Briti prišli s návrhom pre východnú Európu: VAŠE MiG-y ZA NAŠE TAJFÚNY
25 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Spojené kráľovstvo je ochotné doplniť zásoby ktorejkoľvek krajiny, ktorá je ochotná poslať na Ukrajinu ruské alebo sovietske stíhačky, povedal v piatok minister obrany Ben Wallace, keď Poľsko oznámilo, že do krajiny dodalo prvé kolo tankov NATO. O téme informuje portál Breitbart.

Tajfúny na Ukrajinu nepôjdu

Zatiaľ čo sa zdá, že vojna na Ukrajine je za rok na pokraji eskalácie, Ben Wallace povedal, že britská vláda vylúčila vyslanie stíhačiek Bririth Typhoon do zóny konfliktu. Uviedol však, že Spojené kráľovstvo by bolo ochotné „nahradiť“ akékoľvek zásielky starších lietadiel z éry Ruska alebo Sovietskeho zväzu na Ukrajinu z východoeurópskych krajín.

rozhovore pre Times Radio minister obrany povedal: „Ďalší rýchly spôsob, ako môže Ukrajina profitovať zo stíhačiek, je darovanie bojových lietadiel z tých krajín v Európe, ktoré majú ruské sovietske stíhačky – MiG 29 alebo Su-24. Ak ich chcú darovať, môžeme použiť naše bojové lietadlá na zaistenie bezpečnosti, alebo dokonca na nahradenie, aby sme im umožnili mať vlastnú obranyschopnosť, pretože sú už nakonfigurované na boj spôsobom NATO, kde samozrejme Ukrajina nie je.“

Poznamenajúc, že ​​Poľsko už ponúklo Ukrajine dodať Mig-29, Wallace dodal: „Ide o to, že z hľadiska vedenia Spojené kráľovstvo ponúklo, rovnako ako Spojené štáty americké pri niektorých iných typoch zariadení, že ak si to východoeurópski spojenci želajú urobiť a v dôsledku toho sa obávajú o svoju bezpečnosť, môžeme prísť a doplniť ich arzenál.“

rozhovore pre Sky News Wallace uviedol, že Spojené kráľovstvo nepošle na Ukrajinu v „krátkodobom horizonte“ žiadne svoje vlastné stíhačky Typhoon, keďže ukrajinskí vojaci a inžinieri nie sú vyškolení na riadenie pokročilých systémov potrebných na prevádzku a údržbu takýchto lietadiel, a preto by si to vyžadovalo nasadenie stoviek členov personálu Royal Air Force do regiónu, čo podľa Wallacea britská vláda v tejto fáze vojny nie je ochotná urobiť.

VIDEO Zelenskyj k výročiu invázie: NEZASTAVÍME SA, kým Rusi nebudú čeliť BOŽIEMU SÚDU
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oslovil svoju krajinu v piatkovom prejave pri príležitosti ročného výročia rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu. Sľúbil, že vojna sa neskončí, „kým ruských vrahov nezastihne zaslúžený trest“, vrátane... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Harpúny a Storm Shadow sú už pripravené

Zatiaľ čo vláda zjavne nie je ochotná poslať pokročilé bojové lietadlá, napriek požiadavkám bývalých vodcov Borisa Johnsona a Liz Trussovej, premiér Rishi Sunak povedal, že Spojené kráľovstvo plánuje byť prvou krajinou NATO, ktorá bude zásobovať Kyjev „zbraňami s dlhším doletom“, pričom 150-míľová vysokovýbušná protilodná strela Harpoon a 350-míľová raketa s hlbokým prienikom Storm Shadow sú hlásené ako hlavní zvažovaní kandidáti.

Už bolo naznačené, že takéto rakety dlhého doletu by mohli Ukrajinci použiť na útoky na Krymský polostrov kontrolovaný Ruskom, ktorý v roku 2014 anektovala Moskva a ktorého znovuzískanie je hlavným vojenským cieľom Zelenského vlády. V piatok obranní analytici v rozhovore pre The Telegraph, ktorý je najužšie prepojený s vládnucou Konzervatívnou stranou v Británii, naznačili, že najmä riadené strely Storm Shadow by mohli byť použité na „rozrušenie ruského námorníctva“.

"Storm Shadow otvára prístup k celému radu logistických cieľov v neposlednom rade na juhu, čo dramaticky komplikuje úlohu ruských leteckých obrancov," povedal denníku Justin Crump zo spravodajskej a geopolitickej rizikovej firmy Sibylline. "Ak nič iné, prinúti ich to ďalej rozptýliť svoje zásobovacie vedenia a prehodnotiť, ako sa najlepšie brániť proti hrozbe."

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok medzitým oznámil, že na Ukrajinu dorazilo prvé kolo západných tankov v podobe štyroch bojových tankov Leopard. Švédsko tiež oznámilo, že do krajiny plánuje poslať „približne“ 10 tankov Leopard 2, ako aj systémy protivzdušnej obrany.

SLEDUJTE PENIAZE! Marjorie Taylor Greeneová chce úplný audit ukrajinskej pomoci
KAM ZMIZLI PENIAZE? To je otázka, na ktorú vo štvrtok hľadala odpoveď poslankyňa Marjorie Taylor Greeneová (R-Ga.). Oznámila, že plánuje znovu zaviesť zákon, ktorý by si vynútil audit desiatok miliárd dolárov amerických daňových poplatníkov, ktoré... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik