GRÉCKO NA PRVOM MIESTE! Grécky premiér odmietol poslať Ukrajine S-300
26 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

GRÉCKO NA PRVOM MIESTE! Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis odmietol akýkoľvek návrh na vyslanie ukrajinských protilietadlových rakiet ruskej výroby s tým, že krajina musí najprv tieto systémy nahradiť. Informuje o tom americký portál Breitbart.

Neochota Grécka: V prvom rade naša bezpečnosť!

Premiér Mitsotakis uviedol, že Grécko nepošle na Ukrajinu protivzdušný raketový systém S-300 vyrobený v Rusku, pretože krajina ho nemá čím nahradiť – čo by Grékov ohrozilo –, ale snaží sa spolupracovať so Spojenými štátmi, aby nahradiť svoje systémy S-300 zbraňami vyrobenými v USA.

Grécky vodca dal na vedomie svoje odmietnutie poslať zbrane na Ukrajinu počas večere začiatkom tohto týždňa v Aténach na počesť ministra zahraničných vecí USA  Antonyho Blinkena, na ktorej sa zúčastnilo aj niekoľko ďalších významných predstaviteľov USA vrátane námestníčky ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské otázky Karen Donfried a amerického veľvyslanca v Grécku Georgea Tsounisa, informuje Ekathimerini.

Hoci Grécko dalo jasne najavo, že nepošle protivzdušné systémy, krajina bola využívaná ako dopravný uzol pre iné krajiny, ktoré zásobujú Ukrajinu zbraňami, predovšetkým cez severné mesto Alexandroupoli.

Raketový systém S-300/Getty Images

Spojenci nestíhajú - Ukrajina toho zhltne priveľa

Neochota Grécka poslať protivzdušné zbraňové systémy prichádza v čase, keď šéf NATO Jens Stoltenberg vyhlásil poplach kvôli dodávkam munície a uviedol, že Ukrajina používa muníciu oveľa rýchlejšie, ako jej NATO bolo schopné poskytnúť.

"Vojna na Ukrajine spotrebováva obrovské množstvo munície a vyčerpáva zásoby spojencov," povedal a dodal: "Súčasná miera výdavkov Ukrajiny na muníciu je mnohonásobne vyššia ako naša súčasná miera výroby. To vystavuje náš obranný priemysel tlaku.“

Je jasné, že sme v pretekoch logistiky. Kľúčové kapacity, ako je munícia, palivo a náhradné diely, sa musia dostať na Ukrajinu predtým, ako Rusko prevezme iniciatívu na bojisku. Rýchlosť zachráni životy,“ povedal Stoltenberg.

ROČNÉ VÝROČIE: Biden posiela Ukrajine ďalšie 2 miliardy!
Vojna na Ukrajine oficiálne prekročí hranicu jedného roka a Bidenova administratíva nelení! V piatok oznámila, že poskytne Ukrajine ďalšie 2 miliardy dolárov na vojenskú pomoc, čím sa celková suma americkej vojenskej pomoci za jeden rok zvýši na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

NATO: Kazetové bomby nedodáme!

V posledných niekoľkých týždňoch Ukrajina požadovala rôzne druhy zbraní, vrátane stíhačiek

Ukrajina však požiadala aj o dodanie kazetových bômb a fosforových zbraní, pričom prvé z nich boli zakázané medzinárodnou zmluvou podpísanou v roku 2008. Ukrajina tvrdí, že keďže nepodpísala zmluvu z roku 2008, mala by mať možnosť prijímať kazetové bomby na použitie proti ruským silám.

Jens Stoltenberg odmietol zaslanie kontroverzných zbraní na Ukrajinu so slovami: „NATO tieto druhy zbraní neodporúča ani nedodáva“ a dodal: „Dodávame delostrelectvo a iné typy zbraní, ale nie kazetové bomby."

VIDEO Zelenskyj k výročiu invázie: NEZASTAVÍME SA, kým Rusi nebudú čeliť BOŽIEMU SÚDU
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oslovil svoju krajinu v piatkovom prejave pri príležitosti ročného výročia rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu. Sľúbil, že vojna sa neskončí, „kým ruských vrahov nezastihne zaslúžený trest“, vrátane... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik