Štefan Harabin: Bukureštská deviatka nie je kaviarenská partia (VIDEO)
27 | 02 | 2023 I Eka Balaskova

Nedávno sa za účasti amerického prezidenta vo Varšave uskutočnil samit Bukureštskej deviatky (B9), podľa Štefana Harabina nazvanej aj Kolaícia ochotných. Tvoria ju východní členovia NATO: Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Česko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Rumunsko a Bulharsko. Slovensko na ňom zastupovala hlava štátu Zuzana Čaputová.

Štefan Harabin vo svojom videu vysvetľuje, čo je zoskupenie B9 a aká je v rámci NATO jeho úloha. Harabin pripomenul varovanie maďarského premiéra Viktora Orbána, kde až skončí zbrojenie Ukrajiny, pričom pripomína, že mobilizácia nie je až taký nezmysel, ako sa nám to snažia niektorí politici nahovoriť. Pripustil ju nedávno na výbore pre obranu a bezpečnosť aj premiér Eduard Heger.

Prezidentka na rokovaní B9

„Stretnutie lídrov krajín východného krídla NATO je dôkazom našej silnej jednoty,“ napísala  prezidentka SR na Facebooku 23. 2.

„Symbolicky v dňoch, keď si pripomíname prvé výročie ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine, som ako spoluhostiteľka vo Varšave privítala aj amerického prezidenta Joea Bidena, krátko po tom, ako navštívil Kyjev. Mali sme veľmi srdečný rozhovor, v ktorom opäť potvrdil záväzok USA podporovať a brániť náš región,“ pokračovala, aby vyzdvihla, že sme stále odhodlaní vzájomne sa chrániť a že Slovensko je súčasťou najmocnejšej obrannej aliancie na svete. To nám podľa prezidentky zaručuje „ochranu na najvyššej a najlepšej úrovni“.

„Váha nášho regiónu v Aliancii sa od vypuknutia vojny zvýšila. Väčšina z krajín tzv. Bukurešťskej deviatky susedí s Ruskom alebo Ukrajinou a máme priamu historickú skúsenosť s ruskou expanziou. Naši spojenci, vrátane USA, nás o to pozornejšie počúvajú,“ uzavrela prezidentka na sociálnej sieti.

Facebook Zuzana Čaputová | Na samite B9 sa lídri východného krídla NATO stretli aj s americkým prezidentom

Záväzok B9

„Prišiel ich povzbudiť aj Biden. Slovensko tam zastupovala Sorosova stážistka Čaputová. Okrem jalových fráz povedala aj to, že treba zaistiť, že sa Ukrajina bude môcť brániť tak dlho, ako to bude potrebné. Štáty Bukureštskej deviatky sa aj zaviazali, že sa budú vzájomne podporovať v prípade ohrozenia,“dopĺňa Harabin prezidentku.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka TAKTO okomentoval aktuálne dianie
"NÁZOR SA DÁ VYSLOVIŤ AJ SLUŠNÝM SPÔSOBOM," vyjadril sa generálny prokurátor Maroš Žilinka k aktuálnemu dianiu na Slovensku. "Agresivita, arogancia, vyhrážanie sa, vulgárne, nenávistné útoky a hrubé urážky, ktoré nemajú s kritikou a s právom na... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

B9 nie je novinka

„B9 nie je kaviarenská partička. Ide evidentne o samostatný vojenský blok na ochranu západnej Európy, ktorý vznikol v roku 2015, ako reakcia na vstup Krymu do zostavy Ruska v roku 2014. Otázka možného nasadenia Koalície ochotných do vojny proti Rusku, nie však, ako misie NATO, nie je vôbec hypotetická,“ dvíha varovný prst emeritný predseda Najvyššieho súdu.

Pripomína, že túto otázku už v minulom otvorili Poliaci:

„Navrhovali, aby sa na Ukrajinu nasadila vojenská misia, ktorá by operovala v rámci tzv. medzinárodnej štruktúry. Na priamu vojenskú pomoc susedov nalieha i Ukrajina, ktorej sa minuli armádne zálohy.“

Umyli si ruky

„Američania, Francúzi a Nemci priame nasadenie jednoznačne odmietajú. Nebránia sa však nasadeniu akejsi medzinárodnej misie vytvorenej z deviatky východoeurópskych štátov. Aká prenikavá, jasná a očividná hra anglosasov, ktorí chcú proti Rusom použiť východnú Európu, kde sú prevažne Slovania,“myslí si Štefan Harabin a pripomína slová Viktora Orbána, že to začalo prilbami, pokračuje to  posielaním tankov a čoskoro budeme počuť o tzv. mierových jednotkách.

Čaputovej jednota a odhodlanie

„V preklade to bude znamenať, že sa tieto štáty práve na pokyn USA zapoja do vojny, aby nahradili zdecimované ukrajinské sily, avšak bez mandátu NATO. Len v mene akejsi medzinárodnej štruktúry, či mierovej jednotky, ako to predpovedá Orbán, aby západná Európa a USA neboli vtiahnuté do nukleárnej vojny medzi NATO  Ruskom, obetujú tak na pokračovanie svojej zástupnej vojny deviatku z východnej Európy, na čele ktorej s výnimkou Maďarska, stoja rovnaké americké figúrky, ako Čaputová,“uzatvára emeritný sudca s otázkou: „Pôjde deväť štátov východnej Európy pod názvom Mierové jednotky bojovať za ukronacistov proti Rusom?“

Harabin potvrdil, že chce opäť kandidovať na prezidenta
Bývalý šéf Najvyššieho súdu a exminister spravodlivosti Štefan Harabin bude opäť kandidovať na prezidenta. Potvrdil to pre portál Aktuality.sk. Harabin, kandidoval v prezidentských voľbách aj v roku 2019. Získal vtedy 300-tisíc hlasov a skončil... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Chystá sa asistenčná misia?

Na nedávnej tlačovej besede na hrozbu mobilizácie reagoval aj Milan Uhrík (hnutie Republika). Ten verejnosť informoval o tom, že do parlamentu mieri návrh na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR do asistenčnej misie EÚ pre Ukrajinu.

„Podľa tohto návrhu má Slovensko pomôcť zabezpečiť Ukrajine dostatok príslušníkov ozbrojených síl. Najskôr výcvikom na slovenskom území, a následne na základe vývoja situácie a vhodných bezpečnostných podmienok by misia mohla byť v budúcnosti presunutá na územie Ukrajiny,“ informoval Milan Uhrík.

Keď bude požiadavka, splníme ju

„Premiér Heger (OĽaNO) mi v parlamente do očí povedal, že "samozrejme pán Uhrík, keď príde požiadavka zo západu, tak našich vojakov na Ukrajinu vyšleme". Potom prisľúbil Zelenskému naše Migy. A teraz je tu návrh uznesenia vlády o vyslaní slovenských vojakov do misie pre Ukrajinu,“ objasnil Uhrík, zatiaľ čo odvolaný minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) len pár dní pred tým podobné správy dementoval a označil ich za poplašné.

Milan Uhrík: Týmto nás reálne zatiahnete do vojny! (VIDEO)
Vo štvrtok, 23. februára zvolal rýchlu tlačovú besedu predseda hnutia Republika, Milan Uhrík. Témou bolo uznesenie vlády Slovenskej republiky k návrhu na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR do asistenčnej misie EÚ pre Ukrajinu. Milan... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Eka Balaškova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik