Vojna bez konca...peniaze na bezpečnosť
01 | 03 | 2023 I Milan Laca
Generálny tajomník NATO tvrdí, že vo vzťahoch s Ruskom niet cesty späť.

Jens Stoltenberg vyhlásil "po skončení konfliktu sa vzťahy s Ruskom nenormalizujú".

Treba zvyšovať výdavky

„Musíme si uvedomiť, že koniec tejto vojny nepovedie k normálnym vzťahom s Ruskom,“ povedal na summite SAMAK vo Fínsku. Podľa generálneho tajomníka, by členské štáty NATO mali zvýšiť výdavky na obranu, keďže si to vyžaduje bezpečnosť v „nebezpečnejšom svete“. Áno, viem, že je ťažké míňať viac na obranu. Pretože, keď miniete viac na obranu, je menej na niečo iné.
Je to menej peňazí na školstvo, infraštruktúru, pre zdravotníctvo. Vo všetkých ostatných veciach máme pocit, že je zmysluplnejšie investovať ako do obrany. Keď teda minieme viac na obranu, ostane menej peňazí na iné dôležité úlohy. Nič však nie je dôležitejšie ako naša bezpečnosť a preto musíme do obrany investovať viac. Preto tiež vítam skutočnosť, že takmer všetci spojenci NATO majú v súčasnosti plány vynaložiť 2 percentá HDP na obranu. A že rastúci počet spojencov vníma 2 percentá ako spodnú hranicu, nie strop pre výdavky na obranu.

Pôjdu vojaci EÚ bojovať na Ukrajinu?
Maďarský premiér Orbán sa obáva vyslania vojakov z jednej z krajín EÚ na Ukrajinu. Predseda vlády Viktor Orbán vyjadril znepokojenie nad možným vyslaním vojakov jednej z krajín EÚ na účasť v ukrajinskom konflikte. Hrozba "Vojna v našom... Čítať ďalej
28 | 02 | 2023 | Milan Laca

O Ukrajine
Vyjadril sa tiež k názoru, že podpora Ukrajiny  je „vo vlastnom bezpečnostnom záujme NATO“. "Počujem obavy, že naša podpora Ukrajine zvyšuje riziko eskalácie. Ale... teraz neexistujú žiadne možnosti bez rizika. Nech nikto nepochybuje, najväčším rizikom je, ak prezident Putin víťazí na  Ukrajine,“ uzavrel Stoltenberg.
Bezpečnosť 

"NATO je veľká rodina 30 slobodných krajín v Európe a Severnej Amerike. Čoskoro ich bude 32. Reprezentujeme polovicu svetovej vojenskej sily a polovicu svetovej ekonomickej sily. Poskytujeme bezpečnostné záruky ako nikto iný. Jeden za všetkých a všetci za jedného. Spojením severskej rodiny pri stole NATO bude Fínsko a Švédsko bezpečnejšie. Naša aliancia je silnejšia. Celý euroatlantický priestor bezpečnejší", vyhlásil Stoltenberg.

MOSKVA - USA, STOP jadrovej spolupráci!
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na Zmluve o obmedzení strategických zbraní (START) so Spojenými štátmi. Dokument vstúpil do platnosti dňom jeho oficiálneho zverejnenia. O obnovení účasti Ruska na STARTe... Čítať ďalej
28 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik