Gen. Viktorín: Dialóg je v diplomacii zvlášť dôležitý (VIDEO)
23 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Pred nedávnom francúzsky prezident Macron v súvislosti so situáciou na Ukrajine vyhlásil, že je potrebný dialóg. Ukrajinský prezident reagoval, že Macron stráca čas a nijaký dialóg z ukrajinskej strany nehrozí. „Tak sa potom nedivme, že vojnová trauma zasahuje celú Európu. Lebo len dialóg na konci dňa prinesie mier,“ konštatuje generál Jozef Viktorín (hnutie Republika).

Ten síce vníma obavu nášho východného suseda z toho, ako to dopadne, no sám vyslovuje obavu, kto bude platiť tie miliardy, ktoré EÚ poskytuje Ukrajine vo forme dotácií. Viktorín nie je zástancom toho, ako ku konfliktu pristupuje EÚ alebo naše médiá, zato si myslí, že jediná cesta riešenia je dialóg.

Reálne obavy

„Vnímam reálnu obavu Ukrajiny o to, akým spôsobom to dopadne. Ale tie výkriky, že dajte, dajte, dajte, sú pre mňa v rozpore s dobrými mravmi. Lebo keď dostanete osemnásť miliárd, ako rozhodla EÚ, ja poviem – fajn, kto to zaplatí? V nejakom čase to niekto vždy musí zaplatiť. Vy môžete dostať aj úver v banke a ten musíte zaplatiť,“hovorí generál Viktorín. On sám je pesimista voči názoru, že to bude platiť Ukrajina a prejavuje nevôľu s rozdelením dlhu medzi krajiny EÚ.

„Keď s tým budú súhlasiť je to v poriadku, ale bol by som nerád, aby do toho bola zainteresovaná Slovenská republika a naše budúce generácie aby sa musela podieľať na splácaní vojnového dlhu na Ukrajine, ktorý vznikol práve týmito dotáciami. Každá dotácia spôsobuje rozpad systému. Keď nie sú nastavené normálne pravidlá, tak nemôžeme pomáhať,“ myslí si Viktorín.

Taliani dajú Kyjevu rakety
Rím plánuje presunúť rakety s dlhým doletom do Kyjeva. Corriere della Sera: Taliansko súhlasí s odoslaním rakiet na Ukrajinu. Splníme požiadavky Obsah nového balíka pomoci bude schválený „po kole rokovaní so západnými partnermi“. Talianske... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Milan Laca

Odsúdení na vzájomnú komunikáciu

„Nie som zástancom dodávky týchto zbraní, to hovorím otvorene. Nie som ani zástancom spôsobu komunikácie len s jednou stranou. Nie som zástancom toho, ako naše médiá uvádzajú len to, akým spôsobom Ukrajina pristupuje k niečomu. Bez ohľadu na to, čo si myslíme o tej druhej strane, môžeme ju nenávidieť, môžeme mať negatívne pohľady, ale musíme komunikovať. Toto je dôležité, v diplomacii zvlášť dôležité. Vedieť si sadnúť aj s tým, koho nemáte rád a dokázať komunikovať. Lebo len keď komunikujete, viete nájsť riešenie,“vysvetľuje generál.

„Ale keď nekomunikujete, riešenie nenájdete a akurát budete eskalovať napätie medzi stranami. Ten dialóg musí byť. Svet je odkázaný na dialóg. Keď to nepochopili tí, ktorí sú dnes vo funkciách, či už v NATO, alebo naši predstavitelia vlády, alebo lídri iných štátov, je mi to veľmi ľúto, lebo tým strácame ten hlavný nástroj – dialóg,“ uzatvára Jozef Viktorín.

Stotisíc mŕtvych

„Kým USA a EÚ chcú pokračovanie vo vojne, lebo sa tajne domnievajú, že vojna na Ukrajine sa dá vyhrať. Nevyhrá nikto nič, iba bude o sto, dvesto, tristotisíc mŕtvych viac, bude väčšie utrpenie civilistov,“  hovorí Robert Fico a dodáva, že napokon si lídri aj tak budú musieť sadnúť za rokovací stôl.

M. Uhrík: Ak EÚ rýchlo nezmení svoj kurz, tak sa začne rozpadať
Má Európa vo svojich politikách ešte niečo Európske? Má Európa nejakého charizmatického rešpektovaného lídra? Má Európa nejaké rozvojové koncepcie a veľké témy okrem (obrazne) rovných banánov a zákazu spaľovacích motorov? Chápe Európa, že na jej... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik