ZMOS: Drancovanie samospráv sa musí skončiť. Reaguje aj Heger
22 | 02 | 2023 I Tibor Malý

Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) požiadali predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina), aby parlament do predčasných volieb neprijímal zákony, ktoré poškodzujú samosprávy. Predseda Komory miest ZMOS-u a primátor Partizánskeho Jozef Božik to uviedol na stredajšom protestnom zhromaždení pod názvom Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom.

Protest pred budovou parlamentu upozornil na neriešené problémy a neakceptovateľný prístup centrálnej moci k mestám a obciam. Samosprávy i prostredníctvom neho ostro kritizujú napríklad nedostatočné a nepremyslené kompenzačné mechanizmy pri vysokých cenách energií. Poukazujú tiež na ďalšie legislatívne zámery zákonodarcov, ktoré poškodzujú samosprávu. "Ak chcú destabilizovať jeden z posledných funkčných prvkov v tomto štáte, môžu to takto urobiť. No my sme tu preto, lebo sa nedáme," uviedol Božik.

Primátorka Sliača Ľubica Balgová poukázala na to, že vláda a parlament prijatými zákonmi s negatívnym dosahom na rozpočty samospráv "jednej skupine dávajú a všetkým berú". Kritizovala chaos, nesystémovosť a absenciu všeobecne akceptovaných pravidiel.

Pred Národnou radou SR sa koná PROTEST! Máme FOTO
Pred Národnou radou SR sa koná protest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pod názvom Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom! Protestom chcú samosprávy upozorniť najmä na neriešené problémy s vysokými cenami energií, a tiež na neadekvátny... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Starosta Nižného Hrušova Ján Fenčák skonštatoval, že v prípade prísľubov vlády s pomocou pri zdražovaní energií boli uistenia negované realitou. "V januári nám kázali roztrhať faktúry s vysokými sumami, že prídu opravené. Prišli. Ešte na vyššie sumy," oznámil. Mnohé, najmú menšie obce sú podľa neho na pokraji ekonomického kolapsu.

ZMOS sa listami so svojimi požiadavkami obracia na najvyšších ústavných činiteľov. Deklaruje pripravenosť rokovať aj s povereným premiérom, žiada však, aby samosprávy, podľa vzoru Česka či Rakúska, boli pre vládu skutočným partnerom.

Vlažný a odvolaný premiér Heger si ide svoje

Samosprávy sú kľúčovým partnerom štátu. Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) to zdôraznil v reakcii na stredajší protest pred Národnou radou SR, ktorým mestá a obce poukázali na legislatívu a kroky centrálnej moci, poškodzujúce samosprávy.

Heger vyzval na vecnosť a konštruktívnosť, a to aj pri diskusiách o kompenzačných mechanizmoch pri drahých energiách. "Nerobme z toho politiku," povedal. Upozornil, že je pripravený na diskusiu so samosprávami o konkrétnych problémoch, uistil že na budúcotýždňovom stretnutí chce s nimi hovoriť aj kompenzáciách pre menšie obce, ktoré môžu mať problémy s cash flow. "Určite im musíme podať pomocnú roku," uistil.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik