Čína zvažuje posielanie bezpilotných lietadiel a munície do Ruska
26 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Čína zvažuje vyslanie ruských bezpilotných lietadiel a munície, aby podporila vojnové úsilie Moskvy na Ukrajine. Americkí predstavitelia sa snažia odradiť Peking od kroku poskytnúť Moskve smrtiacu pomoc, informuje POLITICO.

Osoba oboznámená so spravodajskou službou tiež uviedla, že Peking zvažuje zaslanie munície spolu s ďalšími ručnými zbraňami. Zdôraznila, že sa neuskutočnili žiadne zásielky smrtiacej pomoci, ale Washington sa touto možnosťou stále viac znepokojuje a v posledných mesiacoch v tomto zmysle zhromažďuje informácie.

"Ešte sme ich nevideli poskytovať smrtiacu pomoc Rusku, ale tiež sme si všimli, že ju nestiahli zo stola," povedal v piatok novinárom generál Pat Ryder. Ak Čína pošle Rusku zbrane, mohlo by to zmeniť boje na zemi a nakloniť boj v prospech Moskvy – to je realita, ktorej sa USA a ich európski spojenci snažili vyhnúť dodávkami zbraní v stovkách miliárd dolárov.
USA púšťa do sveta utajované skutočnosti

Táto správa prichádza po tom, čo americkí predstavitelia v posledných dňoch znížili stupeň utajenia spravodajských informácií o zámeroch Číny zdieľať ich so spojencami po celom svete v snahe prinútiť Peking, aby ustúpil od akýchkoľvek plánov poslať zbrane do Ruska. Odvtedy predstavitelia Bidenovej administratívy diskutovali o zverejnení týchto informácií verejnosti, uviedla osoba oboznámená s touto záležitosťou. Všetkým jednotlivcom bola udelená anonymita, aby mohli slobodne hovoriť o citlivých záležitostiach národnej bezpečnosti.

Wall Street Journal ako prvý informoval o podrobnostiach o úvahách Číny poslať drony a muníciu.

USA už skôr varovali Čínu pred vyslaním smrtiacej pomoci Rusku. Na stretnutí s najvyšším čínskym diplomatom na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že takýto krok by vážne narušil diplomatické vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom. Washington poslal ďalšie varovania v diplomatických rozhovoroch za posledných niekoľko týždňov. 

Biden zavrhol čínsky mierový plán: Mierotvorca Čína? NIKDY!
Americký prezident Joe Biden zavrhol v piatok čínsky návrh mierového riešenia vojny na Ukrajine, pričom naznačil, že jeho realizácia by bola prospešná len pre Rusko. „Ako by to mohlo byť dobré, ak tomu Putin tlieska?“ povedal Biden v reakcii na... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Národná bezpečnostná rada odmietla tieto informácie komentovať

Verejne aj súkromne sme povedali, že existujú náznaky, že Číňania zvažujú potenciálnu smrteľnú pomoc, ale tiež sme povedali, že sme ich nevideli urobiť také rozhodnutie alebo sa uberať týmto smerom,“ povedal John Kirby. Informovala o tom v piatok NSC na brífingu s novinármi. "A my to určite nechceme."

Americkí predstavitelia už mesiace sledovali čínsku zásielku nesmrtiacich položiek s dvojakým použitím do Ruska, povedal Blinken minulý týždeň v rozhovore pre The Atlantic. Podrobnosti o týchto zásielkach neuviedol. Položky s dvojakým použitím môžu obsahovať čokoľvek - od notebookov a telekomunikačných zariadení až po časti lietadiel, ktoré sa zvyčajne používajú na civilné účely.

„Existovala určitá... podpora typu dvojakého použitia od čínskych spoločností, ktoré takmer určite schválil štát,“ povedal Blinken.

USA začiatkom tohto mesiaca uvalili sankcie na množstvo čínskych spoločností za podporu ruskej agresie na Ukrajine, vrátane satelitnej spoločnosti Spacety, o ktorej administratíva tvrdí, že poskytla snímky Moskve na použitie Wagner Group.

Briti prišli s návrhom pre východnú Európu: VAŠE MiG-y ZA NAŠE TAJFÚNY
Spojené kráľovstvo je ochotné doplniť zásoby ktorejkoľvek krajiny, ktorá je ochotná poslať na Ukrajinu ruské alebo sovietske stíhačky, povedal v piatok minister obrany Ben Wallace, keď Poľsko oznámilo, že do krajiny dodalo prvé kolo tankov NATO. O... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik