Predstavitelia kultúrnej obce: Nezasahujte nám do slobody slova!
28 | 02 | 2023 I Eka Balašková

P.E.N. International je celosvetová organizácia, ktorá združuje spisovateľov a literátov. „Keďže medzinárodná spolupráca v oblasti literatúry a rozvoj vzájomného porozumenia nemôžu existovať bez slobody prejavu, P.E.N. pôsobí ako silný hlas pri oponovaní politickej cenzúre a hovorí za spisovateľov, ktorí sú týraní, väznení a zavše aj vraždení pre svoje názory,“ píše sa na stránke slovenskej pobočky tejto organizácie.

Členovia slovenskej P.E.N. spustili petíciu, ktorej cieľom je apel na politikov, aby sa zasadzovali za miznúcu slobodu slova na Slovensku. Ich výzvu prinášame v plnom znení. Kto je pod výzvou podpísaný?

peticie.com | Logo k Výzve členov Slovenského zväzu PEN

 

Sme svedkami doby, keď eskalujú emócie a zdravé vnímanie sveta sa dostáva do vážnej krízy. Svet sa v novom tisícročí zmenil. Stal sa zložitejším, plný hrozieb a stúpajúceho napätia.

Keď koncom osemdesiatych rokov padla železná opona, všetci sme žili v očakávaní pozitívnych zmien. Verili sme, že sa ľudstvu podarí vyriešiť konflikty, ktoré hatili úsilie o porozumenie a vzájomnú spoluprácu krajín, národov, národností, ale i jednotlivcov. V roku 1948 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo Všeobecnú deklaráciu ľudských práv, v ktorej významnú úlohu zohrávala a dúfajme, že zohráva dodnes - sloboda slova. Tak ako má človek právo na život, právo vyvinúť úsilie na základe politických a hospodárskych práv,  má aj nezastupiteľné sociálne a kultúrne práva.

Dnes sme však na rozličných úrovniach čoraz častejšie svedkami porušovania týchto základných práv, ktoré priamo, ale aj nepriamo ovplyvňujú kvalitu nášho života.

Preto vyzývame politikov, politické strany a významné názorové skupiny, aby sa zasadili za uplatňovania práva na slobodu prejavu a informácie, ktorá je podmienkou riešenia konfliktov negatívne ovplyvňujúcich kvalitu spoločenského, rodinného i osobného života. Zároveň vyzývame, aby politické špičky energickejšie presadzovali  uplatňovanie Charty základných práv Európskej únie podľa článku 11 o Slobode prejavu a práva na informácie, ktorý jasne deklaroval odhodlanie európskych štátov uplatňovať vo svojich krajinách právo na dôstojnosť, slobodu, rovnosť, solidaritu, spravodlivosť a občianske právo na spravovanie vecí verejných.

Signatári výzvy protestujú proti svojvoľnému zasahovaniu štátnych inštitúcií do slobody slova, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou občianskych práv, zakotvených aj v Ústave Slovenskej republiky. Jedine uplatňovanie zákonov môže vyviesť našu spoločnosť z krízy, ktorá už nie je len ekonomická, ale prerastá aj do spoločenskej a politickej oblasti, čo navyše neprispieva k mierovej koexistencii v Európe a následne aj na celom svete.  

Karol Farkašovský: Ani novinári nie sú anjeli (FOTO)
Karol Farkašovský pozná prácu novinára, ale aj poslanca NR SR doslova „na vlastnej koži“ – obe si totiž vyskúšal. Preto aj on sleduje spor strany Smer-SSD s RTVS. Novinárom pripomína, že tiež nie sú anjeli a oprávnenú kritiku musia prijať aj... Čítať ďalej
28 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Kto sú signatári výzvy

Medzi signatármi výzvy nájdeme meno hudobníka Ľubomíra Beláka; spisovateľov Pavla Dinku, Antona Hykischa Etely Farkašovej, básnikov Milana Richtera či Jána Tazberíka; výtvarníka Ivana Popoviča; literárneho kritika Alexandra Halvoníka, ale aj publicistu Ladislava Volku.

Možnosť podpísať petíciu nájdete na tomto linku: 
https://www.peticie.com/vyzva_clenov_scpen?s=100335933

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme