Dôchodcovia: Novelizácia zákona im pomôcť vôbec nemusí
23 | 02 | 2023 I Eka Balašková

V polovici februára poslanci Národnej rady (NR) SR schválili novelu zákona o valorizácii dôchodkov z dielne opozičného Hlasu-SD. Poslanci ňou chceli pomôcť dôchodcom, z ktorých mnohí sa za ostatný rok vďaka rastu cien prepadli do chudoby. Je to však pravda?

Predkladateľ Erik Tomáš (Hlas-SD) tvrdí, že novela dôchodcom pomôže, analytik z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť však nesúhlasí. A nesúhlasí ani so spôsobom, akým sa novelizácia prijímala. Výhrady má aj Jednota dôchodcov Slovenska. Čo táto novelizácia prinesie v praxi?

Môžu dostať menej

Podľa zákona sa valorizácia bude počítať podľa dôchodcovskej inflácie v deviatich mesiacoch z predošlého roka (doteraz sa počítala zo šiestich). A práve tu je problém – je možné, že dôchodcovia dostanú menej, ako by dostali podľa pôvodného zákona.

„Spravilo sa to v takom nešťastnom období. Inflácia totiž už začína klesať. A ak len rozšírite to okno, za ktoré rátate priemer, aj o júl, august a september, v ktorých už bude inflácia nižšia, vyjde vám nižší priemer,“vysvetľuje Martin Šuster, analytik z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Podľa neho poslanci mali túto zmenu prijať už pred rokom.

„Teraz by oveľa viac pomohla systematická zmena celého systému valorizácie,“ dodáva Šuster s tým, že: „Poslanci schválili v skutočnosti niečo iné, než si mysleli, že idú schváliť.“

Pellegrinimu to vyšlo! Minimálne dôchodky sa ROZMRAZIA
Minimálne dôchodky sa vďaka návrhu HLASu - sociálna demokracia konečne rozmrazia. "Minimálne dôchodky zmrazila súčasná vláda ešte v roku 2020 a približne 120-tisíc seniorov muselo čeliť ťažkej dobe zdražovania bez zvyšovania penzií", uviedol... Čítať ďalej
20 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Tomáš nesúhlasí

„My sme presadili systém klasickej valorizácie dôchodkov, ktorý bude oveľa lepšie reflektovať zvyšovanie cien domácností seniorov, než ako to bolo doteraz,“trvá na svojom Tomáš, podľa ktorého sa nedá dopredu porovnávať stav pred novelizáciou a tým, čo bude.

„Ani pán Šuster nemôže vo februári vedieť, aká bude dôchodcovská inflácia za prvé tri kvartály roka. Nemôžeme definitívne vedieť, o koľko presne sa zvýšia dôchodky k 1. januáru 2024,“ myslí si Erik Tomáš.

Žiadna konzultácia s odborníkmi

„Nie je najlepšie, ak sa zásadná zmena sociálneho systému prijíma pozmeňovacími návrhmi, prejde cez parlament za štyri dni a nie je konzultovaná so žiadnymi odborníkmi,“ nepáči sa analytikovi spôsob, akým bola novela prijatá.

„Bolo to konzultované s odbornou verejnosťou, a okrem toho, podobné zmeny pripravovalo aj ministerstvo práce. Ak by neprešiel náš návrh, do dvoch mesiacov by aj tak tento systém prešiel, pretože by ho predložil tento rezort,“oponuje poslanec Hlasu.

RpMS uložila dve sankcie vo forme upozornenia na porušenie zákona
Rada pre mediálne služby (RpMS) uložila dve sankcie vo forme upozornenia na porušenie zákona. Zároveň začala dve správne konania a v siedmich prípadoch ho zastavila. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru RpMS Lucia Michelčíková. Rada... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Na niečom sa zhodli

 „Keby sme sa namiesto priemernej medziročnej inflácie pozerali na cenovú úroveň dôchodcovského spotrebného koša, tak sa to môže skrátiť v optimálnom prípade aj na tri mesiace,“ navrhuje expert. Erik Tomáš si do budúcna vie predstaviť diskusiu o takýchto riešeniach, ak by sa ukázala ich vyššia efektivita.

Nevyhovuje im termín

„Veľmi dôležitá vec, ktorú sa podarilo presadiť, bolo rozmrazenie minimálnych dôchodkov. Druhá vec, za ktorú sme bojovali a ktorá prešla, bola mimoriadna valorizácia. Celkovo s prijatými zmenami súhlasíme, akurát je škoda, že to neplatí už od 1. júla. My sme už minulý rok žiadali osempercentnú mimoriadnu valorizáciu. Dôchodcovia totiž už za minulý rok museli za ten chlebík platiť o toľko viac, aká bola inflácia. Pritom do rozpočtu dali viac oni,“hovorí Michal Kotian, predseda jednoty dôchodcov Slovenska.

Čo zmena znamená v praxi

Dôchodkové dávky sa tak budú zvyšovať kedykoľvek počas roka v prípade, že rast cien prekročí 5 percent od bezprostredne predchádzajúceho zvýšenia dôchodkov. Štatistický úrad SR v tom prípade bezodkladne oznámi Sociálnej poisťovni zistenú dôchodcovskú infláciu. Poisťovňa má začať vyplácať vyššie dôchodky dva mesiace od oznámenia. Výnimkou má byť posledný štvrťrok, kedy sa tento postup už nepoužije. Zvyšovanie dôchodkov k 1. januáru bude vždy oproti dávke vyplácanej k 1. januáru predchádzajúceho roka, nie dávke zvýšenej v priebehu roka. ďalší zázrak sa udial, keď poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh Erika Tomáša, ktorým sa "rozmrazia" minimálne dôchodky, ktorých výška sa niekoľko rokov nemenila. Opätovne sa tak do zákona zavedie naviazanie minimálneho dôchodku na výšku životného minima.

Predvolebné zázraky, zrazu prešiel aj opozičný návrh
V prospech občana koaličníci neurobia nič. Iba pred voľbami. Ale aspoň "zariadia" čo najneskorší vstup zákonov pre občanov do platnosti. Tak sa zachovali tie karikatúry na zástupcov ľudu z radov koalície v parlamente k návrhu Pellegriniho... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme