Ani poslanec OĽaNO už nesúhlasí s Naďovou politikou: Toto už nie je vtip! (VIDEO)
27 | 02 | 2023 I Eka Balaskova

Győrgy Gyimesi (OĽaNO) slovenským poslancom pripomína, že odovzdaním stíhačiek sa Slovensko vzdáva ochrany svojho vzdušného priestoru v prospech susedov, na čo si podľa jeho slov netrúfli ani ďaleko väčší hráči, ako Slovensko.

Vzhľadom na povahu stíhačiek Gyimesi pripomenul, že Slovensko Migy odovzdáva s vedomím, že Putin tento krok vníma, ako vtiahnutie NATO do vojny. Upozorňuje na deklaráciu Organizácie spojených národov (OSN), ktorá kladie dôraz na mierové riešenie situácie na Ukrajine. Hoci naše politické špičky nás presviedčajú, že celý svet je proti Rusku, hlasovanie Valného zhromaždenia OSN hovorí o tom, že mnohé štáty z Afriky či Južnej Ameriky sa pri hlasovaní o rezolúcii, týkajúcej sa situácie na Ukrajine, zdržalo.

Ako to dokážu na kope šrotu

„Odovzdávanie stíhačiek v žiadnom prípade nie je vtip. Mnohokrát sme už počuli, že sú nám nanič, že ich vraj nevieme využívať a dokonca, že to už ani nie sú stíhačky, len kopa šrotu. Kopa šrotu, na ktorej ale vraj Ukrajinci budú vedieť chrániť životy a svoj vzdušný priestor,“pripomína poslanec.

A čo slovenský vzdušný priestor?

„Ten náš zo severu chránia Poliaci, zo západu Česi a z juhu Maďarské vzdušné sily. Otázkou teda je, či stíhačky odovzdávame s vedomím, že si sami nedokážeme ochrániť vlastný vzdušný priestor. Odovzdáme stíhačky, teda robíme krok, na ktorý si doteraz netrúfli ani Spojené štáty, ani NATO. A v tomto kontexte by bola vlastne škoda spomínať to množstvo štátov, ktoré tak taktiež neurobili,“ poznamenáva Gyimesi.

Verme, že Putin len straší

„Nie je to obranný, ale útočný nástroj. Odovzdávame teda stíhačky s vedomím, že Putin považuje dodávky zbraní za vstup NATO do vojny. Som zvedavý, či Káčerova obvyklá odpoveď, podľa ktorej ho Rusi s tým strašili už pri vstupe do NATO, bude v súčasnosti stačiť,“ pochybuje poslanec za OĽaNO.

Poslanci neboli uznášaniaschopní, mimoriadnu schôdzu skúsia otvoriť v utorok
Poslanci Národnej rady (NR) SR neboli v pondelok uznášaniaschopní, mimoriadnu schôdzu k termínu volieb a stíhačkám Mig-29 preto neotvorili. Opätovne sa o to pokúsia v utorok (28. 2.) o 9.00 h. Mimoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer-SD, pod... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Tibor Malý/tasr

Odvoláva sa na OSN

„Do pozornosti všetkých odporúčam, že ani pred pár dňami prijatá deklarácia OSN neobsahuje ani len zmienku o dodávkach zbraní. Naopak, vyzýva členské štáty a medzinárodné organizácie, aby zdvojnásobili diplomatické úsilie, zamerané na nastolenie komplexného, spravodlivého a trvalého mieru na Ukrajine,“ uzatvára Gyimesi.

Hlasovanie VZ OSN

Valné zhromaždenie OSN 23. februára hlasovalo o rezolúcii, ktorá vyzýva Rusko, aby stiahlo svoje sily a ukončilo inváziu na Ukrajinu. Zastupiteľstvo toto uznesenie schválilo 141 hlasmi. Proti rezolúcii hlasovali najmä ruskí spojenci, ako Sýria a Severná Kórea, no mnohé štáty južnej pologule sa hlasovania zdržali a odmietli podporiť odsúdenie.

POLOVICA SVETA DRŽÍ S RUSKOM! Afrika i Latinská Amerika odmietajú odsúdiť inváziu
GLOBÁLNY JUH DRŽÍ S RUSKOM! Národy Latinskej Ameriky a Afriky vytvorili vo štvrtok počas hlasovania na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov podporu proti odsúdeniu Ruska na výročie jeho „špeciálnej operácie“ proti Ukrajine, informuje... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik