Mobilizácia po ukrajinsky(VIDEO)
28 | 02 | 2023 I Milan Laca

The Economist: Ukrajinská mobilizácia sa uskutočňuje s obrovským porušovaním zákona, píšu  britské noviny.

Podľa novín, vojenskí komisári využívajú každú príležitosť na povolanie obyvateľov do armády. Autori článku sa napríklad podelili o príbeh zdravotne postihnutého človeka s chýbajúcimi rukami, ktorého vyhlásilil za spôsobilého na výkon služby. Situáciu pomohla napraviť až veľká publicita v médiách a sociálnych sieťach.
Násilné odvody

"Najagresívnejší boli úradníci na západnej Ukrajine, ale tento trend je zrejmý v celej krajine. Objavili sa správy o doručovaní povolávacích rozkazov, niekedy násilne, počas pohrebov vojakov vo Ľvove, na kontrolných stanovištiach v Charkove, v nákupných centrách v Kyjeve, a na uliciach v Odese. Obľúbené lyžiarske strediská zostávajú prázdne.  Video vojenských predstaviteľov, ktorí sa hnali dolu svahmi, stačilo na odpudenie návštevníkov. V každom meste, po celej krajine, sociálne siete zdieľajú informácie, kde sa môžu skrývať "personalisti.“ – vysvetlili novinári.

Odvody do armády na Ukrajine
Porušujú, čo sa dá
Podľa zdrojov novín, v snahe nahradiť straty ukrajinskej armády, spôsobené okrem iného bojmi pri Arťomovsku, vojenské registračné a branné úrady porušujú všetky normy, využívajú tzv. "vágnosť legislatívy" v prípadoch ozbrojených konfliktov. Na Ukrajine sú veľmi žiadané fiktívne spôsoby na vyhýbanie sa vojenskej službe. Sú to napríklad manželstvá s matkami mnohých detí, ako aj falošné zdravotné osvedčenia.
Odpor

"Informované zdroje hovoria, že najmenej dvaja právnici, ktorí napadli znenie  povolávacích rozkazov,  boli zrazu povolaní do armády. Tá si je dobre vedomá toho, že mobilizovaní právnici sú automaticky zbavení práva vykonávať prax,“ poznamenali autori. Ukrajinské médiá v zime informovali o odchytávaní brancov. Hovorili o využívaní sanitiek armádou, na prepravu mobilizovaných na zberné miesta, či o doručovaní predvolaní zamestnancami verejných služieb. Ukrajinská armáda vysvetľovala zvýšený počet prípadov doručovania predvolaní na preplnených miestach neochotou občanov komunikovať s pracovníkmi vojenskej evidencie a náborového úradu v bydlisku. Médiá informovali, že Ukrajinci sa vyhýbajú oficiálnemu zamestnaniu v obave, že dostanú predvolanie na pracovisku.

Európske mierové peniaze dali na vojnu!
Financial Times: Borrell priznal, že EÚ porušila svoje vlastné „tabu“ o dodávkach zbraní Ukrajine. Európska únia prelomila svoje vlastné "tabu" o dodávkach zbraní pre Kyjev po vypuknutí konfliktu na Ukrajine. Vyhlásil to vysoký predstaviteľ EÚ... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme