľuďom vymažete rozum a zrazu oni si budú myslieť, že keď sa ukážete pred nimi, jakí ste vy panenky Márie a Ježiškovia, jak to s nimi dobre myslíte a že tí ľudia zabudnú na minulosť a to, čo ste s tým štátom urobili.

Vy v podstate považuje vašich voličov za absolútnych hlupákov a ľudí na Slovensku, lebo inak by ste sa takto nemohli správať a tváriť sa, ako som povedal, ako čisté osobnosti, ktoré to so Slovenskom myslia dobre.

...A ty sa tu nerehoc. (Smiech v sále. Zaznenie gongu.) Hovorím ti, nerehoc sa, tichučko počúvaj, zapisuj si. (Smiech v sále a potlesk. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)"

Nuž, tichúčko zapisujeme...

ZUZANA ČAPUTOVÁ odkázala Robertovi Ficovi!
Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretáva s takými politickými lídrami, ktorí dodržiavajú elementárnu politickú kultúru. V stretnutiach bude pokračovať. Uviedla to v reakcii na výzvu šéfa Smeru-SD Roberta Fica, aby zvolala stretnutie predsedov... Čítať ďalej
01 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme