TVRDÝ ODKAZ POLITOLÓGA pre Dzurindu, M. Kollára a Eduarda Hegera
01 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Som šokovaný a sklamaný," uviedol na sociálnej sieti Miroslav Kollár (Spolu), v reakcii na krok Mikuláša Dzurindu. Dzurinda na tlačovej konferencii oznámil dôvod: "Strana Spolu-OD nie je schopná alebo ochotná urobiť zlučovací snem." Do predvolebnej hry vstupuje Eduard Heger (OĽaNO). V deň, keď Dzurinda oznámil koniec spolupráce s Kollárom, mal Kollár rokovanie s Eduardom Hegerom. 

"Nerozumiem postoju Mikuláša Dzurindu. Ak je to teda tak, ako dnes ohlásili médiá, pretože my sme od neho žiadne oficiálne oznámenie o jeho odchode z projektu Modrej koalície doteraz nedostali. My ideme presne podľa memoranda a dohodnutého scenára spájania stredopravých politických síl. Premenovali sme stranu, komunikujeme o stanovách a príprave snemu v marci. A rokujeme s ďalšími možnými politickými partnermi," uviedol na sociálnej sieti Miroslav Kollár.

Dodal, že naposledy s Mikulášom Dzurindom komunikovali v nedeľu.

"Avizoval som mu, že nás tento týždeň čaká spoločné stretnutie s ďalšími áčkovými politikmi (na najvyššej úrovni) o spájaní, aby sme skoordinovali ďalší postup. Dnes večer nás čaká pracovné rokovanie s premiérom Hegerom o detailoch spolupráce, tento týždeň plánujeme predsedníctvo, na ktorom máme riešiť detaily zvolania snemu, keďže rokovania sa blížili do finále," vysvetlil Kollár.

"Som presvedčený, že len spoluprácou proeuópskych demokratov na jednej spoločnej kandidátke môžeme zabrániť prepadnutiu voličských hlasov a možnému zvratu v demokratickej a európskej budúcnosti Slovenska. Preto budeme pokračovať v spoločných rokovaniach s cieľom pripraviť širokú kandidátku, ktorá dá ľuďom nádej na slušnú proeurópsku politiku a verím, že vo finále bude na palube tohto spájania aj sám Mikuláš Dzurinda," uviodol v závere príspevku na sociálnej sieti.

"Modrá koalícia stále nemala snem, Dzurindovi Modrí sa vracajú k svojim vlastným aktivitám," informovala agentúra TA SR.

O Modrej koalícii, ktorá svoj vznik oznámila pred mesiacom, nepočuť, lebo strana Spolu-OD nie je schopná alebo ochotná urobiť zlučovací snem. Spolu a prípravný výbor Modrí-Európska ľudová strana pod vedením Mikuláša Dzurindu sa k takému snemu zaviazali v spoločnom memorande. Dzurindovi Modrí sa preto vracajú k ich pôvodným aktivitám, majú ďalej záujem o konštruktívnu spoluprácu s ideovo a programovo blízkymi stranami. Ale nie sú účastníkom žiadnych diskusií o novom "pravicovom subjekte". Vyplýva to z vyhlásenia Mikuláša Dzurindu za Prípravný výbor Modrí-Európska ľudová strana.

"Modrí" sa rozpadli skôr, ako sa spojili
"Modrá koalícia stále nemala snem, Dzurindovi Modrí sa vracajú k svojim vlastným aktivitám - informuje agentúra TA SR. O Modrej koalícii, ktorá svoj vznik oznámila pred mesiacom, nepočuť, lebo strana Spolu-OD nie je schopná alebo ochotná urobiť... Čítať ďalej
28 | 02 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Niekde urobili chybu

Dzurinda pripomenul, že prípravný výbor podpísal so šéfom Spolu Miroslavom Kollárom memorandum o spolupráci (23. 1.), ktoré malo viesť k založeniu spoločnej politickej platformy. Tá mala združovať subjekty najmä na báze Európskej ľudovej strany (EPP) a mala byť otvorená pre nových záujemcov o politiku. Prílohou memoranda sú aj Základné princípy a Kľúč nominácií do orgánov budúcej zjednotenej strany.

 "Na návrh nás, Modrých, dostala táto platforma názov Modrá koalícia," doplnil Dzurinda. Strana Spolu sa premenovala na Modrú koalíciu a verejnosti sa predstavila 27. januára. "Od tohto momentu naše verejné účinkovanie ustalo a médiá i časť verejnosti sa oprávnene pýtajú, prečo. Dôvod je prostý, strana Spolu-OD (pod novým názvom Modrá koalícia) nie je schopná alebo ochotná realizovať zlučovací snem tak, ako to memorandum o našej spolupráci definuje. Termín snemu, ktorý bol pôvodne zvolaný na 12. februára, strana Spolu-OD (Modrá koalícia) jednostranne zrušila a nový termín nám doteraz nie je známy," vysvetlil Dzurinda.

Dzurindovi Modrí sú presvedčení, že "Slovensko potrebuje novú víziu, novú energiu, ale aj novú politiku, ktorá prinesie menej chaosu a viac nádeje a perspektívy a ktorá bude zameraná oveľa viac na každodenné problémy ľudí, než na udržanie si individuálnych pozícií aktérov súčasnej politiky". Uviedla agentúra TA SR.

Paradoxom je, že ešte v deň, keď Dzurinda ohlásil odchod, Kollár rokoval s Eduardom Hegerom

"Dnes pokračujeme v pracovných diskusiách o možnom spájaní stredopravých politikov a strán a prepájaní "starých" politikov s novými tvárami. Čaká nás rokovanie s tímom premiéra Hegera a v najbližších týždňoch chystáme snem strany, na ktorom by sme mohli sfinalizovať podobu nášho zapojenia do spoločného projektu. Som presvedčený, že len spoluprácou proeuópskych demokratov na jednej spoločnej kandidátke môžeme zabrániť prepadnutiu voličských hlasov a možnému zvratu v demokratickej a európskej budúcnosti Slovenska," uviedol na sociálnej sieti Miroslav Kollár.

Tvrdý odkaz politológa

Nervozitu podľa portálu tvnoviny.sk, mohli spôsobiť prvé prieskumy, v ktorých sa objavila aj Modrá koalícia.

"Tá sa ani vo FOCUSE, ani v AKO nedostala nad dve percentá, pričom v rebríčku dôveryhodnosti sa Dzurinda umiestnil na spodných pozíciách," píšu.

Podľa politológa Štefančíka, ide jednozančne o zneistenie voliča. 

„Určite mu to nepridá na istote. Strany ako Smer alebo Hlas budú prezentovať voličovi istotu stability. Istotu v tom, že nebudú namiesto vládnutia viesť medzi sebou žabomyšie vojny,“ vysvetlil politológ.

„Ak budú takto amatérsky pokračovať až do volieb, čaká ich vo voľbách fatálna porážka,“ uzavrel Štefančík.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik