Eddie Scarry: Tri nepopierateľné pravdy z Putinovho prejavu
23 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave v parlamente vyhlásil ukončenie zmluvy o jadrových zbraniach s USA. No okrem toho sa od tlače o jeho prejave pravdepodobne nedozviete nič iné. To neznamená, že zvyšok jeho prejavu bol nedôležitý. Znamená to, že národné médiá z vlastných dôvodov nechcú, aby ste to počuli. Upozornil na to na portáli The Federalist americký spisovateľa publicista Eddie Scarry.

Ale mali by ste si to vypočuť, pretože keď z rovnice odstránite meno „Vladimir Putin“, to, čo povedal počas 100-minútového prejavu svojmu národu, bolo nesporne pravdivé a racionálne. I keď sa to západným médiám, ktoré neustáleho rámcujú konfliktu na Ukrajine ako „nevyprovokovanú Putinovu vojnu“ a „boj za demokraciu“, príliš nepáči. 

Tu sú tri príklady:

1. „USA využili Ukrajinu na prípravu veľkej vojny. Verejne to priznali." Toto je v skutočnosti implicitná, ak nie oficiálna politika vyjadrená Bidenovou administratívou. Sám prezident začiatkom minulého roka vyhlásil, že Putin „nemôže zostať pri moci“, čo je hrozbou nútenej zmeny režimu. Biden odštartoval týždeň návštevou hlavného mesta Ukrajiny, doslova vojnovej zóny bez americkej vojenskej prítomnosti, akoby chcel tvrdiť, že konflikt je rovnako americký, ako ukrajinský (a je to tak, vzhľadom na to, že USA dodáva okolo dvoch-tretín ukrajinských nákladov na obranu).

Dokonca aj republikáni v Kongrese koketujú so zapálením globálnej vojny. Senátor GOP Lindsey Graham z Južnej Karolíny povedal, že by sme mali označiť Rusko za štátneho sponzora terorizmu. Líder republikánov v Senáte Mitch McConnell vyhlásil, že „porážka“ Ruska je „momentálne pre Spojené štáty prioritou číslo 1“. (Toľko k pozdvihnutiu amerických chudobných. Myslím, že môžu počkať.)

Čaputová podporuje vyzbrojovanie Ukrajiny, Slováci pochodujú za mier a neutralitu
Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu odcestovala do Varšavy na stretnutie s lídrami krajín tzv. Bukureštskej deviatky (B9) a americkým prezidentom Joeom Bidenom. Stretnutie Čaputovej s najmocnejším mužom Západu šťavnato okomentoval opozičný... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

2. "Západ je vinný z eskalácie." Už predtým, ako Rusko napadlo Ukrajinu, Washington presadzoval rozširovanie nových členských krajín do Severoatlantickej aliancie alebo NATO, aliancie, ktorá existuje vo svojej súčasnej podobe s výslovným účelom zastrašiť Rusko. To, čo začalo ako varovanie pre Sovietsky zväz, že USA budú brániť svojich európskych spojencov pred vojenskou agresiou, je teraz márnomyseľným projektom pre obe naše politické strany, aby vyzerali ako hrdinovia ďalším odcudzením Kremľa od zvyšku rozvinutého sveta.

A pretože Bidenov predchodca Donald Trump sa odvážil žiadať, aby krajiny NATO platili viac do aliancie, a inak neprejavil záujem o jej rozširovanie, viedlo to prirodzene k tomu, že jeho oponenti reflexívne zaujali presne opačný postoj: že NATO je nepostrádateľné a Ukrajina je to najbližšie, čo máme k rajskej záhrade. A tak Bidenova administratíva presadzuje vstup Ukrajiny do NATO a ešte viac obkľúčila Rusko alianciou, ktorej sa už Putin môže báť.

B9, foto: FB/Zuzana Čaputová

3. „Oni [Západ] chcú dosiahnuť strategickú porážku Ruska. ... Znamená to, že už nechcú mať nič spoločné s Ruskom. Chcú dosiahnuť globálny odpor proti Rusku." Aká časť z toho je v rozpore s tým, čo povedala Bidenova administratíva, väčšina Kongresu a prakticky každý bývalý vojenský predstaviteľ v správach na káblovke? Hovoria to všetci.

Predpokladajme, že Rusko práve teraz ustúpi z Ukrajiny a vyhlási prímerie. Kto ako prvý navrhne, aby USA a Európa obnovili pravidelný obchod a spoluprácu s cieľom stabilizovať ruskú ekonomiku a jej postavenie vo svete? Nikto z nich to nebude. Všetci očakávajú trvalú minimalizáciu Ruska, najlepšie bez Putina.

Hovorte si o Putinovi čo chcete, nie je iracionálny.

Profesor Krejčí o vojne na Ukrajine: Zmenila svet! Ale nie v prospech Západu
ROK VOJNY! Tragédia. To je prvé, čo ma napadá. Zomierajú poväčšine mladí ľudia, ktorí za nič nemôžu. Chaos vo svete narastá, zvyšuje sa nepredvídateľnosť. Politológ profesor Oskar Krejčí je sklamaný vývojom ukrajinskej vojny. Vraciame sa do... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme