MOSKVA - USA, STOP jadrovej spolupráci!
28 | 02 | 2023 I Milan Laca

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na Zmluve o obmedzení strategických zbraní (START) so Spojenými štátmi.

Dokument vstúpil do platnosti dňom jeho oficiálneho zverejnenia. O obnovení účasti Ruska na STARTe podľa neho rozhodne ruský prezident.

Čo tomu predchádzalo

Vladimir Putin 21. februára počas prejavu k Federálnemu zhromaždeniu oznámil  pozastavenie účasti Ruska na zmluve START. Obvinil USA, že odmietli ruské ponuky na zmluvu. Zdôraznil, že rozhodnutie bolo diktované potrebou zaistiť bezpečnosť Ruska. Povedal tiež, že si nevie predstaviť, že by americkí vojaci vykonávali inšpekcie a „potulovali sa“ po ruských jadrových zariadeniach.  22. februára rozhodnutie schválila Štátna duma a Rada federácie. Krajiny Severoatlantickej aliancie vyzvali Rusko, aby sa vrátilo k implementácii tejto zmluvy, vrátane prijímania amerických inšpektorov v jadrových zariadeniach.

Donútia na koniec Kyjev rokovať?
Bild: Západ chce prinútiť Ukrajinu rokovať s Ruskom v prípade vojenského zlyhania. Západ vyvinie tlak na Kyjev, aby ho prinútil k mierovým rozhovorom s Moskvou, ak sa ukrajinským silám do jesene nepodarí dosiahnuť zmysluplný pokrok. Napísal to ... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Milan Laca

Putin ďalej tvrdí

"Ani neviem ako to nazvať. Toto je nejaký druh absurdného divadla, “rozhorčil sa. „V tejto súvislosti musím oznámiť, že Rusko pozastavuje svoju účasť na Zmluve o strategických útočných zbraniach. Opakujem, neodstupuje od zmluvy, nie, pozastavuje svoju účasť,“ vyhlásil Vladimir Putin. Teraz chcú kontrolovať aj naše obranné zariadenia? V podmienkach dnešnej konfrontácie to vyznieva jednoducho ako nejaký nezmysel."  Zároveň, ako vyplynulo z jeho prejavu, Rusko nesmie vykonávať inšpekcie v rámci tejto dohody na území USA.

Postoj Washingtonu 

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre kontrolu zbrojenia Bonnie Jenkinsová  oznámila, že Washington teraz rieši, čo v praxi znamená pozastavenie účasti Ruska na Zmluve. Označila tento krok za smutný a poľutovaniahodný. Spojené štáty sú podľa nej „pripravené na konštruktívnu spoločnú prácu na plnej implementácii zmluvy v záujme všetkých strán“. „Chceme, aby bola zmluva opäť plne implementovaná, to je naša priorita,“ povedala Jenkinsová. Dodala, že Spojené štáty sú „veľmi znepokojené“ vyhliadkou na nedostatok inšpekcií, zasadnutí bilaterálnej poradnej komisie a nefunkčnosť iných mechanizmov, stanovených v zmluve.

Medzinárodná verejnosť

OSN vyzvala Rusko, aby sa okamžite vrátilo k implementácii START. 

Spojenci Ukrajiny by podľa Pavla mali byť pripravení aj na horšie varianty
Spojenci Ukrajiny by mali dúfať v najlepšie, ale mali by sa pripraviť aj na potenciálne horšie dôsledky, povedal ukrajinskému webu Suspilne zvolený český prezident Petr Pavel. Vojna nemusí skončiť tento rok, ale môže sa premeniť na dlhodobý... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

.