Potrebujete sa stratiť? V Japonsku vám dajú návod
01 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Japonci sú známi neskutočnými pracovnými výkonmi, vyťaženosťou a prepracovanosťou. Vražedné tempo, ktoré sú v práci nútení nasadiť, však prináša neblahé ovocie vo forme aj u nás známeho syndrómu vyhorenia. Japonskej ekonomike sa síce darí, no ľudia tam trávia v práci aj 15 hodín denne.

Menej sa už hovorí o tom, že počet ľudí s depresiou, či miera samovrážd v Japonsku má rok čo rok stúpajúcu tendenciu. Mnohí sa teda rozhodujú pre radikálne riešenia. Ak ste niekedy v zlosti povedali, alebo v melanchólii uvažovali nad tým, že „najlepšie by bolo zmiznúť odtiaľto niekam preč“, v ostrovnej krajine je to realita.

Jouhatsu

Tento pojem sa prekladá, ako „stratené duše“. Je to fenomén, ktorý prináša práve nadmerná duševná vyčerpanosť, ktorá človeka privedie k absurdnému rozhodnutiu – človek nikomu nič nepovie, len sa jednoducho „vyparí“. Taký človek sa nikdy nenájde a tak je roky nezvestný, až ho štát vyhlási za mŕtveho.

Štatistiky hovoria, že ročne takto zmizne viac, ako stotisíc Japoncov, po ktorých ostávajú len rodiny a priatelia a... dlhy, ktoré rastú. Fenoménu Jouhatsu podľahnú častejšie muži ako ženy. Hlavnými  dôvodmi bývajú problémy na pracovisku, pretrvávajúca depresia a dlhy.

Juraj RIZMAN sprejoval! KDE A ČO? (FOTO GALÉRIA)
Partner Zuzany Čaputovej opäť prekvapil, niektorých dokonca šokoval! Zapojil sa do netradičnej aktivity, ktorú usporiadala charitatívna organizácia All4Ukraine – pomoc Ukrajine. Rizman si zasprejoval. Za iných okolností by mohlo byť sprejovanie... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Špekulanti to využili

'Už ma omrzeli ľudské vzťahy. Tak som zobral malý kufor a zmizol. Príčinou náhleho zmiznutia ľudí sú niekedy veľké dlhy, niekedy rodinné napätie. Existujú spoločnosti, ktoré pomáhajú ľuďom v procese zmiznutia. Nazýva sa to „služba nočného sťahovania“. Tieto spoločnosti pomáhajú ľuďom žiť nový život, urobia opatrenia, aby ľudia mohli žiť na tajnom mieste a účtujú si za to obrovské sumy,“hovorí 42-ročný muž, ktorý sa pre takýto krok rozhodol.

Zákony tomu prajú

V Japonsku je veľmi ľahké zmiznúť. Jedným z dôvodov je to, že krajina má veľmi prísny zákon o ochrane osobných údajov, chrániaci súkromie obyvateľov. Pokiaľ polícia nemá podozrenie na trestný čin alebo nehodu, po nezvestnej osobe nepátra. To je dôvod, prečo si takíto ľudia môžu vyberať peniaze aj z bankomatu. V takejto situácii je jedinou cestou najať si súkromného detektíva, aby pátral po rodine. Alebo ostáva len čakať, upozorňuje portál NewSNCR.com.

Mazurek: Prestaňme už zo všetkého obviňovať Matoviča! Vinníkom je niekto INÝ (VIDEO)
Milan Mazurek (hnutie Republika) upozorňuje, že predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič síce robí to, čo robí. Za reálneho vinníka toho, prečo sa predčasné voľby neuskutočnia v júni, však viní niekoho iného – predsedu Slobody a solidarity, Richarda... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Priživí sa aj Yakuza

Ak majú Taliani Mafiu, Japonci poznajú Yakuzu. Tá sa venuje „tradičným“ odvetviam organizovaného zločinu, akými je obchod s drogami, či prostitúcia. Patrí k tomu však aj obchod s ľuďmi. A niet ľahšieho „tovaru“, ako ten, čo sa núka sám. Cynické? Organizovaný zločin predsa iný nie je.

Odhad hovorí o desiatkach tisícov členov, z ktorých mnohí sa "špecializujú" práve na "stratené duše". Patria im celé štvrte, v ktorých takíto ľudia bez identity normálne fungujú, sú načierno zamestnaní a výplatu dostávajä bez akejkoľvek elektronickej stopy.

Dôvody Jouhatsu

Prečo sa človek rozhodne "stratiť"? Jednou z príčin je už spomínaná enormná pracovná záťaž a pocit vyhorenia, či ekonomické dôvody. Ďalším dôvodom je strach zo zlyhania. Japonská kultúra je z nášho pohľadu zameraná na úspech a strach zo zlyhania. Takýto človek, ak sa k tomu pridá neschopnosť odkomunikovať svoje pocity, sa rozhodne pre zmiznutie.

Prevrat v roku 1948 bol jednou z najtemnejších udalostí dejín Slovenska
Februárový prevrat v roku 1948 považujú predstavitelia Ekumenickej rady cirkví (ERC) SR za jednu z najvýznamnejších, no zároveň najtemnejších udalostí 20. storočia a vôbec novodobých dejín Slovenska i Česka. Uviedli to vo vyhlásení pri príležitosti... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik