NEKLAMME SI! Neexistuje žiadna alternatíva: POTREBUJEME ruskú energiu
23 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Odstránenie ruskej energie by malo ničivé následky pre globálnu ekonomiku! Tvrdenie, že ruská energetika je okrajovou súčasťou globálnej ekonomiky a že úplné vylúčenie Ruska z globálnych trhov by malo minimálny vplyv, je v rozpore s faktami. Skonštatoval to v komentári pre National Interest americký ekonóm a finančník Scott Semet.

Veľká časť diskusií o americkej politike voči Rusku sa týkala energetiky. Je možné nahradiť ruskú ropu a plyn v dodávateľskom reťazci pre amerických spojencov? Ako ďaleko môže Západ utiahnuť skrutky ruskej ekonomike? 
 
Jeffrey Sonnenfeld a Steven Tian vo svojom nedávnom článku o zahraničnej politike „ Svetová ekonomika už nepotrebuje Rusko “ tvrdia, že ruská energetika je okrajovou súčasťou globálnej ekonomiky a že úplné vylúčenie Ruska z globálnych trhov by malo minimálny vplyv. Tento argument by mohol povzbudiť Washington, ale jednoducho nie je zakorenený vo faktoch.
Ako je to s ruskou ropou naozaj?

Tvrdenie, že „svet už nie je závislý od Putinovej ropy“ je buď nadsádzka, alebo odráža vážne nepochopenie ropných trhov. Najnovšia predpoveď Energetickej informačnej agentúry (EIA) počíta s priemernou celosvetovou produkciou 102 miliónov barelov denne (mbpd) v rokoch 2023 – 24 a spotrebou len o 0,6 mbpd menšou. Produkcia ropy v Rusku v roku 2022 bola približne 11 mbpd. Strata 11 percent celosvetovej ponuky s priemerom len 0,6 percenta by spôsobila prudký nárast cien, čo by vážne poškodilo svetovú ekonomiku. Okrem toho môžu byť odhady produkcie EIA príliš ružové, keďže prerušenie dodávok je vždy možné a opätovné otvorenie čínskej ekonomiky po skončení politík nulovej choroby covid môže podnietiť dopyt.

 

Zdroj: EIA

Neistota rovnováhy medzi ponukou a dopytom bola zvýraznená oznámením z 10. februára, že Rusko zníži produkciu o 0,5 mbpd. Ceny ropy vzrástli o 2,2 percenta , keďže podľa slov analytika UBS Giovanniho Staunova z krátkodobého hľadiska nie je nikto, kto by zaplnil medzeru v ponuke, ktorú vytvorili ruské škrty.

Vo svetle tesnosti dodávok boli toky ropy jednoducho presmerované. Ruský vývoz do Indie a Číny sa podstatne zvýšil, s následným reexportom do Európy, buď ako surové alebo rafinované produkty, za vyššie ceny. Dokonca aj Saudská Arábia zvyšuje dovoz ruskej ropy na domáce použitie, čo jej umožňuje vyvážať viac vlastných produktov. Ruský export sa jednoducho neznížil.

Autori reagujú na obavy zo straty dodávok tvrdením, že „každá stratená ruská ropa bude hladko a ľahko nahradená v priebehu týždňov“. Toto úplne ignoruje realitu globálnej produkcie ropy. Zo spomenutých zdrojov – Spojené štáty, Venezuela, Kanada a Brazília – sa zdajú byť životaschopnou náhradou iba Spojené štáty. Ale pretože očakávaný nárast o 0,55 mbpd v roku 2023 a ďalších 0,40 v roku 2024 bude produkovať dohromady menej ako jednu desatinu ruskej produkcie. Tieto čísla nemôžu podporiť tvrdenie Sonnenfelda a Tiana.

Zdroj: BP Statistical Review of World Energy

Kanada a Brazília pravdepodobne zvýšia produkciu ešte menej. Venezuela po dvadsiatich troch rokoch vlády Huga Cháveza a Nicolása Madura, ako aj po pätnástich rokoch trestania amerických sankcií, zaznamenala prudký pokles produkcie z 3,3 na 0,7 mbpd. Myšlienka, že môže podstatne zvýšiť produkciu ropy v akomkoľvek významnom množstve v akomkoľvek časovom rámci relevantnom pre politiku, nie je vierohodná. Nedávne udelenie šesťmesačnej licencie spoločnosti Chevron na pôsobenie vo Venezuele ministerstvom financií USA, aj keď je pozitívne, je kvapkou. Obnovenie výroby si vyžiada mnoho rokov a miliardy dolárov kapitálových výdavkov.

Podobne je nepravdepodobné, že by Saudská Arábia mohla zasiahnuť. Voľná ​​kapacita OPEC, väčšinou Saudská a politikmi často odhadovaná na 2,5 mb/d, je pravdepodobne výrazne nižšia v dôsledku rokov klesajúcej produkcie a znížených kapitálových výdavkov. Na základe informácií pochádzajúcich z kráľovstva a nezávislých expertov je toto číslo pravdepodobne bližšie k 0,5 mpbd. Zvýšenie výkonu bude vyžadovať čas a investície.

Okrem toho je prvoradou túžbou OPEC maximalizovať zisk. Zvyšujúca sa produkcia môže byť v rozpore s tým, pretože, ak je všetko ostatné rovnaké, rastúca ponuka znamená nižšie ceny. Tvrdenie, že Vladimir Putin „donútil Saudskú Arábiu“, aby znížila výrobné kvóty, vyzerá zvláštne nielen preto, že jediným citovaným zdrojom je stanovisko Politico napísané autormi a dvoma kongresmanmi, ale aj preto, že zníženie produkcie vedie k vyšším cenám. v súlade so saudským racionálnym vlastným záujmom.

Navyše argument, že pozastavenie transferov zbraní bude tlačiť na Saudskú Arábiu, aby zvýšila produkciu, má malý historický precedens. Namiesto toho si Rijád v posledných rokoch zvolil zvýšenú spoluprácu s Ruskom a čo je dôležitejšie s Čínou, čím ponúkol Saudskej Arábii šancu zmierniť vplyv tlaku USA.

Biden buď primitívne klame, alebo je to "iba" demencia
Miláčik liberálneho mainstreamu, predseda Európy, svätá ikona našej prezidentky a najrôznejších vojnychtivých maršálov Ruswormov na Slovensku a nová "matka božia" Poliakov, americký prezident Joe Biden, klame. Lži starého pána si na mušku vzala... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Realita obrazu trhu s plynom je tiež odlišná

Sonnenfeld a Tian tvrdia, že „Putin zablokoval dodávky zemného plynu do Európy“, keď v skutočnosti Nord Stream fungoval na plnú kapacitu v prvej polovici roku 2022 a potom na ďalšie tri mesiace s klesajúcou kapacitou, než bol koncom septembra sabotovaný. Tok plynu cez Ukrajinu bol na 100 percent a potom klesol na 67 percent, keď Kyjev uzavrel potrubie Sokhranovka . Ruský vývoz LNG do Európy (22 miliárd kubických metrov alebo bcm, minulý rok) pokračuje dodnes, rovnako ako toky cez Turecko cez Blue Stream a Turk Stream.

Vyhlásenie, že „Európa má teraz zabezpečené dostatočné dodávky energie minimálne do roku 2024“ nie je hodnoverné vzhľadom na to, že ruské toky budú v roku 2023 podstatne nižšie ako v roku 2022, s výnimkou urovnania vojny a herkulovského úsilia o obnovenie hospodárskych vzťahov. . Inými slovami, tento a budúci rok treba vymeniť ešte väčší objem plynu. Ako poznamenávajú Sonnefeld a Tian, ​​pomohlo teplejšie počasie ako zvyčajne, ale tento faktor je premenlivý a nepredvídateľný a nemal by tvoriť základ politiky. V najlepšom prípade to Európe kúpilo viac času, pokiaľ nechcú, aby proces deindustrializácie pokračoval.

Týždenný hrubý dovoz plynu EÚ z Ruska, bcm

Zdroj: Brugel - McWilliams, Sgaravatti, Zachmann

185 miliárd m3 plynu do Európy dovezeného z Ruska v roku 2021 jednoducho nemožno nahradiť v krátkodobom horizonte a/alebo za rozumnú cenu. Straty boli čiastočne kompenzované nárastom dovozu LNG o 64 miliárd m3, vrátane pôsobivého nárastu o 42 miliárd m3 zo Spojených štátov. Čísla však nemôžu podporiť tvrdenie, že „EÚ teraz nakupuje viac LNG, ako kedy nakupovala ruský plyn“.

Cena LNG je tiež výrazne vyššia ako cena plynovodu, čo má vážne ekonomické dôsledky. Vedľajším efektom je, že chudobnejšie krajiny, ako Bangladéš a Pakistan, vyradia z trhu, čo vedie k nedostatku a prídelu. Vzhľadom na nízku domácu produkciu bude rastúci export LNG z USA tlačiť na rast ceny zemného plynu, ktorý je v Spojených štátoch palivom pre 38 percent elektriny a 46 percent vykurovania domácností a je surovinou pre tisíce výrobkov z plastov. na hnojivá, čím sa zvyšujú aj ich ceny.

Jadro a „obnoviteľné zdroje“ situáciu neriešia

Európsku jadrovú energiu, ktorá by to čiastočne pomohla zmierniť, trápia problémy s údržbou. Zatiaľ čo Nemecko po rokoch vyraďovania objavilo nové nadšenie pre jadrovú energiu, zriaďovanie nových elektrární či dokonca revitalizácia starých si vyžiada čas. 

Podobne „obnoviteľné zdroje“ nielenže nevyriešia problém, ako sa tvrdí, ale falošná nádej v obnoviteľné zdroje je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa Európa vo všeobecnosti a konkrétne Nemecko nachádza v tejto situácii. V Nemecku sa podiel obnoviteľných zdrojov od roku 2000 do roku 2020 zvýšil o 364 percent , no stále tvoria len 18 percent z celkovej dodávky energie. Obnoviteľné zdroje navyše zahŕňajú biomasu, ako je ťažba lesov na výrobu drevených peliet, a spôsobujú náklady a problémy v dôsledku ich prerušovania a iných negatívnych externalít pre výrobu a rozvodnú sieť.

https://www.hlavnydennik.sk/2023/02/21/nemecko-je-v-soku-studie-na-schvalenie-korona-vakcin-boli-sfalsovane

Stručne povedané, neexistuje žiadna voľná jazda, žiadny magický zdroj energie, ktorý by poháňal priemyselnú ekonomiku. 

Opakovane sa zdá, že autori majú prehľad o Putinových myšlienkach a myšlienkových pochodoch napriek tomu, že pre takúto víziu chýba základ. Chýbajúce potvrdzujúce akcie alebo aspoň rétorika, vyhlásenia ako „dúfam, že Európania . . . Obrátili by sa na svojich vodcov“, „dlhodobú Putinovu posadnutosť“, „zlé kalkulácie“ a „rozmary“ je ťažké akceptovať a neslúžia ako podpora ponúkaných argumentov.

Odstránenie ruskej energie by malo ničivé následky pre globálnu ekonomiku

Túžba potrestať Rusko za jeho inváziu je úplne pochopiteľná, ale zahraničná politika musí vychádzať zo sveta, v ktorom žijeme. Odstránenie ruskej energie by malo ničivé následky pre globálnu ekonomiku. Navrhnúť opak robí medvediu službu tým, ktorí budú trpieť takouto politikou.

Scott Semet pracuje na globálnych finančných trhoch už viac ako dvadsaťpäť rokov v celom spektre finančných služieb, private equity a rizikového kapitálu, vrátane založenia a vedenia výskumného oddelenia veľkých finančných inštitúcií. V poslednej dobe sa zameral na prienik obchodu, ekonomiky a politiky v Eurázii. Má magisterský titul z Yale University Graduate School a MBA z Columbia Business School.

Profesor Krejčí o vojne na Ukrajine: Zmenila svet! Ale nie v prospech Západu
ROK VOJNY! Tragédia. To je prvé, čo ma napadá. Zomierajú poväčšine mladí ľudia, ktorí za nič nemôžu. Chaos vo svete narastá, zvyšuje sa nepredvídateľnosť. Politológ profesor Oskar Krejčí je sklamaný vývojom ukrajinskej vojny. Vraciame sa do... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik