Slovensko naše strediskové - už zas propaganda "nastavuje zrkadlo"
26 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Propaganda je rozširovanie názorov a informácií s cieľom zmeny názorov, ovplyvnenia, vyvolania alebo zosilnenia určitých postojov alebo konaní. Sprievodným javom propagandy je často skresľovanie faktov. Propaganda zvykne vytvárať zdanie vyššieho cieľa, využíva ľudské vášne, strach a nenávisť.

Minister obrany Naď "nastavil zrkadlo" Jurajovi Blanárovi a politickej strane SMER - SD. Veľmi kúzelné vyjadrenie (ide o doslovný citát z relácie Na tele televízie Markíza). Keby téma nebola vážna a "diskusia" by nebola z roku 2023, pamätník by sa zarehotal ako pri sledovaní legendárneho filmu Vesničko má středisková z roku 1985. Presne takto si v tom filme režisér Jiří Menzel a scenárista Zdeněk Svěrák pripomenuli trápnosť socialistickej propagandy:

Počuť to znovu, v roku 2023 z úst ministra, síce vlády v demisii, je naozaj trápne smiešne.

Neskáčte mi do reči, ja sa pýtam, čo si vy dovoľujete odpovedať

To je asi gro obsahu relácie, vysielanej na časovej ploche takmer 45 minút. Naozaj sa treba pýtať, načo vlastne do takejto relácie chce chodiť aj ten, kto ešte vie, čo je diskusia a čo je to argument. Naša spoločnosť práve tieto dva atribúdy demokracie zrušila ako nacisti poľsko v roku 1939. Do toho moderátor kúzelne cez dva rozprávajúce hlasy ionformuje, že "rozprávame traja naraz". Inak, ministrovi Naďovi treba v tejto súvislosti pripomenúť, že diskusia nie je štekanie fráz. Je to výmena názorov medzi ľuďmi na nejakú tému, ktorá má obyčajne za cieľ vyjasniť alebo vyriešiť nejaký problém. Nuž, asi treba vysloviť aj ten pojem "názor", keďže u nás ho nahradilo ideologické synonymum "dezinformácia". 

Ctená koalícia a mainstream, čo je názor?

Názor vyjadruje špecifický osobný postoj jednotlivca, individuálne stanovisko každého človeka, jedinečný postoj nejakej konkrétnej osoby (formalizovane neskôr aj určitej organizovanej skupiny ľudí) k určitej skutočnosti. Vzhľadom na to, že každý človek, každý jednotlivec je unikátnou individualitou, existuje faktická prirodzená rôznosť a rôznorodosť rozličných názorov, ktorá je len odrazom faktickej rôznorodosti a pestrosti okolitého sveta ako takého. Názor teda môže byť čisto individuálna vec, môže teda ísť aj o kolektívne zdieľanú entitu, záleží vždy na konkrétnej situácii a okolnostiach.

Biľakovské metódy niektorých "politikov" a mainstreamu

Aj keď propagandisti môžu rôznym spôsobom skresľovať fakty, snažia sa prezentovať ako objektívni pozorovatelia skutočnosti. Cieľom propagandy je ovplyvnenie verejnosti a snaha o zmenu zmýšľania jednotlivcov, skupín, alebo celej verejnej mienky. Zdrojom propagandy sú informácie a tvrdenia šírené prostredníctvom prostriedkov masovej komunikácie, ktoré presviedčajú jednotlivcov.

S propagandou sa stretávame prakticky na každom kroku – politický zápas o moc, kampane za a proti niečomu , ľudské práva, medzinárodná bezpečnosť, boj s terorizmom, boj o referendá a volebný zápas. 

Bez ohľadu na cieľ, propaganda presviedča s použitím vybraných racionálnych argumentov, zostavených do účelových tvrdení, alebo kladie dôraz na emócie, teda používa manipuláciu. Z psychologického pohľadu je propaganda formou brainwashingu – čiže vymývania mozgov.

Zase ste mi skočili do reči

Tá diskusia nemala fakt zmysel. Lebo diskusia je predovšetkým "výmena názorov medzi ľuďmi". Ak chýba argument, názor, ak koniec - koncov chýba aj ľudskosť (v zmysle slušnosť, argumentačná spôsobilosť, odbornosť, múdrosť), potom je každý pokus o napodobňovanie čohosi, čo sa v civilizovaných spoločnostiach nazýva rozhovor, absolútne zbytočný a neuveriteľne trápny.

OĽaNO a SaS pravdepodobne nepodporia v pondelok mimoriadnu schôdzu NR SR! PREČO?
Poslanci OĽANO ani SaS pravdepodobne nepodporia otvorenie pondelkovej (27. 2.) mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k téme skoršieho termínu predčasných parlamentných volieb a poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrení poslanca... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik