Zelenskyj POHROZIL USA
25 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Amerika stratí NATO a globálnu vedúcu úlohu, ak zastaví financovanie vojny na Ukrajine! Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše Breitbart.

Prídete o všetko!

Na tlačovej konferencii v Kyjeve pri príležitosti ročného výročia rozsiahlej ruskej invázie do svojej krajiny Zelenskyj reagoval na otázku o rastúcej neobľúbenosti pokračujúcej podpory vojny na Ukrajine v Spojených štátoch kritikou Američanov, ktorí nechcú naďalej posielať zbrane a miliardy dolárov svojich daňových poplatníkov do jeho administratívy.

Ak nezmenia svoj názor, ak nám nebudú rozumieť, ak nebudú podporovať Ukrajinu, stratia NATO, stratia vplyv Spojených štátov, stratia vedúcu pozíciu, ktorú majú vo svete,“ upozornil Zelenskyj.

„Stratia tiež podporu Ukrajiny so 40 miliónmi ľudí a miliónmi detí. Sú americké deti iné ako naše?" pýtal sa.

Podľa prieskumu Gallupovho inštitútu zo začiatku tohto mesiaca sa takmer polovica republikánskych respondentov (47 percent) domnieva, že Bidenova administratíva robí príliš veľa na podporu Ukrajiny. Naproti tomu 41 percent demokratov uviedlo, že si myslia, že Spojené štáty nerobia dosť, zatiaľ čo nezávislí sú v súčasnosti rovnomerne rozdelení, pričom 35 percent zastáva názor na každú stranu problému.

113 miliárd dolárov nestačí

Za rok poslali Spojené štáty na Ukrajinu vojenskú a humanitárnu pomoc v hodnote viac ako 113 miliárd dolárov , a to aj napriek tomu, že krajina nie je členom NATO a že sa vojna môže rozšíriť z regionálneho konfliktu do širšej vojny medzi západnými mocnosťami a Ruskou federáciou.

Zatiaľ čo niektorí republikánski členovia Výboru pre slobodu snemovne, ako napríklad zástupca Floridy Matt Gaetz , pohrozili blokovaním financovania Ukrajine, nie je jasné, či by takáto výzva bola úspešná, vzhľadom na podporu neokonzervatívneho krídla strany. 

SLEDUJTE PENIAZE! Marjorie Taylor Greeneová chce úplný audit ukrajinskej pomoci
KAM ZMIZLI PENIAZE? To je otázka, na ktorú vo štvrtok hľadala odpoveď poslankyňa Marjorie Taylor Greeneová (R-Ga.). Oznámila, že plánuje znovu zaviesť zákon, ktorý by si vynútil audit desiatok miliárd dolárov amerických daňových poplatníkov, ktoré... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Dáme všetko, čo potrebujete na víťazstvo

Začiatkom tohto týždňa cestovala delegácia republikánskych zákonodarcov vedená predsedom Výboru pre zahraničné veci Snemovne reprezentantov Michaelom McCaulom do Kyjeva, aby prisľúbila dať Ukrajine všetko, čo potrebuje na víťazstvo“.

V piatok bol prezident Joe Biden vypočutý v súvislosti s rastúcimi otázkami verejnosti, ako dlho bude vláda ešte nalievať miliardy do notoricky skorumpovaného národa. 80-ročný demokrat odpovedal : „Po prvé, nie som si istý, koľkí sa pýtajú. Viem, že dav MAGA je. Pravicoví republikáni hovoria o tom, že toto nemôžeme urobiť. Ocitli sme sa v situácii, keď náklady na to, že by sme museli odísť, by mohli byť podstatne vyššie ako náklady na pomoc Ukrajine pri zachovaní jej nezávislosti."

Americký prezident Donald Trump FOTO TASR/AP

Trump to vidí odlišne

Úloha Ameriky ako hlavného finančníka aliancie NATO sa počas Trumpovej administratívy dostávala pod čoraz väčšiu pozornosť, pričom bývalý prezident si kládol otázku, prečo by americká verejnosť mala naďalej míňať peniaze na ochranu európskych krajín, ktoré nielenže nesplnili svoje požiadavky na obranné výdavky NATO, ale aj poslali miliardy do Ruska výmenou za energiu.

V júli 2018 prezident Trump povedal : „Je veľmi smutné, keď Nemecko uzatvára masívnu dohodu o rope a plyne s Ruskom, keď sa máme chrániť pred Ruskom, a Nemecko ide a vypláca miliardy a miliardy dolárov ročne. Rusku. Chránime Nemecko, chránime Francúzsko, chránime všetky tieto krajiny.“

„Platíme veľa peňazí, aby sme ich chránili. Toto sa deje už desaťročia... je to veľmi nespravodlivé voči našej krajine, je to veľmi nespravodlivé voči našim daňovým poplatníkom... tieto krajiny to musia zintenzívniť, nie v priebehu desiatich rokov, ale okamžite."

Hoci sa mu darilo zvyšovať vojenské výdavky doma aj v Európe, bol Trump aj jedným z popredných hlasov v Amerike, ktorý vyzýval na okamžité mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom.

Zdá sa však, že medzi súčasnými lídrami vo Washingtone, Londýne, Paríži a Berlíne je len malá chuť ukončiť vojnu v dohľadnom čase.

Koho treba ešte zlákať do vojny?
Zelenskyj chce samit Latinskej Ameriky a Ukrajiny. "Išiel by som na toto stretnutie osobne". Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že by veľmi rád usporiadal samit medzi Ukrajinou a krajinami Latinskej Ameriky. Je pripravený tam fyzicky ísť, aby... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik