PADNE Bachmut? Ruská ofenzíva zovrela kľúčové ukrajinské mesto
01 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Tlak na ukrajinské sily narastá a boje o mesto Bachmut na východnej línii sú čoraz brutálnejšie, pričom Rusko stráca stovky vojakov denne, uviedol v utorok prezident Volodymyr Zelenskyj. O situácii informuje americký portál Breitbart.

Bachmut s najväčšou pravdepodobnosťou padne

Zatiaľ čo boje zúria, Moskva uviedla, že zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlá zamerané na civilné miesta na ruskom území. A ďalšie sa zrútilo neďaleko hlavného mesta.

V utorok zverejnené letecké zábery agentúry AFP ukázali, že takmer všetky budovy v Bachmute sú v ruinách a nad mestom, ktoré bolo kedysi známe výrobou šumivého vína a soľnými baňami, stúpa dym.

"Najťažší, ako predtým, je Bachmut... Rusko vôbec nepočíta ľudí, posiela ich, aby neustále útočili na naše pozície," povedal Zelenskyj a dodal, že Rusko od štvrtka len tu stratilo asi 800 vojakov. "Intenzita bojov sa len zvyšuje."

Donútia na koniec Kyjev rokovať?
Bild: Západ chce prinútiť Ukrajinu rokovať s Ruskom v prípade vojenského zlyhania. Západ vyvinie tlak na Kyjev, aby ho prinútil k mierovým rozhovorom s Moskvou, ak sa ukrajinským silám do jesene nepodarí dosiahnuť zmysluplný pokrok. Napísal to ... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Milan Laca

Brániť tak dlho, ako to bude možné

Bachmut môže mať väčší politický význam ako vojenskú hodnotu, pričom Moskva túži po akomkoľvek víťazstve po mesiacoch pomalých ziskov na východe, ale Zelenskyj prisľúbil, že ho bude brániť tak dlho, ako to bude možné.

"Situácia okolo Bachmutu je mimoriadne napätá," povedal v utorok veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyi.

"Napriek značným stratám nepriateľ vyslal svoje najlepšie vycvičené Wagnerove útočné jednotky, aby sa pokúsili prelomiť obranu našich jednotiek a obkľúčiť mesto," dodal Syrskyj s odkazom na ruskú žoldniersku skupinu.

Zdroj: Getty Images | Bachmut

Postupný exodus

Bachmut, ktorý mal kedysi okolo 70 000 obyvateľov, zažil postupný exodus a v súčasnosti podľa úradov v ňom zostáva len 5 000 civilistov vrátane približne 140 detí.

„Myslím si, že Bachmut s najväčšou pravdepodobnosťou padne,“ povedal tento týždeň novinárom AFP ukrajinský vojak s volacím znakom „Fox“, pričom pripustil, že ruské sily dosahujú v okolí mesta zisky.

"Hovorí sa, že (ruskí vojaci) sú idioti, alkoholici a narkomani," povedal 40-ročný vojak. "Ale majú tam šikovných ľudí, ľudí, ktorí vedia bojovať... Myslia, učia sa, rovnako ako my."

Valerii, obyvateľ Bachmutu, agentúre AFP povedal, že nemal v úmysle opustiť mesto, bez ohľadu na to, aké prudké boje nastanú. "Môj byt je priamo tam. A úprimne, zomriem vo svojom byte alebo blízko mojej budovy. Kam by sme išli? Kto nás potrebuje?" povedal.

Bachmut/Getty Images

Drony pri Moskve

Ruská Wagnerova skupina, kedysi tieňová sila založená podnikateľom Jevgenijom Prigožinom napojeným na Kremeľ, sa postavila do centra pozornosti boja o Bachmut. Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom v USA v utorok uviedol, že ruskí vojaci sa teraz môžu „pokúšať inštitucionalizovať taktiku, ktorú Wagnerova skupina používa na marginálny taktický efekt“.

Hodnotenie bojov na východe prišlo, keď Rusko oznámilo, že zostrelilo bezpilotné lietadlá, ktoré sa blížili k civilným cieľom. Tieto incidenty sú posledným zo série podozrivých útokov v posledných mesiacoch v Rusku, z ktorých Moskva obvinila Kyjev.

MOSKVA - USA, STOP jadrovej spolupráci!
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na Zmluve o obmedzení strategických zbraní (START) so Spojenými štátmi. Dokument vstúpil do platnosti dňom jeho oficiálneho zverejnenia. O obnovení účasti Ruska na STARTe... Čítať ďalej
28 | 02 | 2023 | Milan Laca

Predstavitelia uviedli, že zostrelili drony nad južným Krasnodarským krajom, Adygejskou republikou a nad pohraničnou oblasťou Brjansk.

Guvernér moskovského regiónu Andrej Vorobjov medzitým uviedol, že neďaleko hlavného mesta sa zrútil aj dron, ktorý pravdepodobne mieril na civilnú infraštruktúru. Na zemi nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám, povedal.

Prezident Vladimir Putin v utorok na stretnutí s Federálnou bezpečnostnou službou uviedol, že na zabezpečenie ruských hraníc je potrebné vynaložiť ďalšie úsilie.

Putin, Si Ťin-pching / internet

Lukašenko v Číne

Putinov blízky spojenec a bieloruský vodca Alexander Lukašenko pricestoval do Pekingu na trojdňovú cestu, ktorá bude zahŕňať rozhovory s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom.

Lukašenkova návšteva sa uskutočnila krátko po tom, čo Peking zverejnil stanovisko k vojne Ruska na Ukrajine, v ktorom trvá na tom, že je neutrálnou stranou a vyzýva na dialóg medzi oboma stranami.

Vyplýva to aj z obvinení Spojených štátov a NATO, že Peking by mohol zvažovať posielanie zbraní do Ruska, keďže konflikt vstupuje do druhého roka. Čína tieto tvrdenia dôrazne popiera.

Šéf NATO Jens Stoltenberg povedal, že prioritou Ukrajiny je odraziť ruskú inváziu s podporou spojencov a že v „dlhodobom horizonte“ sa národ k aliancii pripojí.

Pôjdu vojaci EÚ bojovať na Ukrajinu?
Maďarský premiér Orbán sa obáva vyslania vojakov z jednej z krajín EÚ na Ukrajinu. Predseda vlády Viktor Orbán vyjadril znepokojenie nad možným vyslaním vojakov jednej z krajín EÚ na účasť v ukrajinskom konflikte. Hrozba "Vojna v našom... Čítať ďalej
28 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik