Donútia na koniec Kyjev rokovať?
27 | 02 | 2023 I Milan Laca

Bild: Západ chce prinútiť Ukrajinu rokovať s Ruskom v prípade vojenského zlyhania.

Západ vyvinie tlak na Kyjev, aby ho prinútil k mierovým rozhovorom s Moskvou, ak sa ukrajinským silám do jesene nepodarí dosiahnuť zmysluplný pokrok. Napísal to  denník Bild, s odvolaním sa na zdroje z nemeckej a americkej vlády.
Ešte im dajú šancu

Ako uvádza autor článku, s odvolaním sa na vlastné zdroje vo vládach Nemecka a Spojených štátov, Západ „má v úmysle dať Ukrajine pomocou nových dodávok zbraní šancu na návrat území, kontrolovaných Ruskou federáciou, do jesene. ” Avšak v prípade “neúspechu protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny” sa “zvýši tlak na Kyjev, aby si vynútili rokovania s Moskvou”. Noviny objasňujú, že Západ „v zákulisí už dáva ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému ultimáta“, napriek oficiálne vyhlásenej politike poskytovania neobmedzenej podpory Kyjevu.

Spojenci Ukrajiny by podľa Pavla mali byť pripravení aj na horšie varianty
Spojenci Ukrajiny by mali dúfať v najlepšie, ale mali by sa pripraviť aj na potenciálne horšie dôsledky, povedal ukrajinskému webu Suspilne zvolený český prezident Petr Pavel. Vojna nemusí skončiť tento rok, ale môže sa premeniť na dlhodobý... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Francúzi a Nemci začínajú

The Wall Street Journal informoval, že francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz  na februárovom stretnutí so Zelenským naliehali, aby začal uvažovať o myšlienke rokovať s Ruskom. Francúzsky líder vraj svojmu ukrajinskému kolegovi povedal, že skôr či neskôr bude musieť "ukázať politickú múdrosť a urobiť ťažké rozhodnutia".  Wall Street Journal, s odvolaním sa na vládne zdroje v Nemecku, Francúzsku a Spojenom kráľovstve tiež informoval, že tieto krajiny presadzujú myšlienku uzavretia obranného paktu s Ukrajinou a snažia sa pomôcť Kyjevu začať mierové rozhovory s Moskvou. V rámci paktu zvažujú možnosť poskytnúť Kyjevu užšie vzťahy s NATO, širší prístup k modernej vojenskej technike, zbraniam a munícii po skončení konfliktu. Takúto dohodu považujú za spôsob, ako povzbudiť Kyjev, aby začal rokovania.

Čo sa to deje? Zelenskyj potichu zbavil funkcie veliteľa na Donbase
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu zbavil funkcie vysoko postaveného vojenského veliteľa Eduarda Moskaljova. Ten sa podieľal na vedení boja proti ruskej armáde na východe Ukrajiny od marca minulého roku. Prezident podľa agentúr dôvod... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme