Močila na Korán, vyhrážala sa prezidentke! Sheila Szmereková tvrdí, že je nevinná, ale za videom proti moslimom si stojí
01 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa v stredu začalo hlavné pojednávanie so Sheilou Szmerekovou, ktorá čelí obžalobe z extrémistickej trestnej činnosti aj vyhrážania. Obžalovaná vyhlásila, že je nevinná. Hoci nepopiera, že to urobila, nevníma to ako spáchanie trestného činu, keďže tým vraj nikomu neublížila a stojí si za tým.

Sheila Szmereková sa zviditeľnila na internete nenávistnými vyjadreniami a videom voči moslimom v roku 2017. Ukazovala na ňom korán, vytrhala z neho strany, ktoré zapálila a roztrhanú knihu demonštratívne pomočila. Vyzvala na boj proti moslimom a vyhrážala sa im. Nikto ju vraj nezastaví a ak sa nevedia prispôsobiť, nemajú u nás čo hľadať.

Obžalovaná potvrdila, že na videu je ona, korán kúpila v kníhkupectve v zahraničí a video sa natáčalo mimo územia SR. Od detstva vraj bola sexuálne zneužívaná a stala sa obeťou obchodovania s ľuďmi. Vo Fínsku ju údajne zavreli do tábora, kde ju mali zneužívať ľudia z moslimskej komunity. Pred samosudcom ŠTS ich označila za parazitov, ktorí predávajú svoje deti a obchodujú s drogami. Nemá ich rada, lebo im všetko prejde. Tvrdí, že to urobila preto, aby ich ponížila.

"Tieto dve veci sa čiastočne nezlučujú, pretože ak obžalovaný vyhlási, že je nevinný a zároveň sa k trestnej činnosti priznáva, je zvláštne posudzovanie okolností samotného prípadu," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Podľa znalkyne Sheila Szmereková trpí závažnou duševnou poruchou, lieči sa a je pod dohľadom psychiatrov. Choroba nemá vplyv na jej ovládacie a rozpoznávacie schopnosti, a teda chápe zmysel trestného konania. V prípade uznania viny jej hrozí trest odňatia slobody od troch do ôsmich rokov.

Minulosť

Zo skupiny extrémistických youtuberov patrila Sheila Szmereková k najradikálnejším. Jej video, kde podpálila a potom sa vymočila na Korán, obletelo v roku 2017  svet a odborníci hovorili o tom, že jej nenávisť voči moslimom mohla ohroziť Slovensko. Vlani skončila vo väzbe pre vyhrážky prezidentke Zuzane Čaputovej. V roku 2020 skončila vo vo väzbe pre vyhrážky prezidentke Zuzane Čaputovej.

"Vykonaným vyšetrovaním bolo zistené, že každý z vyššie uvedených skutkov sa stal a ich spáchania sa dopustila obvinená," konštatoval vtedy v uznesení prokurátor Miroslav Ľalík.

Posudok znalca z odboru psychológia ukázal, že Szmereková v čase spáchania skutkov trpela, a aj v súčasnosti trpí, závažným duševným ochorením trvalého charakteru - bludovou poruchou. Vzhľadom na jej duševný stav nevedela rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania pre spoločnosť. Zároveň nevedela svoje konanie ovládať.

Keďže pobyt obvinenej na slobode mohol byť nebezpečný, navrhol prokurátor poslať ženu do psychiatrickej liečebne. 

So skupinou aktivistov vystupujúcich pod názvom Občiansky tribunál Szmereková v roku 2020 protestovala pred televíziou Markíza v Záhorskej Bystrici. Zverejnené videá na internete ukazujú jej agresívne správanie. Na jednom z nich sa vulgárne vyjadrovala o moslimoch, na ďalšom so sekerou v ruke demolovala dopravnú značku.

Video o prezidentke zverejnila na internete v septembri. Vyhrážala sa v ňom násilím.  "Chcem, aby si vedela Čaputka, že prišiel čas, ktorý sa blíži. A zapamätaj si môj ksicht, pretože ho určite stretneš a keď ho stretneš, tak to bude taká sekundovka, že betón ti dá druhú. Ja sa tvojej ochranky nebojím. Ja som pripravená na teba zaútočiť," hrozila Sheila, vlastným menom Adriana.

Videá boli z kanála YouTube odstránené.

Sheila vyrastala v slabších sociálnych podmienkach v bytovke, kde žijú prevažne Rómovia. Je zo 6 detí. Istý čas prežila aj v nápravnom zariadení a je matkou synčeka (7), ktorého jej odobrali pre alkohol. Podľa mamy ju ako 14-ročnú znásilnila skupina Rómov, tí však za to potrestaní neboli.

Extrémistku Sheilu zbavili obvinení pre nepríčetnosť
20 | 02 | 2021 | sefredaktor

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik