Čo sa to deje? Zelenskyj potichu zbavil funkcie veliteľa na Donbase
27 | 02 | 2023 I Tibor Malý

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu zbavil funkcie vysoko postaveného vojenského veliteľa Eduarda Moskaljova. Ten sa podieľal na vedení boja proti ruskej armáde na východe Ukrajiny od marca minulého roku. Prezident podľa agentúr dôvod neuviedol.

Zelenskyj dekrétom odvolal veliteľa združených ukrajinských síl, ktoré sa podieľajú na bojoch v Donbase. Moskaljova spomenul už v piatok vo zozname vojenských veliteľov, s ktorými hovoril.

Moskaljov podľa Reuters funkciu zastával od marca 2022. Ukrajinská armáda sa na sociálnych sieťach k odvolaniu veliteľa nevyjadrila.

Ruské sily naďalej podnikajú usilujú o ovládnutie Donbasu a Zelenskyj v posledných týždňoch popisoval tamojšiu vojenskú situáciu ako obtiažnu a bolestnú.

Útok dronov

Ruská armáda v noci na pondelok zo severu zaútočila proti cieľom na Ukrajine štrnástimi iránskymi dronami typu Šáhed, uviedol ukrajinský generálny štáb a vojenská správa Kyjevskej oblasti. Protivzdušná obrana jedenásť týchto bezpilotných lietadiel zničila.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko oznámil, že vo vzdušnom priestore okolo hlavného mesta bolo zlikvidovaných deväť dronov a že podľa predbežných informácií nespôsobili žiadne materiálne škody ani nikoho nezranili. Útok bol vedený v dvoch vlnách. „Týmto spôsobom sa nepriateľ snažil dosiahnuť svoj taktický cieľ - vyčerpať našu protivzdušnú obranu. Preto nočný nálet na Kyjev trval dlhých päť a pol hodiny,“ dodal Popko. Telegramový kanál RBK Ukrajina informuje o tom, že Rusi v noci na pondelok a ráno útočili na juhukrajinský Cherson.

Český publicista - pamätníkom sa dnes dvíha žalúdok
"Môže sa niekto čudovať, že sa dnes pamätníkom dvíha žalúdok?" Český poblicista Pavel Černocký hovorí o falošnosti, pokrytectve a mladých zväzákoch pre parlamentnilisty.cz. „Deštrukcia nášho poľnohospodárstva, nekvalitná ponuka potravín v... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik