Viktor Orbán: Viac rešpektu vo Washingtone a Bruseli k zakarpatským Maďarom
26 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

Vojnu na Ukrajine nemožno vyhrať „...podľa všetkých rozumných výpočtov“, a preto je potrebné čo najskôr prímerie – zdôraznil premiér Viktor Orbán v Kossuth Rádió, v relácii Dobré ráno, Maďarsko!

Premiér vysvetlil: "Vláda požiadala parlament, aby podporil členstvo Švédska a Fínska v NATO, ale niektoré z provládnych frakcií „neboli veľmi nadšené“. Okrem iného preto, že tieto štáty šíria zjavné lži o našej demokracii a právnom štáte, ktorý máme."

"V 90. rokoch György Soros hovoril o tom, ako možno posledný úder Rusku po studenej vojne zasadiť obetavosťou východoeurópanov, ale našťastie anglosaské sily túto myšlienku neprijali. Skutočnosť, že nie je jasné, aký je vojenský cieľ, však sťažuje zvládnutie situácie," povedal premiér Viktor Orbán.

Podľa premiéra sa to týka západnej strany, ale aj Ukrajiny.

"Vo vojne, v ktorej existujú nejasnosti, pokiaľ ide o vojnové ciele, je veľmi ľahké sa stratiť," uviedol Orbán.

Viktor Orbán tiež dodal, že dôvodom driftu nie je len to, že my Západniari sme urobili nesprávne rozhodnutie, keď sme namiesto lokalizácie konfliktu vystupňovali konfikt do celoeurópskej vojny, ale chybou bolo aj to, že sme neobjasnili, kde sú limity, ktoré sa týkajú pomoci pre Ukrajinu.

Orbán povedal, že namiesto toho sa v každom dokumente Európskej únie píše, že: „...bez ohľadu na to, ako dlho to trvá, bez ohľadu na to, čo to stojí, je ťažké viesť vojnu“.

Maďari už pred rokom hovorili, že konflikt nebude mať žiadne riešenie a medzitým bude Európa stále viac a viac vnášaná do vojny.

„Nie je ďaleko, keď sa maďarská verejnosť dopočuje, že sú na stole návrhy, že na území Ukrajiny budú potrebné mierové jednotky alebo nejaké vojenské jednotky. Toto je ďalší logický krok k tomu, ku ktorému sa dostaneme,“ povedal premiér.

Viktor Orbán vysvetlil: "...Ak niekto pozná čísla, je z nich jasné, koľko Rusko ročne minie na vývoj svojich zbraní. Ak zrátame ročné vojenské výdavky európskych členských štátov NATO, prekračuje to rádovo ruský vojenský rozpočet; a spolu s výdavkami Washingtonu to presahuje aj ruský a čínsky vojenský rozpočet.

Premiér upozornil, že NATO je obranná aliancia, čo znamená, že ak nás napadnú, musíme si navzájom pomáhať. Preto je podľa neho začlenenie Ukrajiny do Aliancie problematické. V zmluve o pristúpení k NATO, ktorú podpísal premiér, však nie je žiadna pasáž, ktorá by uvádzala, že členské štáty NATO sú povinné zúčastniť sa útoku na nečlenskú krajinu NATO.

Toto je obranná aliancia, nie vojnová - zdôraznil Viktor Orbán. Premiér uviedol: množstvo zbraní mobilizovaných Západom je také, že je nepravdepodobné, že by Rusi vyhrali takýto konflikt. Ale na druhej strane nemožno brať na ľahkú váhu ani ruskú jadrovú veľmoc. Inými slovami, obe strany môžu v tejto vojne iba prehrať.

"Zdravý postoj hovorí: prímerie," zdôraznil Viktor Orbán. Dodal: Aby sme mali pokoj, musíme najprv rokovať. "Teraz nejde o to, aký bude budúci mier, ale o to, aby bolo čo najskôr uzavreté prímerie," povedal.

Premiér spomenul aj rozpravu na Valnom zhromaždení OSN, kde bol prijatý promierový text.

„Nie sme izolovaní, patríme k väčšine. Väčšina krajín sveta hovorí to isté, čo my,“ zdôraznil premiér.

Hovoril aj o zakarpatskej maďarskej komunite. Povedal, že zakarpatskí Maďari - niektorí z nich sú aj maďarskými občanmi - sú odvedení do ukrajinskej armády a odvedení na front. "Zomrú tam," dodal Viktor Orbán.

Preto "sme jedinou krajinou v EÚ, ktorá nie je ruská ani ukrajinská, ale prináša ľudské obete," zdôraznil premiér. Vieme, čo sa deje na fronte: aj my sme medzi obeťami a Brusel to musí rešpektovať. Viac rešpektu k zakarpatským Maďarom vo Washingtone a Bruseli, zdôraznil premiér.

V súvislosti so vstupom Švédska a Fínska do NATO Viktor Orbán najskôr hovoril o Turecku. Povedal, že musíme počuť ich hlas, turecký postoj, pretože majú vážne námietky, najmä pokiaľ ide o Švédsko. Švédi majú samozvané civilné organizácie, ktoré pôsobia proti Turecku, ktoré sú podľa tureckého výkladu teroristickými organizáciami a Turecko takúto krajinu v NATO nechce vidieť. Žiadajú za to záruky, ktoré doteraz nedostali. Ak sa nenájde riešenie tureckého problému, z rozšírenia nič nepríde.

Premiér hovoril aj o maďarských aspektoch. Pripomenul, že Maďarsko nebolo zakladateľom NATO, po páde komunizmu nás prijali, aj keď sme mohli byť odmietnutí. To nám dáva morálnu povinnosť podporovať prijatie ďalších krajín, ak nedôjde k poškodeniu maďarských záujmov.

Povedal: Požiadal som frakciu, aby podporila členstvo Fínov a Švédov v NATO, preto vláda predkladá návrh parlamentu, aby o ňom poslanci hlasovali.

Zástupcovia však majú výhrady, povedal Viktor Orbán.

Vstupom sa totiž v prípade Fínov vytvorí viac ako 1000 km dlhý priamy hraničný kontakt s vojnovou zónou.

No popri geopolitických úvahách vyvstalo aj to: mali by sme prehodiť pár slov s Fínmi a Švédmi o tom, prečo by sme ich mali podporovať, ak šíria zjavné lži o Maďarsku a maďarskej demokracii.

Ďalšími nástrojmi Európskej únie sú okrem podpory Ukrajiny aj sankcie, ktoré mali oslabiť Rusko, aby ukončilo vojnu. Viktor Orbán v tejto súvislosti povedal: Maďarsko od začiatku zdôrazňovalo, že to nie je dobrá cesta. Európsky systém sankcií proti Rusku sa môže len vypomstiť. Pretože sme energeticky závislí od Ruska. Maďarsko zaplatilo za nosiče energie o 4 000 miliárd HUF viac kvôli prudko rastúcim cenám v dôsledku sankcií. Premiér dodal, že hoci aj toto budú riešiť, tieto peniaze by sa lepšie míňali v rodinách alebo napríklad v oblasti rozvoja vzdelávania.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik