OBROVSKÉ VLAKOVÉ NEŠŤASTIE V GRÉCKU! Zatiaľ 35 mŕtvych a 85 zranených
01 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

K čelnej zrážke medzi osobným a nákladným vlakom došlo pri meste Tempe, neďaleko mesta Larissa v strednom Grécku,  informuje Guardian.

Zatiaľ najmenej 35 mŕtvych a 85 zranených si vyžiadala zrážka dvoch vlakov pri meste Tempe v strednom Grécku. Obidva vlaky – osobný vlak z Atén do severného mesta Solún a nákladný vlak zo Solúna do Larissy sa čelne zrazili pred mestom v strednom Grécku Tempe, uviedol pre miestne médiá Konstantinos Agorastos, guvernér regiónu Thessaly.

"Zrážka bola veľmi silná," povedal s tým, že prvé štyri vozne sa vykoľajili, zatiaľ čo prvé dva boli "takmer úplne zničené".

Agorastos uviedol, že približne 194 cestujúcich bolo bezpečne evakuovaných do Solúna (Tesaloniki) v autobusoch.

Na mieste stále pracujú policajti, hasiči a záchranári, informoval hasičský zbor vo vyhlásení krátko pred 5.30 h.

Viaceré vozne sa vykoľajili a najmenej tri vzplanuli po zrážke asi 380 kilometrov severne od Atén. Predstavitelia nemocnice v neďalekom meste Larissa uviedli, že najmenej 25 ľudí utrpelo vážne zranenia.

Železničný prevádzkovateľ Hellenic Train uviedol, že osobný vlak smerujúci na sever z Atén do Solúna mal v čase zrážky na palube približne 350 cestujúcich.

Muž kráča na mieste zrážky, kde sa zrazili dva vlaky, neďaleko mesta Larissa

Záchranár na mieste havárie neďaleko mesta Larissa v Grécku. Fotografia: Reuters

Vysielateľ SKAI ukázal zábery vykoľajených vozňov, ťažko poškodených s rozbitými oknami uprostred hustých kúdolov dymu, ako aj trosiek rozhádzaných po ceste. Bolo vidieť záchranárov, ako vo vagónoch niesli fakle a hľadali zakliesnených pasažierov.

Tí, ktorí prežili, uviedli, že niekoľko pasažierov v dôsledku nárazu vymrštilo cez okná vozňov. Iní bojovali, aby sa oslobodili po tom, ako sa osobný vlak rozlomil a nasmeroval si to do poľa vedľa koľají.

"Vo vlaku nastala panika, ľudia kričali," povedal pre SKAI TV mladý muž, ktorého evakuovali na neďaleký most.

"Práve sme počuli ranu... vozeň (vlaku) sa začal otáčať, a keď sa nám podarilo vystúpiť, skončil naboku," povedal ďalší cestujúci pre ERT, grécku verejnoprávnu televíziu.

"Bolo to 10 sekúnd nočnej mory s ohňom, kvôli dymu ste toho veľa nevideli," povedal ďalší cestujúci.

Cestujúci, s ktorým robil rozhovor noviny Protothema, povedal: "Nebol som zranený, ale bol som celý od krvi od iných ľudí, ktorí boli zranení v mojej blízkosti."

Pôjdu vojaci EÚ bojovať na Ukrajinu?
Maďarský premiér Orbán sa obáva vyslania vojakov z jednej z krajín EÚ na Ukrajinu. Predseda vlády Viktor Orbán vyjadril znepokojenie nad možným vyslaním vojakov jednej z krajín EÚ na účasť v ukrajinskom konflikte. Hrozba "Vojna v našom... Čítať ďalej
28 | 02 | 2023 | Milan Laca

Tínedžer v rozhovore pre grécke médiá uviedol, že prvý vozeň začal horieť a pomocou tašky rozbil okno svojho štvrtého vozňa a ušiel.

Príbuzní cestujúcich sa zhromaždili v Solúne v nádeji, že uvidia svojich blízkych vystupovať z autobusov, informovali miestne médiá.

Osobný vlak odišiel z Atén okolo 19:30 miestneho času (20:30 SEČ). Hasičský zbor uviedol, že o nehode informovali v utorok krátko pred polnocou.

Osobný vlak prevádzkuje talianska skupina Ferrovie dello Stato Italiane, ktorá je podľa svojej webovej stránky hlavným poskytovateľom železničnej dopravy pre osobnú a nákladnú dopravu v Grécku a denne prevádzkuje 342 osobných a komerčných liniek.

Sledujú celý svet?
Sullivan: Biden chce rozšíriť úplné elektronické sledovanie cudzincov mimo územia USA. Americký prezident Joe Biden chce predĺžiť paragraf 702 federálneho zákona o sledovaní. Umožňuje úplné elektronické sledovanie cudzincov mimo USA. Jeho... Čítať ďalej
01 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik